URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Septembrie 2015, 14:11

"Livada de vişini", în avanpremieră, la Teatrul Regina Maria

'Livada de vişini', în avanpremieră, la Teatrul Regina Maria (fotografie din repetiţii, Teatrul Regina Maria)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teatrul Regina Maria programează pe 13 septembrie, de la ora 19, avanpremiera spectacolului "Livada de vişini", de A.P. Cehov, regizat la Oradea de Alexandru Dabija, biletele fiind puse în vânzare la agenţie şi pe portalul biletmaster.ro.

"Un an, patru anotimpuri, patru acte dinamice compun cadrul general al piesei. Un tânăr pseudo-intelectual şi revoluţionar, o slujnică cochetă, dornică de mondenităţi, un lacheu ce se crede confidentul stăpânei, o bătrână iluzionistă ce încearcă să recreeze reveria realităţii, un încurcă-lume şi un pierde-vară, care întruchipează imaginea unui cuplu de bufoni, separaţi doar de scopul în viaţă: dragoste şi bani, şi un bătrân servitor uitat de moarte, întrunesc tabloul de caractere comice al acestei piese, care prind contur şi se desfăşoară pe fondul dramatic al realităţii", prezintă Teatrul Regina Maria pe scurt personajele comediei lui Cehov.

Regizorul Alexandru Dabija va pune accentul, la Oradea, pe comedia din piesa lui Cehov. "Provocarea acestui spectacol este faptul că toată lumea îl percepe ca pe o dramă, dar de fapt nu este aşa. Cehov a insistat în toate relatările lui că este o comedie. De la prima montare a lui Stanislavski (regizor şi teoretician rus al teatrului – n.r.) a acestui text s-a mizat pe o poveste tristă, însă ceea ce propune Dabija este revenirea la percepţia iniţială, cea a lui Cehov, şi găsirea comicului din spatele acestei poveşti", a declarat Victoria Balint, directorul artistic al trupei Iosif Vulcan.

Premiera oficială a spectacolului este programată pe 20 septembrie, în debutul ediţiei a XXI-a a Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea.

Considerat unul dintre cei mai mari regizori români contemporani, Alexandru Dabija n-a mai colaborat cu trupa de la Oradea de 12 ani ("Praf în ochi" – 2003). Dabija a montat spectacole la teatrele mari din Bucureşti, pe scene europene, precum şi în provincie, fiind nominalizat şi premiat de UNITER de mai multe ori. Cel mai recent, Alexandru Dabija a primit premiul UNITER în 2013 pentru regia spectacolului "Două loturi" de I.L. Caragiale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON