URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2016, 18:15

Închisorile Oradiei: Puşcăriile politice din perioada comunistă, între cele mai grele din ţară

Închisorile Oradiei: Puşcăriile politice din perioada comunistă, între cele mai grele din ţară TEMNIŢĂ GREA. Încă din primii ani ai comunismului românesc în Cetate (stânga) şi în Penitenciarul din centrul Oradiei (dreapta) au fost închişi, în condiţii de temniţă grea, laolaltă cu deţinuţi de drept comun, opozanţi făţişi ai noului regim şi persoane care urmau să fie deportate în Siberia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă unii dintre vârstnicii de astăzi duc dorul perioadei comuniste doar din nostalgie după anii trecuţi ai tinereţii şi alţii, mai puţini, după traiul lipsit de griji, pentru alţi supravieţuitori ai epocii regimul comunist înseamnă doar amintiri de coşmar de pe urma cărora s-au ales cu cicatrici fizice şi morale greu de vindecat.

Din această categorie fac parte mai ales foştii deţinuţi politici, de care Oradea nu a dus deloc lipsă, ba dimpotrivă, a fost unul dintre oraşele în care a început cel mai rapid prigoana împotriva celor consideraţi "duşmani" ai ţării doar pentru că se opuneau unui regim ce avea să se dovedească de-a dreptul criminal.

BIHOREANUL vă prezintă locurile de detenţie din Oradea comunistă, aflate în primii ani ai regimului între cele mai grele din ţară, cu inchizitori dintre cei mai neîndurători.

Război şi reconstrucţie

Abia ieşită din al Doilea Război Mondial, ţara se înfrunta cu probleme de tot felul. Economia era pe butuci, inflaţia devalorizase leul, iar infrastructura de transport era distrusă. Aranjamentele internaţionale făcute în principal de dictatorul sovietic Iosif Visarionovici Stalin, care şi-a impus voinţa în faţa liderilor Marii Britanii, Winston Churchill, şi SUA, Theodore Roosevelt, au lăsat România pradă asaltului bolşevic. Uniunea Sovietică inclusese România în sfera sa de influenţă, iar soldaţii Armatei Roşii ocupaseră întreaga ţară.

Oradea era într-o situaţie proastă. În 1940, odată cu întregul Ardeal de Nord, intrase sub ocupaţia Ungariei horthyste, iar în 1944 aproape întreaga populaţie evreiască fusese adunată în ghetouri şi deportată în lagăre de exterminare. În toamna aceluiaşi an, când Armata Română înainta pentru eliberarea acestei părţi din ţară, oraşul a devenit ţintă a bombardamentelor naziste. Vizate în mod special au fost gara şi depoul de locomotive, care au scăpat de distrugere, dar podul din centru a fost năruit iar clădirea Primăriei incendiată.

Primele eforturi de reconstrucţie au început după 1945, când au fost declanşate lucrări pentru reconstruirea podului central, refacerea infrastructurii telefonice şi de transport cu tramvaiul şi trenul, precum şi a străzilor principale.

Lagăr în Cetate

În acelaşi timp, în Oradea au început să apară şi primii deţinuţi politici, închişi în Cetate şi în penitenciarul din centru. Aşa-numitul "Lagăr de internare nr. 1" a fost amenajat de sovietici într-un subsol al Cetăţii în iulie 1945, fiind destinat prizonierilor de război şi celor care începeau să dea semne de împotrivire la ideologia comunistă.

Intrat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne după instaurarea primului guvern de orientare comunistă condus de Petru Groza, lagărul din Cetate a funcţionat ca unul de tranzit pentru deţinuţii ce urmau să fie trimişi la penitenciarele din Timişoara, Sighetu Marmaţiei şi Târgu-Jiu.

Tot aici au fost "cazaţi" numeroşi etnici germani înainte de a fi deportaţi în URSS. Au fost câteva sute, din cei 69.000 trimişi din România la "munca de reconstrucţie sovietică", adesea în Siberia. Cazul unuia dintre aceştia a putut fi documentat în 2010, când într-unul dintre pereţii fostei brutării din incinta Cetăţii a fost descoperită scrisoarea ascunsă în 1947 de un şvab din Banat, Andreas Diettrich, care arăta că prizonierii erau puşi la muncă forţată în ateliere de fierărie, tâmplărie ori lăcătuşărie.

Câţi oameni au fost "internaţi" în Cetate nu se ştie cu exactitate, deoarece comuniştii nu au lăsat documente riguroase. Cert e doar că în doi ani de aici au fost deportaţi 1.600 de germani, iar în 1949 repatriaţi în Germania 1.100, numărul deţinuţilor români fiind necunoscut.

Închisoare blestemată

În anul 1949, Cetatea a devenit "Centru de primire a repatriaţilor", astfel că deţinuţii politici au fost mutaţi în penitenciarul oraşului, încadrat în categoria a II-a, iar apoi în categoria I, destinat deci deţinuţilor periculoşi. În scurt timp, ponderea deţinuţilor politici a ajuns la un sfert din capacitatea totală a unităţii - 500 din 2.000 de locuri -, restul fiind ocupat cu persoane condamnate pentru alte infracţiuni.

Cristina Pușcaș, istoricPentru "politici", de multe ori nici măcar condamnaţi, condiţiile de detenţie erau teribile. "În toată perioada petrecută aici, nu li s-au mai scos lanţurile decât când mergeau la duşuri", relatează istoricul Cristina Puşcaş (foto) în volumul "Iadul roşu în oraşul de pe Criş". Pe lângă celulele obişnuite, în care erau înghesuiţi până la 40 de deţinuţi, existau celule pentru minori, unele pentru izolare şi altele pentru carantină. Memoriile foştilor deţinuţi politici spun că celulele nu erau încălzite, pereţii groşi erau permanent umezi şi acoperiţi cu igrasie, iar ferestrele lipseau cu totul, ţinând încăperile în frig continuu. Podelele erau de cărămidă sau beton, jilave, iar deţinuţii dormeau pe priciuri şi paturi din fier fără saltele. Din loc în loc erau pete de motorină, folosită la dezinfectarea celulelor, şi păianjeni, probabil la fel de înfometaţi precum deţinuţii...

Unul dintre cei care au înfruntat aceste condiţii a fost Arsenie Boca, închis la Oradea între decembrie 1955 - aprilie 1956, sub acuzaţia de omisiune de denunţ în legătură cu preotul Nicolae Bordaşiu, acuzat de legionarism. Un alt deţinut, George Sarry, şi-a amintit că "niciuna dintre închisori nu a fost atât de blestemată şi comparabilă în cruzime" cum a fost penitenciarul Oradea.

Frică, foame, frig

Majoritatea arestărilor politice au avut loc la sfârşitul anilor ’40 şi începutul anilor ’50. Unii dintre cei arestaţi, elevi fiind, fuseseră ridicaţi de la şcoală şi băgaţi direct în anchete. Pe drumul către sediul Securităţii (aflat pe actuala stradă Republicii) erau legaţi, bătuţi şi batjocoriţi. La fel se întâmpla şi la anchete. În camerele Securităţii şi în celulele penitenciarului domnea "regula celor trei F": frică, foame, frig. Condiţiile din celule erau gândite pentru distrugerea fizică şi psihică a individului.

Aurel Brazdă, fost deținut politicÎn camerele de arest ale Securităţii erau amenajate celule de 3 metri pătraţi. "Camerele nu erau luminate şi nici aerisite. Mirosul de mucegai era puternic îmbibat în hainele arestaţilor. Pernă, nimic, pătură, nimic. Absolut nimic", îşi amintea unul dintre foştii deţinuţi politici, Aurel Brazdă (foto).

În schimb, bătaia şi tortura, lipsa hranei şi a îngrijirii medicale erau la ordinea zilei. Deţinuţii îşi făceau nevoile într-o găleată în celulă, iar o dată pe zi le era umplută gamela cu apă. Somnul era alungat de frig şi ploşniţe, iar cititul şi cântatul nu erau doar interzise, ci şi de-a dreptul imposibile. Exista o celulă, numită "neagra", unde deţinuţii pedepsiţi în mod special puteau sta doar în picioare, ore în şir.

În total, în Penitenciarul orădean au fost închişi între 1948-1961 peste 7.000 de deţinuţi politici, unii condamnaţi, alţii aduşi doar pentru anchete. Pentru mulţi dintre ei, eliberarea a venit târziu, fie la ispăşirea pedepselor, fie în 1964, când liderul comunist Gheorghe Gheorghiu Dej a emis un decret de graţiere. Puţini supravieţuitori mai trăiesc acum, misiunea istoricilor şi datoria morală a societăţii fiind de a le păstra memoria, aşa încât istoria să nu se mai repete...


GULAGUL ROMÂNESC
O ţară de victime

Imediat după instalarea guvernului condus de Petru Groza (6 martie 1945), noua conducere a României, dominată de comunişti şi controlată de la Moscova, a vizat "curăţirea" ţării de orice fel de opozanţi ai noului regim. Prigoana a început cu epurări masive în ministere, s-a extins în toate instituţiile publice şi apoi în întreprinderi.

Legislaţia fiind foarte ambiguă, în mod voit, oricine putea fi arestat şi închis pentru orice fel de activitate considerată ostilă sau neconformă cu ideologia comunistă. Astfel, au fost arestaţi şi aruncaţi în închisori demnitarii din partidele istorice, PNL şi PNŢ, intelectuali, preoţi, întreprinzători, bancheri, adepţi ai mişcării legionare, scriitori. Alţii au fost arestaţi doar pentru că citeau literatură interzisă sau aparţineau confesiunii greco-catolice, scoasă în afara legii.

În ţară exista o reţea întreagă de locuri de detenţie pentru deţinuţii politici, cele mai grele fiind la Piteşti, Gherla, Aiud, Râmnicu-Sărat, Sighet, Jilava, Oradea, precum şi coloniile de muncă forţată de pe şantierul Canalului Dunăre-Marea Neagră. Potrivit estimărilor unor istorici, numărul victimelor comunismului se ridică la 891.500 morţi, iar numărul deţinuţilor politici a depăşit, din 1945 până în 1989, cifra de 2 milioane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
mila...????????????
.....hai sa terminam odata cu chestia asta, au trecut zeci de ani de când sau petrecut aceste fapte, de asta este istorie. Intotdeauna cei tari iau oprimat pe cei slabi, in 1800 au venit fanariotii si au supt sangele poporului, in 1907 chiaburii, sarim peste culoarea lor politica, au inecat in sange rascoala de la Flamanzi, in 1933 "comunistii" au inecat in sange protestul ceferistilor si, acum dupa 1945 a venit randul lor sa stea in puscariile construite de ei, culmea ipocriziei asai ce frumoasa puscarie v-am facut dar, hopa, cum sa stam noi in ele!!!!!! Simplu, istoria e o roata, azi esti sus, maine jos, sa vedem cine va avea curajul sai judece pe cei care au distrus ROMANIA dupa 1990, pentru ca ceea ce sa distru este bunul nostru al tuturor. Daca rusii sunt cei care au dictat dupa 1945, pentru ca americanilor le-au trebuit 60 de ani sa vina in ROMANIA, nu stiu de ce nu ii blamati pe rusi, de ce ?
Postat 11 Decembrie 2016, 19:02 de FLORIN64
Sfantul Ardealului vs. Oradea 's history
Arsenie Boca again ?! Atunci sa profitam ! De ce nu suntem in stare sa profitam dupa o asemenea pleashca ? PTr. ca suntem fara initiativa... ca babele.
Postat 10 Decembrie 2016, 19:54 de Iness
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON