URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
31 Octombrie 2018, 19:25

La muncă, în străinătate: Se caută 200 de bihoreni pentru cules de mazăre în Danemarca şi Portugalia

La muncă, în străinătate: Se caută 200 de bihoreni pentru cules de mazăre în Danemarca şi Portugalia sursa foto: smittenkitchendotcom.files.wordpress.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a început recrutarea a 200 de muncitori sezonieri, la cules de mazăre în Danemarca şi Portugalia. Aceste locuri de muncă au fost anunţate prin EURES, serviciul european de angajare.

Mai precis, firma Greanpeas caută 100 de muncitori în Danemarca, care vor lucra între lunile iunie şi octombrie 2019, şi tot atâţia în Portugalia, între lunile martie şi iunie 2019. În ambele ferme se va lucra şase zile pe săptămână.

În Danemarca, cazarea se va face în rulote, într-un camping care are bucătărie, sală de mese, toalete, baie cu duşuri şi maşini de spălat, internet. Taxa de cazare plătită de lucrător pe zi este de 8 euro şi acoperă inclusiv gazul, apa şi electricitatea. Transportul dus-întors România-Danemarca este în sarcina muncitorului. Pentru transportul de la locul cazării la locul de muncă sau pentru cumpărături, angajatorul va pune la dispoziţia lucrătorilor un autobuz, contracost pentru 1,5 euro/zi/persoană. Opţional, lucrătorii pot să îşi aleagă alt mijloc de transport la locul de muncă. 

În Portugalia, cazarea se face în case echipate cu toate utilităţile, contra unui preţ cuprins între 100 şi 120 de euro, cu tot cu utilităţi. Transportul dus-întors România-Portugalia este plătit de angajator, urmând să recupereze banii din salariile plătite angajatului. Transportul de la locul cazării la locul de muncă este gratuit, fiind asigurat de către angajator. Mai multe informaţii despre cazare şi transport se găsesc pe site-ul My-greenpeas.com.

În ambele ţări, plata se va face în funcţie de cantitatea de mazăre culeasă. În Danemarca, salariul este de 0,6 euro brut/kg+12,5% alocaţie de concediu. "Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu conform legislaţiei daneze. Mai multe informaţii despre impozite: www.skat.dk", se arată în anunţul publicat de AJOFM Bihor.

În Portugalia, salariul minim/lună/persoană, pentru 173 de ore de lucru, este de 700 euro brut. Dacă se culege mai mult de 1950 kg în 173 de ore, se va plăti, pentru fiecare kilogram cules în plus, 0,30 euro/kg, ca bonus. Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu conform legislaţiei portugheze.

Bihorenii care vor să aplice trebuie să aibă minim 18 ani şi să fie apţi de munci fizice grele, indiferent de climă. Cunoştinţele minime de limba engleză reprezintă un avantaj.  

Doritorii trebuie să trimită un CV model Europass, în limba română sau engleză, cu poză inclusă, pe adresa de e-mail: work@greenpeas.dk.Selecţia va avea loc în prima jumătate a lunii decembrie, la Slatina. 

Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la consilierul Eures din cadrul AJOFM Bihor, Simona Burdean (str.Transilvaniei, nr.14, Oradea sau la telefon: 0259.433.346).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON