URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2020, 18:01

"Locuri ale memoriei". Film documentar despre cele trei centre de recluziune din Oradea comunistă: Lagărul, Securitatea şi Penitenciarul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Represiunea politică din judeţul Bihor în perioada comunistă este subiectul unui film documentar pe care bihorenii vor putea să-l urmărească online sâmbătă seară.

Realizat la iniţiativa Asociaţiei Cei 40 de Mucenici şi a istoricului Cristina Puşcaş, pelicula prezintă cele trei centre de recluziune din Oradea comunistă: Lagărul, Securitatea şi Penitenciarul.

"Filmul documentar urmăreşte aducerea în spaţiul public a unor informaţii, puţin cunoscute, despre dimensiunile represiunii politice din judeţul Bihor din perioada anilor 1945-1989. În cadrul documentarului vor fi prezentate cele trei centre de recluziune din Oradea: Lagărul de Internaţi nr. 1 din Cetate, Securitatea din Oradea (strada Republicii) şi Penitenciarul Oradea (Parcul Traian)", se arată într-un comunicat al Asociaţiei.

Orori care nu trebuie uitate

Lagărul de Internaţi nr. 1 a fost destinat încarcerării etnicilor germani care, ulterior, au fost urcaţi în vagoane de animale şi transportaţi în URSS, de unde nu s-au mai întors.

La sediul Securităţii Oradea, foştii deţinuţi politic bihoreni au trecut prin cele mai cumplite experienţe, în timpul anchetelor. "Condiţiile mizere de cazare, înfometarea, respectiv modul în care se realizau anchetele, cu bătăi, ameninţări, torturi, intimidări au lăsat urme adânci în sufletele hăituite ale anchetaţilor", a mai transmis ONG-ul.

Penitenciarul Oradea a fost unul din cele mai grele penitenciare din Gulagul românesc, aici fiind aduşi, spre a fi încarceraţi, Arsenie Boca, Iosif Schubert - episcop romano-catolic de Bucureşti, Iuliu Hirţea - episcop greco-catolic de Oradea, Arlette Coposu, soţia lui Corneliu Coposu, dar şi multe alte personalităţi.

Filmul "Locuri ale memoriei: Lagărul, Securitatea şi Penitenciarul din Oradea" a fost realizat tocmai pentru că aceste informaţii sunt puţin cunoscute de bihorenii de azi. "Proiectul Asociaţiei cei 40 de Mucenici a fost gândit în perioada stării de urgenţă când, cu toţii, am realizat slaba producţie de materiale digitale. Operatorii culturali - asociaţiile, muzeele, teatrele, filarmonicile, biblioteci, au conştientizat acest neajuns şi au reuşit, în scurt timp, să regândească oferta pentru consumatorii de cultură. Astfel, filmul documentar va fi pus la dispoziţia oricui, putând fi vizionat online. Cultura nu poate fi îngrădită sau învinsă de un virus, cu atât mai mult de politicile anti-cultură!", a declarat Cristina Liana Puşcaş, preşedintele Asociaţiei Cei 40 de Mucenici.

Premieră online

Documentarul va avea premiera online sâmbătă, de la ora 20, pe pagina de Facebook "Memorialul Rezistenţă şi Represiune în Bihor", iar orice doritor poate viziona gratuit pelicula.

Asociaţia Cei 40 de Mucenici a realizat filmul cu sprijinul financiar al Direcţiei Social-Comunitare din cadrul Consiliului Judeţean Bihor. Din echipa proiectului au făcut parte Cristina Puşcaş (cercetător), Anda Tămăşanu (actriţă), Ana-Maria Borz (studentă) şi Andreea Bot (studentă), iar consultanţi au fost dr. habil. Cosmin Budeancă (Fundaţia Culturală Memoria) şi Mihai Dragomir (Asociaţia Mioritics).

Partenerii ONG-ului iniţiator sunt Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România - Filiala Bihor, Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării şi Departamentul de Istorie din cadrul Universităţii din Oradea, Asociaţia Culturală "Anonim", Penitenciarul Oradea, Oradea în direct şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România - Filiala Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON