URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2020, 19:33

Lamborghini, Ferrari, Maserati, dar şi Trabant. Cum arată parcul auto din Bihor şi care sunt mărcile preferate ale bihorenilor

Lamborghini, Ferrari, Maserati, dar şi Trabant. Cum arată parcul auto din Bihor şi care sunt mărcile preferate ale bihorenilor (foto: generic, esquireme.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape tot al doilea bihorean are o maşină! Evidenţele Registrului Auto Român arată că, la data de 31 decembrie 2019, în judeţul Bihor erau înmatriculate 267.019 vehicule, din care 203.756 sunt autoturisme.

Bihorenii conduc însă maşini vechi: 49.197 dintre autoturisme au mai mult de 20 de ani, iar 64.873 între 16 şi 20 de ani. Alte 58.415 de maşini înmatriculate în judeţ au între 11 şi 15 ani, 21.531 au între 6 şi 10 ani, iar 6.064 între 3 şi 5 ani.

Doar o mică parte din maşinile bihorenilor sunt noi, mai precis 3.676 au cel mult doi ani vechime.

Cele mai multe dintre maşinile bihorenilor sunt alimentate cu motorină, 104.033 la număr, în timp ce 98.939 de autovehicule sunt pe benzină.

Informaţiile privind parcul auto din Bihor scot la iveală şi care sunt mărcile auto preferate din Bihor. Cei mai mulţi bihoreni conduc maşini din mărcile Volkswagen (42.002 maşini), Dacia (32.098) şi Ford (16.940).

Alte 11.813 autoturisme sunt marca Audi, 9.668 sunt BMW-uri, iar 6.730 sunt Mercedes-uri, diferite modele.

În judeţ sunt înmatriculate şi câteva maşini de lux: două maşini Lamborghini, patru Ferrari şi tot atâtea Tesla şi Maserati, cinci Rolls-Royce şi şase Bentley. De asemenea, pe şoselele din Bihor circulă 15 Cadillac-uri, 10 Hummer-uri, 81 Lexus-uri şi 106 Jaguar-uri.

În circulaţie mai sunt înscrise şi câteva maşini din vremuri demult apuse. De pildă, 581 de Oltcituri ori 176 de autoturisme Trabant.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
excalibur
Niște precizări, injecția îi anii’70, era mecanică Bosch, Mercedes le-o implementat pe S klasse (w116) la fel și ABS. ESP era deja în producție când o fost pus pe A klass, era standard pe w140. Autocarurile ONT erau făcute în Turcia, Otomarsan deși aveau stema Mercedes. În rest așa este țineau milioane de km, era triumful Made in West Germany, de la Adidas la Mercedes, nostalgie...ceea ce nu înseamnă că nu țin și acum cu o întreținere corespunzătoare...dar într-o epocă a consumerismului te încurajează să o schimbi mai repede, credite multe minte ocupată.
Postat 07 Februarie 2020, 18:16 de oradeaveche
Industra de cazane auto
Industria auto,fara voia ei,poate,a fost afectata relativ putin de globalizare,made in china si alte trenduri dubioase,uzuri morale premeditate.Pentru ca nu e gluma sa fabrici un agregat care sa ruleze citeva sute de mii de km.Cu toate astea,acum 60-40-50 ani nu era o rusine pentru un vehicul sa faca 1.000.000 km.Erau pe vremea comunismului niste microbuze mercedes ONT albastre care se mindreau ca la 1 mil km rulati intrau in RK.Reparatie capitala, nu programul rabla.Sau mertanele cobra vindute prin africa la arabi,alta poveste.Deci batrinii faceau lucruri trainice,cu respect pentru client si pentru firma.Progresul tehnic:puncte de reper ar fi injectia electronica,introdusa prin anii 80',care a redus consumul motorului de la 10-12l/100 pe carburator la 7-8l/100 pe injectie si supraadmisia turbo,prin anii 90'.Aceasta din urma cu complicatii tehnice,turbine variabile care mareau pretul de achizitie cu vreo mie-doua si la care te astepta obligatoriu probleme pe la 3-4 sute mii km.ABS,ESP,airbag sunt binevenite...cu observatia ca ESP-ul a intrat in productia de serie la mercedesul A class 1997,care a iesit proiectat gresit si se dadea usor peste cap(testul elanului).Deci,trendul asta ca o masina dupa 5 ani ,la 200.000km e musai cazan,gioarsa,voucher rabla e discutabil.Aici e germenul ocultei mondiale al carei scop e sa ne tina ocupati: sa munceasca proletarul 10-14 ore zi(vezi documentare cu asiatici care se drogau ireversibil ca sa poata munci peste limitele biologice),sa-si ia credite pe viata,egal reteta fericirii.In loc sa faca masini solide,cu expectanta de 20-25 ani(intre timp,saturam piata si ne intilnim la un picnic,la un sanius,la un ski)...le facem in conceptul de uzura morala planificata.Bibliografie:Pyramids of Waste -merita vazut/must see(Pyramids of Waste is a documentary about the negative effects of consumerism and planned obsolescence)
Postat 07 Februarie 2020, 15:05 de excalibur
oradeaveche
E46 e un trend in Romania . Eu zic că dacă s-ar înăspri legile , ăștia și-ar permite să-și ia un Logan nou, dar genul de oameni nu se pot înjosi. Țările din vest și-au asumat din 2035-40 sa nu mai se vândă mașini cu combustie internă, la noi ar fi mai greu asta. Dar când vedem că nu mai este zăpada, nu mai este ploaie doar caniculă , atunci trebuie acționat. Nu ar fi o măsură populistă, nu avem cultura de a înțelege fenomenul , dar trebuie acționat
Postat 07 Februarie 2020, 13:54 de sandu1260
Poiu
Catalizatorul e mai scump decât mașina , în unele cazuri, nu o sa investească în ele pt că mai trag de ele încă 15 ani. Eu sunt de acord sa utilizeze om o mașină 15 ani , dar sa fie dar acel om să fie primul proprietar și să fie responsabil cu servisul. Cat despre RAR, ITP ăștia așteaptă să vină cineva cu un cazan, mai fac și ei un ban
Postat 07 Februarie 2020, 13:46 de sandu1260
mda...
Interesant, nimeni nu are Opel. Cei care au Lamborghini si Ferrari trebuiau sa-si procure o Astra macar, sa fie exclusivisti.
Postat 07 Februarie 2020, 13:21 de seth
Camioane. Autobuze.
Publică cineva o statistică?!
Postat 07 Februarie 2020, 07:48 de oradeaveche
sandu
Golf 3? Puține, idem treiar din’92. Golf 4 și treiar E46, ‘97-‘98, o grămadă, astea-s euro3 în general dar pot fi și 2.
Postat 07 Februarie 2020, 07:47 de oradeaveche
Sandule
Răspunsul este: prea multe. Și nici asta nu e problema, numărul lor, și eu am avut o mașină muuuuuulti ani, problema e că nu se investește în ele. Catalizator înfundat in Romania egal "spargem, da-l dracu". Apoi la ITP dam acolo 50 in plus sa ia noxele de la celălalt. Rezolvat inca un an. Dar statistica zice de inmatriculate, trebuia sa o scoata de la RAR sa fie mai pe bune, cate din alea de 20 de ani mai au ITP si cate sunt abandonate prin judet? Numai la mine pe straduta sunt 5, politia vine, parcheaza intre ele, isi cumpara suculetul si apica, mai un covrigel si pleaca. La intrebarea de ce nu se autosesizeaza, o dau pe laterale, sesizezi mai sus de ei, la fel. Am trimis filmari cum ignora parcarile in intersectii, pe trotuare, in giratorii, NIMIC! Deci daca si-ar face treaba cu autosesizarea, daca ar citi legea sa isi asume rolul de constatator al starii masinilor si sa deduca tartacuta lor ca e abandonata, ar putea aduce bani frumosi la buget. Dar sa iasa la frigut sa se strice pieptanatul sprancenelor si freza sau alte efecte de genu.... Doamne fereste!
Postat 07 Februarie 2020, 07:17 de poiu
Prostu' sa(i)tului....
Se putea sa nu posteze sandu-prostu' ceva tampenie....?
Postat 07 Februarie 2020, 07:06 de Kuler
Vai si amar
Golf 3 , seria 3 ( 92 ) Cate există ????
Postat 06 Februarie 2020, 20:09 de sandu1260
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON