Sute de orădeni, în cea mai mare parte reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, parlamentari bihoreni, reprezentanţi ai cultelor, şefi de instituţii deconcentrate, dar şi elevi şi studenţi, au luat parte luni la şedinţa festivă a Consiliului Local ocazionată de Ziua Oraşului.
"Pe 12 octombrie marcăm două evenimente importante pentru comunitatea noastră şi pentru istoria ţării noastre: 12 octombrie 1918, data la care în casa avocatului orădean Aurel Lazăr s-a semnat declaraţia de la Oradea privind dreptul de autodeterminare a românilor din Transilvania, şi 12 octombrie 1944, dată la care trupele ruse şi române au eliberat Oradea", a declarat primarul Ilie Bolojan în deschiderea discursului său.
Edilul a venit la şedinţa festivă din sala mare Primăriei ţinând sub braţ volumul "Istoria Transilvaniei", semnat de Aurel Ioan Pop, rectorul Universităţii Babeş – Bolyai, pentru a-şi argumenta exemplul de bună convieţuire de care au ştiut da dovadă de-a lungul timpului oamenii acestor locuri.
Citând din volum, Bolojan a spus că Transilvania este unul dintre puţine locuri în care au putut şi pot coexista în continuare, una lângă alta, o biserică ortodoxă cu o catedrală catolică, o biserică luterană, un templu unitarian, un lăcaş de cult calvin, o sinagogă şi lăcaşele de cult neoprotestant de astăzi.
Primarul a făcut un arc peste timp lăudând viziunea şi tăria de care au ştiut da dovadă oameni politici români, precum Aurel Lazăr, Vasile Goldiş sau Alexandru Vaida-Voevod, care au făcut posibil momentul de la 1 decembrie 1918. "Parcă ne-am dori astfel de lideri şi în România de astăzi", a spus Bolojan.
La rândul său, istoricul Gabriel Moisa a vorbit despre cele două date de 12 octombrie care au devenit repere în trecutul acestor locuri. "Istoria oraşului Oradea reprezintă în mic istoria Transilvaniei în care se regăsesc comunităţi diferite", a concluzionat istoricul care a îndemnat tânăra generaţie la cât mai bună înţelegere a trecutului pentru a constui pe el un viitor mai bun.
Şedinţa festivă din sala mare a Primăriei a fost apoi urmată de o ceremonie de depuneri de coroane la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, respectiv la casa memorială şi statuia lui Aurel Lazăr.
Desfăşurate pe o ploaie rece de toamnă înteţită de vântul tăios care aproape că smulgea din portdrapel steagul naţional şi cel al oraşului, ceremoniile de depuneri de coroane au adunat sute de orădeni, în cea mai mare parte oficialităţi, politicieni, militari sau elevi.
Ceremonialul, deschis cu o slujbă de pomenire a mai cuprins un recital al corului Traian Moşoiu şi s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare. Militarii orădeni au dat onorul atât pe platoul din parcul central cât şi pe strada Republicii în faţa statuii Aurel Lazăr.
La finalul festivităţilor, primarul Ilie Bolojan le-a mulţumit tuturor pentru prezenţă şi a încheiat cu urarea: "Dumnezeu să aibă în pază Oradea şi ţara noastră! Doamne ajută!". La mulţi ani, Oradea, la mulţi ani, orădeni!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.