URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iunie 2014, 15:30

Locuitorii din Palota au sărbătorit tradiţionalul "Kirchweih", cu paradă şi dansuri populare (FOTO / VIDEO)

Locuitorii din satul Palota celebrează duminică tradiţionalul festival Kirchweih, sărbătoarea şvabilor din sat, în care îl comemorează pe Sfântul Anton de Padova şi pe întemeietorul localităţii, contele Johann Maria Frimont .

"Evenimentul de astăzi este sărbătorit de şvabii şi de toţi sătenii din Palota. Este sărbătoarea hramului bisericesc - biserica noastră are hramul Sfântul Anton de Padova. Noi, şvabii, organizăm o paradă prin sat, prin care încercăm să chemăm oamenii la biserică, la spectacole, şi după, la o depunere de coroane", a sintetizat Angela Tencuţ, preşedintele Forumului Democrat German din Palota, organizatorul festivalului.

Manifestările au început în jurul orei 10, când câteva zeci de persoane, de toate vârstele s-au adunat la Căminul Cultural, îmbrăcate în costume populare, şi au pornit într-o paradă însoţită de fanfară, care a făcut să răsune străduţele satului. Emoţionaţi, localnicii îi priveau din poartă, în timp ce alţii, mai moderni, filmau cu telefoanele mobile. În spatele coloanei, dintr-o maşină doi tineri le împărţeau localnicilor bere.

După o slujbă religioasă la biserica din sat, reprezentanţi ai administraţiei locale în frunte cu primarul Ioan Mărcuş şi politicieni au depus coroane la monumentul ridicat în memoria contelui Johann Maria Philipp Frimont. Între participanţi s-au numărat atât preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, totodată liderul PNL Bihor, cât şi preşedintele PDL Bihor, senatorul Gavrilă Ghilea.

Un alt moment inedit a fost "marşul festiv", după cum a fost prezentat de organizatori, aplaudat de sătenii sosiţi la sărbătoare.

La fel ca în anii trecuţi, festivalul continuă, cu un program cultural, cu dansuri populare germane, iar apoi sunt invitaţi, de la ora 19, la un "discoball", în aer liber.


Biserica tuturor

biserica_din_palota_bihoreanul.jpgAşa cum BIHOREANUL a mai scris, contele Johann Maria Philipp Frimont a construit biserica din Palota (foto) între anii 1825 şi 1829 şi a dotat-o cu clopote, orgă şi mobilier. După dorinţa sa, slujbele se ţin şi astăzi, alternativ, în limba germană şi maghiară. Contele n-a fost om de rând. Soldat de la 17 ani, Frimont a ajuns în scurt timp general, câştigându-şi cu sabia de cavalerist titlurile de conte de Palota şi prinţ de Antrodocco.

Sub bolta măreaţă a bisericii, două culoare gigantice se intersectează în mijloc, într-un "plus" sacru închipuind o cruce. Biserica palotanilor e unică în lume. Frimont a construit şi satul Palota în formă de cruce militară germană, cu biserica în centrul ei. Aici a şi fost înmormântat, într-o criptă în formă de cruce.

Contele Frimont s-a stins din viaţă la 72 de ani, pe 26 decembrie 1831. Conform testamentului său, biserica a rămas comunităţii. Contele s-a îngrijit ca o sumă consistentă din averea sa să fie folosită pentru întreţinere, cu ordinul ca slujbele să se desfăşoare, alternativ, în limba maghiară şi germană, pentru a nu învrăjbi comunitatea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON