URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 20 SEPTEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Sunt situații în viață în care pur și simplu simți că nu ai soluții de a ieși din criză. Priviți ce se întâmplă la Școala Oltea Doamna! Șoferii se enervează că traficul se blochează atunci când părinții vin să-și scoată copiii de la ore. Pe lângă nenorocirea asta cu traficul, mai sunt și lucruri care țin de lipsa noastră de organizare. Mergeți la amiază la orice școală și veți vedea puhoi de părinți, înghesuiți unul în altul ca-n noaptea nunții, în așteptarea odraslelor. Adică îi chinuim pe micuți cu distanțare fizică, cu măști, băști și dezinfectanți, dar marele pericol planează asupra părinților și bunicilor care socializează fără să vrea.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu cred că există zi în care diverşi politicieni şi colegi de-ai lor din administraţie să nu cadă acest examen. Iar liberalii - zic de ei fiindcă ei sunt acum la butoane - nu fac, din păcate, excepţie. Prima zi a anului şcolar a fost cea în care şi-a luat un 4 chiar şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, prin interdicţia stupidă de a permite accesul jurnaliştilor în unităţile de învăţământ...
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ai încerca să-ţi păstrezi firea, nu poţi să nu constaţi că pentru câteva voturi, cred că şi acelea iluzorii, există politicieni care îşi fac campanie la modul greţos. Unul dintre ei, de altfel fruntaş în întrecerea pe ramură, este şeful PSD Bihor, Ioan Mang, vicepreşedinte la Consiliul Judeţean.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Alegerile de anul acesta mă duc cu gândul la modelul şi actriţa Farrah Fawcett, o frumuseţe celebră în anii '70-'80, a cărei plecare în lumea celor drepţi a trecut aproape neobservată. De ce? Pentru că a avut ghinionul să moară în aceeaşi zi cu Michael Jackson, când internetul era să se blocheze la nivel global din pricina căutărilor despre subiect. Aşa sunt şi alegerile de anul acesta - au neşansa să se întâmple în anul Covidului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veţi vota în funcţia de primar al Oradiei pentru mandatul 2020-2024?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.
06 August 2020, 08:00

Livada fără pomi: Primarul din Borod şi soţia sa au luat 1 milion de euro pentru livezi înfiinţate... pe hârtie

Livada fără pomi: Primarul din Borod şi soţia sa au luat 1 milion de euro pentru livezi înfiinţate... pe hârtie ASTA E LIVADA. Primarul Sorin Sarca (foto) a condus reporterii BIHOREANULUI în "livada" din Borod unde soţia sa trebuia să planteze mii de pomi. 10 hectare pe care în acte cresc meri, pruni, nuci şi aluni sunt proaspăt arate după controlul Direcţiei Agricole. "Urmează să plantăm pomii, până acum nu s-a reuşit", spune edilul, a cărui consoartă a primit, însă, aproape 10.000 euro de la APIA fiindcă deja i-a plantat
Livada fără pomi: Primarul din Borod şi soţia sa au luat 1 milion de euro pentru livezi înfiinţate... pe hârtie TRACTOARE RÂD ÎN SOARE... Prin AFIR, soţii Sarca au primit şi 1,04 milioane euro pentru a cumpăra utilaje necesare lucrării livezii şi procesării fructelor. Spre deosebire de producţia lipsă, tractoarele sclipesc în gospodăria edilului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine crede că "băieţii deştepţi" prosperă doar la oraş este un naiv. E plin de descurcăreţi şi la ţară, de când Uniunea Europeană oferă sprijin financiar fermierilor români, iar aceştia fraudează fondurile chiar cu complicitatea instituţiilor autohtone. 

Un asemenea caz a fost descoperit în Bihor de către Direcţia Agricolă, care a sesizat Poliţia pentru a-i trage la răspundere atât pe beneficiarul înşelăciunii, cât şi pe funcţionarii din două instituţii care i-au ajutat pe primarul din Borod, Sorin Sarca, şi pe soţia acestuia, Florina, să beneficieze de peste un milion de euro pentru plantarea unor livezi. Existente doar în acte...

Din neglijenţă

Frauda nu ar fi fost descoperită dacă beneficiarul fondurilor UE ar fi respectat măcar nişte termene birocratice. "Până în data de 15 mai a fiecărui an, beneficiarii subvenţiilor pentru agricultura ecologică trebuie să prezinte la Direcţia Agricolă un act numit Fişă de înregistrare. Anul trecut, PFA Sarca Florina din Borod a omis să depună solicitarea în termen. A venit prin toamnă soţul acestei doamne să ceară înregistrarea, dar a fost refuzat deoarece dosarul nu era în regulă", a povestit BIHOREANULUI şeful Direcţiei, Nicolae Hodişan (foto).

Anul acesta, în primăvară, după ce ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a dispus controale tematice la producătorii ecologici, o echipă de inspectori s-au deplasat şi la Borod, pentru a verifica "activitatea operatorului înscris în sistemul de Agricultură ecologică PFA Sarca Florina" pe anii 2018-2019. Rezultatul controlului? Deşi a beneficiat de peste un milion de euro pentru achiziţia de utilaje şi apoi de alţi aproape 10.000 euro ca subvenţii anuale, primarul din Borod şi soţia sa deţin livezi doar scriptic.

Una-i în acte...

Conform Notei de control din 24 martie 2020, PFA Sarca Florina a încheiat în urmă cu trei ani un contract cu un aşa numit Organism de certificare, Ecoinspect din Cluj, care verifică dacă un producător face sau nu agricultură ecologică. În 2018, consoarta edilului a depus Fişa de înregistrare ca producător ecologic, declarând că exploatează 12,47 hectare de livezi bio, cu diferite specii: 3,87 hectare de măr în al doilea an de la plantare, alte 4,10 ha în conversie anul I (plantate de un an), 1,87 ha pruni conversie anul II, 1,97 ha nuc conversie anul II şi 0,14 ha nuc conversie anul I.

Pentru toate aceste suprafeţe, Florina Sarca a depus la APIA aşa-numite declaraţii pe suprafaţă, pentru a primi subvenţii de circa 700 euro/ha/an, solicitarea fiindu-i aprobată fără a avea Fişa de înregistrare de la Direcţia Agricolă.

Inspectorii au descoperit că în iulie 2018 Ecoinspect a emis PFA Sarca Florina un certificat de confirmare a conversiei pentru o singură parcelă de 1,23 hectare cu pruni. "Pentru toate celelalte suprafeţe nu a emis certificatul deoarece, în realitate, aceste plantaţii pomicole nu existau", arată Direcţia Agricolă. Cu toate acestea, APIA Bihor a achitat soţiei edilului subvenţii pentru 12,81 ha de livezi ecologice.

... alta-i în teren

Inspectorii au făcut o verificare şi în teren, constatând că APIA a plătit subvenţiile fraudulos. Nota de control consemnează realitatea la virgulă: "Parcela 5a (3,25 ha) figurează la APIA ca livadă de măr, în teren este pajişte permanentă. Parcela 9a (0,41 ha) figurează la APIA ca livadă de măr, în teren este pajişte permanentă. Parcela 11a (0,77 ha) figurează la APIA ca livadă de nuc şi alun, în teren este pajişte permanentă. Parcela 12a (0,19 ha) figurează la APIA ca livadă de măr, în teren este pajişte permanentă...". Şi tot aşa, până la un total de 12,81 hectare, din care o singură parcelă, de 1,23 ha, a fost găsită ca fiind cu adevărat plantată cu pruni. 

Concluziile inspectorilor sunt că deşi PFA Sarca Florina beneficiază de subvenţii prin APIA, această instituţie nici măcar nu trebuia să-i înregistreze cererea fiindcă nu depusese la dosar nici Fişa de înregistrare ca producător ecologic, nici contractul cu Organismul de certificare ca agricultor bio, Sarca reziliindu-l pe cel cu Ecoinspect după ce i-a fost refuzat certificatul de pomicultor ecologic.

Constatând că, practic, APIA a plătit fraudulos subvenţiile, Direcţia a sesizat Poliţia şi Prefectura, cerând "verificări amănunţite asupra modului în care APIA Bihor a permis înregistrarea cererii pe suprafaţă Pachetul A16 Agricultură ecologică". Mai mult, Direcţia Agricolă a sesizat că PFA Sarca Florina a obţinut şi "fonduri de dezvoltare prin AFIR", care i-a aprobat două proiecte de dotare cu utilaje, în sumă totală de peste 1,04 milioane euro.

"Nu s-a reuşit"

Ancheta Poliţiei este deocamdată în derulare, dar săptămâna trecută BIHOREANUL s-a convins printr-o simplă deplasare la Borod că situaţia din scriptele APIA şi AFIR e contrazisă de cea din teren. 

După ce nu i-a găsit consoarta, reporterul a reuşit să discute cu primarul Sorin Sarca, care n-a putut da explicaţii coerente. Potrivit acestuia, soţia sa face agricultură ecologică din 2017 şi nu ştie cum a ajuns în evidenţele APIA cu 12,40 hectare. "Nu ştiu, nu sunt eu în măsură să spun, serviciile deconcentrate, APIA, vă pot da informaţii", a spus edilul, adăugând că în ce priveşte PFA-ul soţiei, "s-a preconizat că se plantează pomi, dar nu s-a reuşit". 

"Sunt curios cum puneţi asta în presă, tendenţios, provocator?! Suntem români şi de multe ori suntem noi împotriva noastră şi pentru asta nu pot felicita poporul român", a mai zis primarul, convins că l-a "turnat" cineva din invidie. În final, bărbatul a recunoscut că din cele peste 12 hectare pentru care soţia sa a primit subvenţii, doar "în jur de 1,20 hectare" sunt plantate, ba chiar a condus reporterii BIHOREANULUI să vadă că măcar astea există.

Noi nu...

Potrivit procedurilor legale, APIA şi AFIR trebuiau să verifice dacă beneficiarul de fonduri UE face sau nu pomicultură ecologică, ceea ce nu s-a întâmplat. De la APIA, al cărui fost director, Florian Pavel, s-a pensionat acum trei săptămâni şi al cărui înlocuitor, Cristian Câmpan, a condus instituţia doar 10 zile, BIHOREANUL a aflat că nu a avut loc nicio verificare, deşi subvenţiile achitate PFA Sarca Florina au totalizat 45.351 lei, aproximativ 9.400 euro.

În ce priveşte AFIR, directorul Oficiului Judeţean pentru Investiţii Rurale, Cristian Buzlea (foto), spune că proiectele pentru agricultură ecologică nu sunt gestionate de structura judeţeană, ci de Centrul Regional de la Satu Mare, care trebuia să facă verificări înainte de a plăti beneficiarului toţi banii pentru achiziţia de utilaje şi să iniţieze demersuri pentru recuperarea lor în cazul unor nereguli. 

Evident, însă, la fel precum colegii lor de la APIA Bihor, nici slujbaşii sătmăreni nu şi-au făcut datoria, de vreme ce frauda a fost descoperită de Direcţia Agricolă, care a şi sesizat Poliţia. Singura instituţie care poate stabili, de-acum, cine a permis ca de banii europeni să se bucure "întreprinzători" care nu-i merită. 


"NU VERIFICĂM" 
Subalterna, pentru şef

Prima instituţie care a atestat în fals că soţia primarului din Borod deţine peste 12 ha cu livezi a fost chiar Primăria Borod, prin semnătura unei funcţionare a Biroului Agricol, care cel mai recent a emis în 25 aprilie 2019 o adeverinţă conform căreia PFA Sarca Florina are în proprietate 14 parcele de teren, totalizând 12,81 ha, toate plantate cu pomi fructiferi.

Întrebată de BIHOREANUL pe ce bază a emis adeverinţa, Elena Topai (foto) a dat o explicaţie şocantă. "Noi nu facem verificări în teren, verificările le face APIA. Am emis adeverinţa pentru că titularul ne-a solicitat-o", a afirmat funcţionara.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Om prost
Trebuie să fi prost rău de tot sa ti se ofere posibilitatea de a ti face o afacere si de a avea un venit permanent si tu sa ti furi singur căciula...Da a luat milionul...milionul in 2-3 ani se duce si rămâi lefter. Afacerea mergea si aveai investiția care iti mai aducea 1 milion in 5 ani maxim...dar da i minte românului!
Postat 06 August 2020, 23:51 de Adrian_Preda
delete
Omul asta, familia lui si terenurile in cauza ar trebui radiate de la orice subventie cel putin 10 ani! Sau pt totdeauna!
Postat 06 August 2020, 11:48 de oradea_mea_si_a_ta
Lege si justitie.
Alo DNA-ul ce pazeste ???
Postat 06 August 2020, 10:53 de Dorel2016
conteaza parerea noastra?
Cu respect 0000, dar oare chiar conteaza parerea noastra, a locuitorilor comunei Borod? Nu prea, atata timp cat o anumita categorie de populatie, numeroasa, e masa de manevra la alageri, eu nu prea contez in aceasta combinatie... si asta se intampla de ceva vreme. Oameni amenintati cu diverse chestii daca nu voteaza"corect", acea categorie de care vorbeam, favorizata cu ajutoare sociale, pastrarea lor pe un teren care nu le apartine, etc...
Postat 06 August 2020, 10:30 de User anonimizat
ISPRĂVILE BARONULUI LOCAL SARCA!!!!OARE CE PĂRERE AU CETĂȚENII COMUNEI BOROD DESPRE ACESTE ,, COMBINAȚII" ALE DOMNULUI PRIMAR????
Probabil că până acum edilul de BOROD a fost acoperit de tovarășii de partid , dar uite că odată cu schimbarea guvernului și a directorilor PSD din vârful instituțiilor publice ies la iveală tunurile de milioane de euro ale primăriilor gospodari gen SARCA.Interesant este și modul de dobândire al terenurilor agricole și toată această inginerie de a fura scriptic acești bani in detrimentul altor oameni de bună credință, cu siguranță acest gest nu este singular in epoca SARCA.Mai urmează că prin 2022 sa descoperiți că a vândut primăria sau a sifonat bugetul local să își acopere paguba descoperită acum ,nu de alta dar se pare că are in ADN Hoția.
Postat 06 August 2020, 10:14 de 0000
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1198 RON
  • 1 EUR = 4.8595 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON