Legea care reglementează monitorizarea electronică a persoanelor vizate de măsuri preventive a intrat în vigoare, vineri, aducând modificări şi în cazul persoanelor plasate în arest la domiciliu sau sub control judiciar. Dacă sunt prinse că îşi încalcă obligaţiile instituite, aceste persoane sunt considerate evadate, infracţiune pedepsită cu închisoare între 6 luni şi 3 ani.
Avem lege, dar nu şi brăţări
Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, actul normativ stabileşte în primul rând înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME), modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere şi modul de acţiune în situaţia generării unor alerte.
Până ca sistemul să devină operaţional, va mai dura ceva vreme, în condiţiile în care, abia de acum încolo se vor demara procedurile de achiziţie pentru brăţări şi sisteme de monitorizare. În plus, după cum se specifică în comunicat, în prima etapă monitorizarea electronică se va aplica în sistem pilot, doar în anumite judeţe, şi numai pentru cazurile de violență domestică în care a fost emis un ordin de protecție.
Ai ieşit, ai evadat
Pe de altă parte, însă odată cu intrarea în vigoare a legii, au devenit aplicabile o serie de modificări ale prevederilor Codului Penal, Codului de Procedură Penală și ale altor acte normative vizând persoanele plasate în arest la domiciliu sau sub control judiciar.
Astfel, cei aflaţi în arest la domiciliu şi prinşi că încalcă obligaţia de a nu părăsi imobilul ori nu respectă itinerarul sau condiţiile de deplasare vor fi consideraţi evadaţi, urmând să fie anchetaţi pentru această infracţiune, după regulile privind concursul de infracțiuni care presupune ca, la pedeapsa principală, i se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte stabilite.
Totodată, conform noilor reglementări, organul de supraveghere are dreptul de a-l prinde pe inculpat şi de a-l prezenta de îndată procurorului (în cursul urmăririi penale), judecătorului de cameră preliminară (în procedura de cameră preliminară) sau instanţei de judecată (în cursul judecăţii).
Reguli stricte
Conform legii, începând de vineri, în cazul persoanelor plasate în arest la domiciliu se va indica în mod expres perioada de timp, precum şi, după caz, locul de muncă, instituţia de învăţământ, unitatea sanitară sau alt loc în care se aprobă deplasarea inculpatului.
Totodată, după ce i s-a comunicat măsura privind arestul la domiciliu, inculpatul are obligaţia de a se deplasa de îndată la imobilul indicat potrivit legii, în vederea executării măsurii. "În vederea verificării situaţiei de fapt, organul de supraveghere are acces, în condiţiile legii, la documente, imagini, înregistrări audio-video sau orice înscrisuri necesare, deţinute de autorităţile sau instituţiile publice, persoanele juridice ori persoanele fizice", se arată în informare.
Cei care nu respectă obligaţiile pot fi daţi în urmărire, care se va dispune, prin ordin, de Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar și de Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau, după caz, de inspectoratul de poliţie judeţean.
Vizite dese
Cu privire la persoanele plasate sub control judiciar, în cadrul programului de supraveghere, se va stabili ca, cel puţin o dată la 7 zile calendaristice, persoana aflată sub control judiciar să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa.
"La nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost luate măsuri pentru instruirea personalului cu privire la aceste modificări legislative, precum și pentru informarea despre noile obligații legale a persoanelor față de care s-a dispus măsura arestului la domiciliu sau a controlului judiciar", se mai precizează în comunicatul Poliţiei Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.