URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 Decembrie 2018, 14:29

Liberalul Călin Gal: La CJ Bihor "parcă jucăm într-un film cu grofi şi baroni”, singurul scop al UDMR-PSD-ALDE e să „evaporeze” banii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost şef al Gărzii Financiare Oradea, consilierul judeţean liberal Călin Gal a prezentat joi, într-o conferinţă de presă susţinută alături de avocatul Laviniu Domocoş, motivele pentru care cu trei zile în urmă Tribunalul Bihor i-a dat dreptate în procesul intentat Consiliului Judeţean după ce atât votarea bugetului judeţului pe anul în curs, în aprilie, cât şi rectificarea lui, în iulie şi august, s-au făcut cu încălcarea legii.

Ei centrează, ei marchează

Aşa cum BIHOREANUL a mai relatat, pe 17 decembrie Tribunalul Bihor a decis suspendarea de îndată a HCJ 46/25 aprilie, HCJ 111/17 iulie şi HCJ 146/28 august, arătând că ele sunt "lovite de nulitate" întrucât toate au fost adoptate cu încălcarea a numeroase prevederi legale, în condiţiile în care patru consilieri judeţeni – unul de la UDMR şi trei de la PSD – au votat deşi au avut "interese patrimoniale", aşadar au încălcat legea.

Este vorba despre UDMR-istul Boda Gergely, care este concomitent şi şef birou la DDIP (Direcţia Dezvoltare şi Implementare Proiecte, căreia CJ Bihor i-a alocat peste 2 milioane lei), şi despre PSD-iştii Stela Babău, concomitent şefă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland (pentru care a alocat 3 milioane lei), Bujor Chirilă, în acelaşi timp şef la ADI Ecolect (beneficiară a 310.000 lei), şi de Ioan Mang însuşi, care este în paralel atât vicepreşedinte al CJ Bihor, cât şi preşedinte la ADI Ecoland şi la ADI Ecolect.

"Ignoră şi premeditează"

Liberalul Călin Gal a declarat că "s-a ajuns la aceste ilegalităţi" deoarece "conducerea CJ Bihor nu este de bună credinţă", ci are ca scop "să repartizeze discreţionar bugetul judeţului atât către unităţile administrativ-teritoriale (n.r. – comune şi oraşe), cât şi către entităţile subordonate şi la care este parte (n.r. – cum sunt ADI-urile, DDIP, Direcţia Social-Comunitară etc)", "practicând în permanenţă disimularea realităţii", adică acuzând apoi, de fiecare dată când este prinsă în fapt de opoziţie, că aceasta "blochează activitatea instituţiei şi plata salariilor angajaţilor".

"Noi le-am atras atenţia încă din aprilie că încalcă legea, dar conducerea CJ ignoră şi premeditează tot felul de scandaluri pentru a duce realitatea în altă parte. Conducerea CJ este inconştientă, este inaptă să conducă legal judeţul Bihor. A creat un sistem de conducere feudal, parcă jucăm într-un film cu grofi şi cu baroni. E clar că nu doresc decât să împartă banii discreţionar", a spus fostul şef al Gărzii Financiare despre abuzurile preşedintelui Pasztor Sandor şi vicepreşedinţilor Ioan Mang şi Traian Bodea.

Prefectura acoperă ilegalităţile

Călin Gal a lansat săgeţi şi spre Instituţia Prefectului, amintind că a sesizat-o asupra ilegalităţilor săvârşite de şefii CJ, dar Prefectura n-a reacţionat în niciun fel, făcându-se că nu le cunoaşte, fiind în schimb vigilentă cu administraţiile locale conduse de reprezentanţi ai PNL.

"Aş întreba Instituţia Prefectului, care a fost informată despre demersul nostru (n.r. – procesul deschis pentru sancţionarea CJ Bihor), dacă a făcut vreun demers legal în această problemă. Dacă nu a făcut, de ce nu s-a făcut? Face selectiv? Şi în condiţiile astea mai avem un garant al legalităţii în judeţul Bihor?", a întrebat, retoric, consilierul judeţean liberal.

"Ne aşteptăm la orice"

Pe de altă parte, atât Gal, cât şi avocatul care l-a reprezentat în procesul cu CJ Bihor, Laviniu Domocoş, au subliniat că efectele sentinţei Tribunalului Bihor, adică suspendarea aplicării HCJ-urilor nelegale, vor acţiona nu doar luna aceasta, ci şi în primele două luni ale anului viitor, întrucât CJ nu va fi capabil să propună mai repede proiectul de buget pe 2019, aşadar va trebui să se încadreze în limita de cheltuieli echivalentă cu 1/12 din bugetul pe 2017 şi în lunile ianuarie şi februarie.

Întrebat, în aceste condiţii, dacă exclude sau nu ca şefii CJ să "regizeze", la fel ca în primăvară, revolte şi proteste ale angajaţilor membri UDMR şi PSD împotriva consilierilor opoziţiei, "vinovaţi" că nu li s-ar putea plăti salariile, Gal a răspuns că "ne aşteptăm la orice", dar a arătat că nemulţumiţii ar trebui să-şi îndrepte atenţia chiar spre şefii CJ Bihor.

El a atenţionat că responsabilitatea o poartă "nu cei care sesizează încălcarea legii, ci cei care încalcă legea", şi a amintit că însuşi jurământul depus la învestirea în calitatea de consilier judeţean îl obligă să nu închidă ochii la ilegalităţi. "În virtutea alegerii de către cetăţeni, aleşii locali au obligaţia legală şi morală să identifice şi sesizeze încălcarea legii", a spus Gal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cum de-ai ghicit ma LABERALULE ???
alianta Psd Alde si Udmr evaporeaza banii din fata voastra, ca voi in afara de a taia pensiile si salariile oamenilor ca se le fie bine la soros, multinationalelor si la banci nu prea stiti altceva. Apropo' mirlanul infractor Boc, clujeanul care isi bate joc de Bihoreni, tot la voi, la PeNelepra ?
Postat 20 Decembrie 2018, 14:43 de DIAVOLESCU
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON