Un lichidator judiciar din Oradea a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Bihor după ce a vândut bunurile unor firme aflate în insolvenţă şi a băgat banii în propriul buzunar.
"Băiatul deştept", Florin Anghel pe numele lui, a şi fost exclus din breaslă după condamnarea sa, printr-o hotărâre încă nedefinitivă, la 5 ani de detenţie, pentru gestiune frauduloasă, fals intelectual şi uz de fals. Cu executare, însă numai dacă o să apară, căci este dat dispărut...
Reguli stricte
Potrivit Legii 85/2014 privind insolvenţa, lichidatorul judiciar este persoana desemnată de instanţele de judecată să evalueze firmele aflate în proces de insolvenţă din cauza datoriilor acumulate. Dacă e posibil, lichidatorul face un plan de reorganizare şi supraveghează respectarea lui, coordonând activitatea societăţii şi supraveghind gestionarea patrimoniului.
Dacă instanţa respinge planul de reorganizare, tot lichidatorul este cel care, sub controlul judecătorului sindic, vinde bunurile firmei pentru a plăti creditorii. De altfel, lichidatorii judiciari nu pot acţiona fără acordul Adunării Generale a Creditorilor, care aprobă toate activităţile derulate: inventarierea şi evaluarea patrimoniului, respectiv modul de vânzare, în bloc, individual ori combinat, prin licitaţie, negociere directă sau prin ambele metode.
Vindem tot!
Lichidatorul Florin Anghel a făcut însă totul pe lângă lege, spun procurorii, care în 2015 l-au inculpat pentru devalizarea firmelor ce-i fuseseră repartizate spre lichidare. Bărbatul a avut probleme încă de când şi-a înfiinţat Cabinetul individual de insolvenţă, în 2002, ajungând de pomină între colegi după ce şi-a provocat singur o rană la ochi pentru a încasa compensaţii din partea firmei cu care tocmai semnase o asigurare de viaţă. A fost, însă, doar începutul...
Conform actului de acuzare, în perioada 2010-2011 Anghel şi-a însuşit sume mari din vânzarea bunurilor a 9 SRL-uri: Axon Serv, Winter Benz, Carsam, Credital Consulting, Emada Company, Giulia Andreea, Floryluc, Zembrea Trans şi Aliabi. Lichidatorul nici nu se deranja să organizeze vreo licitaţie, vânzând bunurile după bunul plac unor persoane care îi plăteau pe loc preţul stabilit. Apoi, întocmea procese verbale ca şi cum ar fi organizat licitaţii eşuate din lipsă de participanţi. "Inculpatul a dispărut cu toate sumele de bani, sustrăgându-se de la urmărirea penală", au notat procurorii.
Pe bani mărunţi
Cele mai valoroase bunuri din patrimoniul firmei Axon Serv, de pildă, constau într-un bloc cu 10 apartamente în cartierul Şoimi din Aleşd şi o pensiune turistică de 639 mp cu teren de 5.180 mp în Aştileu. Pe 30 noiembrie, Anghel a vândut ambele imobile: pensiunea cu 426.064 lei, iar blocul cu 30.000 euro, după care a informat judecătorul sindic că "am dat anunţ pentru organizarea unei licitaţii publice, dar nu s-a prezentat niciun potenţial cumpărător. Licitaţiile se reiau săptămânal până la valorificarea activelor debitoarei". Banii nu s-au mai găsit.
La fel a procedat şi în cazul Winter Benz SRL, care deţinea o benzinărie în Vintere, comuna Holod, bunurile fiind vândute la preţuri mult subevaluate. Deşi avea o valoare de 100.000 euro, staţia a fost vândută cu doar 25.000 euro.
Camion la dezmembrări
Lista potlogăriilor e lungă. Anghel a vândut o casă din strada Abrudului aparţinând firmei Credital Consulting, evaluată la 62.000 euro, cu doar 30.000 euro, unui orădean care, după două luni, a revândut-o cu 57.000 euro.
De asemenea, a "măritat" cu 5.000 euro două apartamente din strada Primăriei 45, aparţinând Emada Company, evaluate la 40.000 euro, iar un Volvo C30 evaluat la 15.000 euro l-a dat cu 3.000 euro. Mai departe, Anghel a vândut un apartament situat pe strada Tudor Vladimirescu, evaluat la 25.000 euro plus TVA, cu doar 10.000 euro.
Cea mai mare pagubă a produs-o firmei Zembrea Trans. În acest caz, lichidatorul a vândut un teren de 555 mp din zona rezidenţială a Oradiei, evaluat la 10.500 euro, cu doar 13.000 lei, iar întreaga platformă a firmei (teren, hală şi birouri), evaluată la aproape 80.000 euro, a înstrăinat-o cu 35.000 euro. În fine, Anghel a "uşurat" firma Aliabi SRL de un TIR în valoare de 10.000 euro, vânzându-l la dezmembrări cu 4.000 lei.
Dispărut
Dispărut încă din timpul anchetei, Florin Anghel nu s-a prezentat la proces, judecătorul cerând să fie căutat inclusiv prin penitenciare şi prin aresturile Poliţiei, dar în zadar. Ca atare, lichidatorul a fost reprezentat de un avocat din oficiu, iar pe 20 aprilie instanţa a dispus condamnarea lui la 5 ani de detenţie, plus plata pagubelor - peste 1,7 milioane de lei şi 100.000 euro - şi anularea tuturor actelor de vânzare.
Hotărârea nu este definitivă şi, chiar dacă oficial e dispărut, Anghel a atacat-o deja la Curtea de Apel Oradea. Cine ştie, poate va avea norocul soţiei sale, Mihaela, fostă funcţionară la Cadastru, trimisă în judecată în 2009 pentru falsificarea actelor unei case din strada Clujului, pe care a cumpărat-o pe numele mamei sale, pe bani de nimic, pentru ca apoi s-o revândă cu 150.000 euro. Condamnată iniţial la 10 ani de detenţie, femeia a scăpat în final cu 3 ani cu suspendare. Destul de rentabil, nu-i aşa?...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.