URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2020, 12:29

Liberi şi ambiţioşi: Partidul Oamenilor Liberi face "pui" şi în Bihor. Vezi cine sunt şi ce vor

Liberi şi ambiţioşi: Partidul Oamenilor Liberi face 'pui' şi în Bihor. Vezi cine sunt şi ce vor OAMENI LIBERI. Prima confruntare electorală în Oradea îl va avea vârf de lance al POL pe Mircea Jacan (dreapta), director de instituţie subordonată CJ Bihor, sprijinit de Orlando Balaş (stânga), fost membru USR şi PNL, dar şi consilier al primarului Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După trei mandate în care primarul Ilie Bolojan a avut majoritatea în Consiliul Local Oradea, adversarii din viitorul scrutin local, programat pe 27 septembrie, vor ca hegemonia sa să înceteze. Nu e doar scopul formaţiunilor mari - PSD, UDMR, USR -, ci şi al celor mici, inclusiv al unuia despre care, cel mai probabil, bihorenii nici nu au auzit încă.

Partidul Oamenilor Liberi vrea cel puţin un mandat de consilier în Oradea, promiţând că dacă îl obţine nu va face alianţe cu nicio altă formaţiune, ci va promova doar interesele orădenilor. 

"Cei mai performanţi din România"

Cu peste 4 ani în urmă, un târgmureşean a propus ca la înfiinţarea unui partid să nu mai trebuiască semnături de la 25.000 oameni din 18 judeţe, ci să fie suficiente 3 persoane. Ciudat, dar partidele mari au modificat legea, ceea ce a permis apariţia Partidului Oamenilor Liberi (POL), liderii formaţiunii fiind antreprenorii Dan Maşca şi Radu Bălaş, primul economist, celălalt fost jurnalist, ambii antreprenori.

În 2016, POL a promovat 3 consilieri locali în Târgu Mureş, prezentaţi pe site-ul partidului ca fiind "cei mai performanţi din România", "de 80 de ori mai performanţi decât consilierii USR din Bucureşti", fiindcă au iniţiat 51 Hotărâri de Consiliu Local, din care 31 aprobate. Câteva exemple: HCL-uri privind indicatoarele stradale bilingve, în română şi maghiară, pentru traducerea simultană a şedinţelor CL Târgu Mureş, dar şi contribuţia la trei proiecte pentru "achiziţia a 126 autobuze şi modernizarea a 140 staţii".

Potrivit statutului, "valorile POL sunt respectul faţă de tradiţia multietnică şi multiculturală, democraţia deliberativă şi participativă, inovaţia în materie de bună guvernare locală, nediscriminarea".

Pionierii

În Bihor, primii membri POL au fost, din martie 2019, Cosmin Bursaşiu (foto), protestatarul anti-PSD cu chipiu marinăresc, proprietarul unei firme de comerţ şi service cu anvelope, şi Sebastian Duma, manager hotelier pe vase de croazieră, ambii lideri ai Asociaţiei Oradea Civică, înfiinţate după faimoasa OG 13/2017 a Guvernului Grindeanu de "amnistiere" a infractorilor.

"Puteam să ne înscriem în PNL, USR, PLUS sau alt partid, dar am ales POL deoarece ni s-a părut cel mai de dreapta", declara anul trecut Bursaşiu, explicând că l-a convins programul politic al formaţiunii, ce prevedea, între altele, eliminarea pensiilor speciale, interdicţia ca persoanele condamnate să mai ocupe funcţii publice, desfiinţarea CCR, aderarea la Spaţiul Schengen, adoptarea monedei euro etc.

Fără alianţe

În luna aprilie a acestui an, în plină pandemie, în POL Bihor s-au mai înscris alţi doi orădeni cunoscuţi. Unul este ecologistul Orlando Balaş, fost consilier al primarului Ilie Bolojan şi fost membru PNL, demisionat în 2009 și înscris anul trecut la USR (unde a încercat fără succes să obţină nominalizarea pentru o candidatură la alegerile locale), iar celălalt Mircea Jacan, fost jurnalist, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean sub președinții liberali Radu Țîrle și Cornel Popa, din 2016 director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, subordonat CJ.

La fel ca în Târgu Mureş, POL este organizat şi la Oradea în grupuri de câte 10 persoane, dar deşi în grupul înfiinţat de Bursaşiu şi Duma erau în aprilie doar 7 oameni, ultimii sosiţi, adică Jacan, Balaş şi un alt fost protestatar anti-PSD, Adrian Oegar, nu l-au completat pe acela, ci au înfiinţat un al doilea grup, iar Jacan şi-a declarat intenţia să candideze pentru Consiliul Local Oradea. Contestatar al politicii de urbanism a Primăriei, el afirmă că dacă va obţine voturile colegilor de partid şi apoi pe ale orădenilor, va milita pentru transparentizarea administraţiei "cu implicarea cetăţeanului în luarea deciziilor prin dezbateri", limitarea exproprierilor la strictul necesar şi "păstrarea identităţii oraşului". 

De asemenea, Jacan are o promisiune pe care până acum n-a mai făcut-o niciun politician: POL nu se va alia în CL cu niciun alt partid, nici de stânga, nici de dreapta. "Acum, toţi consilierii reprezintă partidele care i-au pus pe liste, noi vom reprezenta orădenii şi vom vota doar după conştiinţa noastră. Dacă vom considera că un proiect e bun, îl vom vota indiferent cine îl va propune, dacă vom aprecia că e prost, vom vota împotrivă", spune Jacan. Iar cei care vor hotărî dacă un proiect e bun sau nu, aţi ghicit, vor fi doar orădenii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Caraghioșii ăștia se cred liberi.
Singura lor libertate, oferită cu o largă super-minoritate, e să bată câmpii în cel mai bun caz !?! Dacă Bolojan spre exemplu le-ar promite câteva posturi de consilieri locali și județeni spre exemplu, ar dispare POL-ul, prin "absorbție" în PNL, în secunda următoare !?! Niște oportuniști, tot habarniști.
Postat 16 Iulie 2020, 07:01 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON