URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 05 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
15 Iunie 2014, 15:30

Locuitorii din Palota au sărbătorit tradiţionalul "Kirchweih", cu paradă şi dansuri populare (FOTO / VIDEO)

Locuitorii din satul Palota celebrează duminică tradiţionalul festival Kirchweih, sărbătoarea şvabilor din sat, în care îl comemorează pe Sfântul Anton de Padova şi pe întemeietorul localităţii, contele Johann Maria Frimont .

"Evenimentul de astăzi este sărbătorit de şvabii şi de toţi sătenii din Palota. Este sărbătoarea hramului bisericesc - biserica noastră are hramul Sfântul Anton de Padova. Noi, şvabii, organizăm o paradă prin sat, prin care încercăm să chemăm oamenii la biserică, la spectacole, şi după, la o depunere de coroane", a sintetizat Angela Tencuţ, preşedintele Forumului Democrat German din Palota, organizatorul festivalului.

Manifestările au început în jurul orei 10, când câteva zeci de persoane, de toate vârstele s-au adunat la Căminul Cultural, îmbrăcate în costume populare, şi au pornit într-o paradă însoţită de fanfară, care a făcut să răsune străduţele satului. Emoţionaţi, localnicii îi priveau din poartă, în timp ce alţii, mai moderni, filmau cu telefoanele mobile. În spatele coloanei, dintr-o maşină doi tineri le împărţeau localnicilor bere.

După o slujbă religioasă la biserica din sat, reprezentanţi ai administraţiei locale în frunte cu primarul Ioan Mărcuş şi politicieni au depus coroane la monumentul ridicat în memoria contelui Johann Maria Philipp Frimont. Între participanţi s-au numărat atât preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, totodată liderul PNL Bihor, cât şi preşedintele PDL Bihor, senatorul Gavrilă Ghilea.

Un alt moment inedit a fost "marşul festiv", după cum a fost prezentat de organizatori, aplaudat de sătenii sosiţi la sărbătoare.

La fel ca în anii trecuţi, festivalul continuă, cu un program cultural, cu dansuri populare germane, iar apoi sunt invitaţi, de la ora 19, la un "discoball", în aer liber.


Biserica tuturor

biserica_din_palota_bihoreanul.jpgAşa cum BIHOREANUL a mai scris, contele Johann Maria Philipp Frimont a construit biserica din Palota (foto) între anii 1825 şi 1829 şi a dotat-o cu clopote, orgă şi mobilier. După dorinţa sa, slujbele se ţin şi astăzi, alternativ, în limba germană şi maghiară. Contele n-a fost om de rând. Soldat de la 17 ani, Frimont a ajuns în scurt timp general, câştigându-şi cu sabia de cavalerist titlurile de conte de Palota şi prinţ de Antrodocco.

Sub bolta măreaţă a bisericii, două culoare gigantice se intersectează în mijloc, într-un "plus" sacru închipuind o cruce. Biserica palotanilor e unică în lume. Frimont a construit şi satul Palota în formă de cruce militară germană, cu biserica în centrul ei. Aici a şi fost înmormântat, într-o criptă în formă de cruce.

Contele Frimont s-a stins din viaţă la 72 de ani, pe 26 decembrie 1831. Conform testamentului său, biserica a rămas comunităţii. Contele s-a îngrijit ca o sumă consistentă din averea sa să fie folosită pentru întreţinere, cu ordinul ca slujbele să se desfăşoare, alternativ, în limba maghiară şi germană, pentru a nu învrăjbi comunitatea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6099 RON
  • 1 EUR = 4.9633 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON