URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iulie 2020, 12:29

Liberi şi ambiţioşi: Partidul Oamenilor Liberi face "pui" şi în Bihor. Vezi cine sunt şi ce vor

Liberi şi ambiţioşi: Partidul Oamenilor Liberi face 'pui' şi în Bihor. Vezi cine sunt şi ce vor OAMENI LIBERI. Prima confruntare electorală în Oradea îl va avea vârf de lance al POL pe Mircea Jacan (dreapta), director de instituţie subordonată CJ Bihor, sprijinit de Orlando Balaş (stânga), fost membru USR şi PNL, dar şi consilier al primarului Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După trei mandate în care primarul Ilie Bolojan a avut majoritatea în Consiliul Local Oradea, adversarii din viitorul scrutin local, programat pe 27 septembrie, vor ca hegemonia sa să înceteze. Nu e doar scopul formaţiunilor mari - PSD, UDMR, USR -, ci şi al celor mici, inclusiv al unuia despre care, cel mai probabil, bihorenii nici nu au auzit încă.

Partidul Oamenilor Liberi vrea cel puţin un mandat de consilier în Oradea, promiţând că dacă îl obţine nu va face alianţe cu nicio altă formaţiune, ci va promova doar interesele orădenilor. 

"Cei mai performanţi din România"

Cu peste 4 ani în urmă, un târgmureşean a propus ca la înfiinţarea unui partid să nu mai trebuiască semnături de la 25.000 oameni din 18 judeţe, ci să fie suficiente 3 persoane. Ciudat, dar partidele mari au modificat legea, ceea ce a permis apariţia Partidului Oamenilor Liberi (POL), liderii formaţiunii fiind antreprenorii Dan Maşca şi Radu Bălaş, primul economist, celălalt fost jurnalist, ambii antreprenori.

În 2016, POL a promovat 3 consilieri locali în Târgu Mureş, prezentaţi pe site-ul partidului ca fiind "cei mai performanţi din România", "de 80 de ori mai performanţi decât consilierii USR din Bucureşti", fiindcă au iniţiat 51 Hotărâri de Consiliu Local, din care 31 aprobate. Câteva exemple: HCL-uri privind indicatoarele stradale bilingve, în română şi maghiară, pentru traducerea simultană a şedinţelor CL Târgu Mureş, dar şi contribuţia la trei proiecte pentru "achiziţia a 126 autobuze şi modernizarea a 140 staţii".

Potrivit statutului, "valorile POL sunt respectul faţă de tradiţia multietnică şi multiculturală, democraţia deliberativă şi participativă, inovaţia în materie de bună guvernare locală, nediscriminarea".

Pionierii

În Bihor, primii membri POL au fost, din martie 2019, Cosmin Bursaşiu (foto), protestatarul anti-PSD cu chipiu marinăresc, proprietarul unei firme de comerţ şi service cu anvelope, şi Sebastian Duma, manager hotelier pe vase de croazieră, ambii lideri ai Asociaţiei Oradea Civică, înfiinţate după faimoasa OG 13/2017 a Guvernului Grindeanu de "amnistiere" a infractorilor.

"Puteam să ne înscriem în PNL, USR, PLUS sau alt partid, dar am ales POL deoarece ni s-a părut cel mai de dreapta", declara anul trecut Bursaşiu, explicând că l-a convins programul politic al formaţiunii, ce prevedea, între altele, eliminarea pensiilor speciale, interdicţia ca persoanele condamnate să mai ocupe funcţii publice, desfiinţarea CCR, aderarea la Spaţiul Schengen, adoptarea monedei euro etc.

Fără alianţe

În luna aprilie a acestui an, în plină pandemie, în POL Bihor s-au mai înscris alţi doi orădeni cunoscuţi. Unul este ecologistul Orlando Balaş, fost consilier al primarului Ilie Bolojan şi fost membru PNL, demisionat în 2009 și înscris anul trecut la USR (unde a încercat fără succes să obţină nominalizarea pentru o candidatură la alegerile locale), iar celălalt Mircea Jacan, fost jurnalist, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean sub președinții liberali Radu Țîrle și Cornel Popa, din 2016 director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, subordonat CJ.

La fel ca în Târgu Mureş, POL este organizat şi la Oradea în grupuri de câte 10 persoane, dar deşi în grupul înfiinţat de Bursaşiu şi Duma erau în aprilie doar 7 oameni, ultimii sosiţi, adică Jacan, Balaş şi un alt fost protestatar anti-PSD, Adrian Oegar, nu l-au completat pe acela, ci au înfiinţat un al doilea grup, iar Jacan şi-a declarat intenţia să candideze pentru Consiliul Local Oradea. Contestatar al politicii de urbanism a Primăriei, el afirmă că dacă va obţine voturile colegilor de partid şi apoi pe ale orădenilor, va milita pentru transparentizarea administraţiei "cu implicarea cetăţeanului în luarea deciziilor prin dezbateri", limitarea exproprierilor la strictul necesar şi "păstrarea identităţii oraşului". 

De asemenea, Jacan are o promisiune pe care până acum n-a mai făcut-o niciun politician: POL nu se va alia în CL cu niciun alt partid, nici de stânga, nici de dreapta. "Acum, toţi consilierii reprezintă partidele care i-au pus pe liste, noi vom reprezenta orădenii şi vom vota doar după conştiinţa noastră. Dacă vom considera că un proiect e bun, îl vom vota indiferent cine îl va propune, dacă vom aprecia că e prost, vom vota împotrivă", spune Jacan. Iar cei care vor hotărî dacă un proiect e bun sau nu, aţi ghicit, vor fi doar orădenii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Caraghioșii ăștia se cred liberi.
Singura lor libertate, oferită cu o largă super-minoritate, e să bată câmpii în cel mai bun caz !?! Dacă Bolojan spre exemplu le-ar promite câteva posturi de consilieri locali și județeni spre exemplu, ar dispare POL-ul, prin "absorbție" în PNL, în secunda următoare !?! Niște oportuniști, tot habarniști.
Postat 16 Iulie 2020, 07:01 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON