URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Noiembrie 2015, 16:59

Liberalul Boeriu cere din nou anularea taxei de primă înmatriculare şi înlocuirea ei cu o taxă de poluare inclusă în preţul carburanţilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Maşina, drjuba, iahtul

După ce a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că anul viitor nu va mai candida pentru un nou mandat şi că nu intenţionează să mai aibă nicio funcţie de demnitate publică, ci să rămână simplu membru de partid, senatorul PNL Valeriu Boeriu, ales în 2012 în Colegiul Salonta, a afirmat că încearcă, până la finalul legislaturii, să desfiinţeze taxa de primă înmatriculare a autovehiculelor şi înlocuirea ei cu o taxă de poluare inclusă în preţul carburanţilor, de "1 ban sau 2 bani la litrul de benzină ori motorină".

"Inclusiv povestea cu Volkswagen demonstrează că taxa de prima înmatriculare nu este echitabilă şi nu te poţi lua după un constructor să ştii cât poluează o maşină. În plus, nu numai maşinile poluează. O drujbă (n.r. – care funcţionează cu benzină) nu poluează? Un iaht nu poluează?", a argumentat Boeriu.

Împreună cu colegul său ales în Colegiul Beiuş, Cristian Bodea, senatorul Boeriu a iniţiat încă în timpul guvernării USL, când ministru al Finanţelor era un reprezentant al PNL, un proiect de lege pentru desfiinţarea taxei de prima înmatriculare şi instituirea unei taxe de poluare incluse în preţul combustibililor, dar proiectul a fost respins din cauza opoziţiei Guvernului Ponta.

Aşa ar fi corect

Propunerea celor doi senatori liberali avea în vedere atât simplificarea fiscalităţii în comerţul cu carburanţi, cât şi înlăturarea inechităţilor instituite în trecut de diferitele forme ale taxei auto.

"În varianta noastră, taxa de poluare inclusă în preţul carburanţilor ar fi fost colectată, simplu, de comercianţi, care ar fi virat-o la buget", spunea Boeriu la începutul anului 2013, arătând că, în schimb, taxa de înmatriculare înseamnă mai multă birocraţie şi costuri de încasare şi de administrare din partea statului.

Pe de altă parte, senatorul arăta că taxa auto pedepseşte practic cetăţeanul român care îşi cumpără o maşină faţă de cel care deja este proprietarul unei maşini. "Eu, care am maşină de 20 de ani, nu am plătit taxa de primă înmatriculare şi nu plătesc timbru de mediu, dar cel care acum îşi cumpără din Germania o maşină de 5 ani trebuie s-o plătească. Eu fac 30.000 de kilometri pe an, iar unul care îşi cumpără acum maşină şi face doar 1.000 de kilometri o plăteşte", a spus Boeriu, dând exemplul unui vecin, care "îşi scoate maşina din garaj o dată pe lună".

Acesta spunea, de asemenea, că taxa de primă înmatriculare este nedreaptă şi pentru că cel care îşi cumpără o maşină trebuie s-o achite anticipat, la înscrierea în circulaţie, chiar dacă peste o săptămână poate să rămână fără ea, din diverse motive şi, deci, nu mai poluează.

"Taxa de poluare propusă de noi era echitabilă, pentru că fiecare ar fi plătit-o după un singur criteriu, şi anume cantitatea de carburanţi consumată, adică după cantitatea de poluare produsă", explica Boeriu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
cainele lui mang
@grigore: S-a trezit sa latre si cainele lui mang :))))
Postat 20 Noiembrie 2015, 09:22 de hateretards
Auleuuuuuu
Hauhauhauuuuuu latra Bodea si Boeriu...cine ii baga-n seama pe acesti hahaitori...hauhauhauuuuuuuuuuuu latra a pustiu ,saracie si mizerie!!!!!
Postat 19 Noiembrie 2015, 17:59 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON