Locuitorii din satul Palota celebrează duminică tradiţionalul festival Kirchweih, sărbătoarea şvabilor din sat, în care îl comemorează pe Sfântul Anton de Padova şi pe întemeietorul localităţii, contele Johann Maria Frimont .
"Evenimentul de astăzi este sărbătorit de şvabii şi de toţi sătenii din Palota. Este sărbătoarea hramului bisericesc - biserica noastră are hramul Sfântul Anton de Padova. Noi, şvabii, organizăm o paradă prin sat, prin care încercăm să chemăm oamenii la biserică, la spectacole, şi după, la o depunere de coroane", a sintetizat Angela Tencuţ, preşedintele Forumului Democrat German din Palota, organizatorul festivalului.
Manifestările au început în jurul orei 10, când câteva zeci de persoane, de toate vârstele s-au adunat la Căminul Cultural, îmbrăcate în costume populare, şi au pornit într-o paradă însoţită de fanfară, care a făcut să răsune străduţele satului. Emoţionaţi, localnicii îi priveau din poartă, în timp ce alţii, mai moderni, filmau cu telefoanele mobile. În spatele coloanei, dintr-o maşină doi tineri le împărţeau localnicilor bere.
După o slujbă religioasă la biserica din sat, reprezentanţi ai administraţiei locale în frunte cu primarul Ioan Mărcuş şi politicieni au depus coroane la monumentul ridicat în memoria contelui Johann Maria Philipp Frimont. Între participanţi s-au numărat atât preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, totodată liderul PNL Bihor, cât şi preşedintele PDL Bihor, senatorul Gavrilă Ghilea.
Un alt moment inedit a fost "marşul festiv", după cum a fost prezentat de organizatori, aplaudat de sătenii sosiţi la sărbătoare.
La fel ca în anii trecuţi, festivalul continuă, cu un program cultural, cu dansuri populare germane, iar apoi sunt invitaţi, de la ora 19, la un "discoball", în aer liber.
Biserica tuturor
Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, contele Johann Maria Philipp Frimont a construit biserica din Palota (foto) între anii 1825 şi 1829 şi a dotat-o cu clopote, orgă şi mobilier. După dorinţa sa, slujbele se ţin şi astăzi, alternativ, în limba germană şi maghiară. Contele n-a fost om de rând. Soldat de la 17 ani, Frimont a ajuns în scurt timp general, câştigându-şi cu sabia de cavalerist titlurile de conte de Palota şi prinţ de Antrodocco.
Sub bolta măreaţă a bisericii, două culoare gigantice se intersectează în mijloc, într-un "plus" sacru închipuind o cruce. Biserica palotanilor e unică în lume. Frimont a construit şi satul Palota în formă de cruce militară germană, cu biserica în centrul ei. Aici a şi fost înmormântat, într-o criptă în formă de cruce.
Contele Frimont s-a stins din viaţă la 72 de ani, pe 26 decembrie 1831. Conform testamentului său, biserica a rămas comunităţii. Contele s-a îngrijit ca o sumă consistentă din averea sa să fie folosită pentru întreţinere, cu ordinul ca slujbele să se desfăşoare, alternativ, în limba maghiară şi germană, pentru a nu învrăjbi comunitatea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.