URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Octombrie 2020, 07:57

La mai mare! De anul viitor, Primăria Oradea vrea să supraimpoziteze locuinţele încălzite pe lemne. Vezi toate majorările propuse

La mai mare! De anul viitor, Primăria Oradea vrea să supraimpoziteze locuinţele încălzite pe lemne. Vezi toate majorările propuse AFUMĂ-I! Primarul Florin Birta vrea să supraimpoziteze cu 50% imobilele încălzite pe lemne. "E anormal să locuim într-un oraş cu reţele de încălzire şi gaz trase la poartă, iar noi să ne încălzim cu lemne şi să poluăm aerul din jur", argumentează edilul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liberalul Florin Birta a promis în campanie că va duce la bun sfârşit toate proiectele fostului primar Ilie Bolojan, şi se ţine de cuvânt. Chiar dacă "ustură"...

Noul edil şef supune dezbaterii publice proiectul de taxe şi impozite pentru 2021 conceput de predecesorul său, în care majoritatea modificărilor vizează creşterea fiscalităţii. "Taxarea diferenţiată a parcărilor şi supraimpozitarea clădirilor neracordate la reţea sunt iniţiative mai vechi, care se aplică abia acum", explică Birta.

Numai în sus! 

Florin Birta, primar OradeaPrimarul Florin Birta (foto) supune dezbaterii publice proiectul de taxe şi impozite pentru anul 2021, documentul fiind publicat săptămâna trecută pe site-ul oraşului. Prima şi cea mai importantă modificare, impusă de Codul Fiscal, prevede indexarea tuturor taxelor şi impozitelor cu rata de inflaţie de 3,8% pe anul trecut. Va fi al treilea an consecutiv de creştere a taxelor şi impozitelor, după ce anul acesta ele au fost indexate cu 4,6%, iar anul trecut cu 1,34%.

De exemplu, impozitul anual aferent unei garsoniere de circa 36 metri pătraţi a crescut de la 111,5 lei în 2019 la 113 lei anul acesta şi va urca la 117 lei anul viitor. În cazul unui apartament cu două camere, de 66 mp, obligaţiile au crescut de la 207 lei anul trecut la 210 lei anul acesta, pentru a ajunge de 218 lei anul viitor. Cea mai mare diferenţă se vede la apartamentele cu trei camere, de circa 77 mp: aici, impozitul va creşte de la 267,5 lei în 2019 şi 271 lei în 2020 la 281 lei în 2021.

Proprietarii de maşini vor scoate şi ei mai mult din buzunare. Impozitul pentru un autovehicul cu o motorizare de 1.400 centimetri cubi va creşte de la 77 lei la 80 lei, iar cel pentru o maşină de 1.900 cmc de la 240 lei la 249 lei. Nu pare mult, dar se adună...

Încă o supra-impozitare... 

La fel ca fostul primar Ilie Bolojan, care a modificat comportamentele orădenilor introducând majorarea cu 500% a impozitului aferent clădirilor neîngrijite şi cu 50% a celui pentru spaţiile comerciale din centrul istoric închise mai mult de o lună ori pentru imobilele neracordate la reţeaua de apă şi canalizare, Birta vrea să introducă o nouă supraimpozitare. 

Începând de anul viitor, proprietarii imobilelor neracordate la reţeaua de termoficare centralizată sau la cea de gaz trasă pe stradă vor datora un impozit majorat cu 50%. Supraimpozitarea vizează clădirile încălzite pe lemne, cărbune şi altele similare, şi exceptează sistemele performante pe bază de energie electrică, pompe de căldură, panouri fotovoltaice ş.a.

"Măsura a fost şi în proiectul de taxe pentru 2020, dar la cererea orădenilor a fost amânată cu un an, ca să îşi poată aduna bani să se racordeze", spune Birta. Supraimpozitarea va afecta circa 3.000 de orădeni, care acum vor fi nevoiţi să facă un efort de câteva mii de euro pentru documente şi instalaţii.

Cel mai bun exemplu este supraimpozitarea cu 50% a proprietăţilor neracordate la reţeaua de apă şi canalizare. Din cei 2.800 de orădeni identificaţi în 2017 în această situaţie, 700 şi-au încheiat contracte în acelaşi an, 800 în 2018, 258 în 2019, iar 235 anul acesta. Adică majoritatea. "Decât să piardă bani plătind un impozit majorat, oamenii preferă să facă un efort şi să se racordeze la reţele", spune directorul comercial al Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Mureşan (foto).

Parchezi, plăteşti! 

Cheltuieli suplimentare vor avea şi şoferii. Primarul Birta vrea să implementeze strategia de parcări din 2017, care instituie două zone de parcare. Astfel, în centrul istoric, extins de la bulevardul Dacia până la strada Dimitrie Cantemir şi din Republicii până în Sucevei, taxa de parcare va fi de 4 lei/oră faţă de 3 lei/oră în restul oraşului. "Nu e normal să plăteşti acelaşi tarif în centru, în Parcul Traian, ca în capătul oraşului, în Nufărul", argumentează Birta.

Astfel, preţul unui abonament de parcare lunar pe marcaj alb păstrat la 100 lei în cartiere va urca la 120 lei în zona centrală. La fel, abonamentul pentru riverani va creşte de la 25 lei în cartiere la 35 lei în centrul oraşului, iar parcarea de domiciliu va urca de la 130 lei/an în cartiere la 160 lei în zona centrală.

Lucian Popa, șeful Direcției Patrimoniu Primăria OradeaÎn ciuda majorării consistente, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto), spune că Primăria mai are destul spaţiu de manevră. "În toată lumea preţul unei ore de parcare în centru este la nivelul unei cafele la unul dintre localurile din zonă. Cum în centrul Oradiei o cafea costă între 4 şi 6 lei, nu cred că am exagerat", spune Popa. 

Taxă pentru toată lumea 

Având în vedere scăderea încasărilor pe fondul crizei sanitare şi economice, conducerea municipalităţii şi-a exploatat anul acesta mult mai dur potenţialele venituri. Astfel, începând din 2021, Primăria vrea să aplice taxa pentru promovarea turismului tuturor unităţilor de cazare, nu doar celor cu peste cinci camere. 

Eduard Florea, directorul economic al Primăriei Oradea"Este o concurenţă neloială. Cel mai mare hotel din oraş are 168 camere pentru care plăteşte taxa, în timp ce în Oradea există 170 de camere scoase la închiriat prin Airbnb pentru care nu se plăteşte nimic", explică directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Municipalitatea vrea să identifice proprietarii acestor locuinţe cu destinaţie hotelieră şi să îi taxeze cu 50 lei/cameră/lună, în speranţa că va încasa suplimentar cam 80.000 lei/an.

Fără agricultură în oraş!

În plus, Primăria vrea să încadreze toate terenurile agricole cu construcţii din intravilan la categoria curţi. "Avem în evidenţe terenuri de 600 mp cu destinaţie agricolă în centrul oraşului, de pildă pe strada Pescăruşului, ceea ce este aberant", spune directorul economic.

Astăzi, 60% dintre terenurile intravilane sunt declarate de proprietari ca având destinaţie agricolă pentru că impozitul este de doar 20 bani/mp/an, faţă de 1 leu în cazul categoriei curţi-construcţii. Potrivit evidenţelor Primăriei, în intravilanul oraşului există 2.770 parcele declarate cu destinaţie agricolă, dintre care 290 sunt în zona centrală.

La fel, municipalitatea vrea să taxeze de anul viitor căile de acces amenajate către spaţiile comerciale de la parterul blocurilor, aşa cum sunt cele de pe străzile Corneliu Coposu sau Sf. Apostol Andrei. "Dacă acestea au fost amenajate doar pentru accesul clienţilor în spaţiul comercial, proprietarul va trebui să plătească o taxă pentru folosirea domeniului public", spune Florea. Concret, deţinătorii celor 250 de spaţii comerciale din evidenţele municipalităţii ar putea datora 64 lei/an pentru fiecare metru pătrat de teren folosit. La o medie de circa 5 metri de alee, asta ar însemna venituri la buget de 80.000 lei/an.

Taxe şi tarife... 

Printre taxele speciale vizate de municipalitate se mai numără taxa de 500 lei pentru verificarea documentaţiilor depuse de firme pentru obţinerea acordului de reabilitare a drumurilor publice şi cea de 100 lei pentru eliberarea unor adeverinţe furnizate de Arhitectul Şef, cum ar fi cele pentru notarea sau radierea construcţiilor. În acelaşi capitol va intra şi taxa de 30 lei pentru furnizarea de informaţii privind bunurile şi obligaţiile de plată către contribuabilii aflaţi în baza de date, în eventualitatea că aceştia nu ştiu să le verifice singuri, gratuit, pe site-ul municipalităţii.

Liviu Andrica, șeful ADP OradeaŞi Administraţia Domeniului Public pregăteşte scumpirea de la 18 la 20 lei a biletului de intrare la Ştrandul Ioşia şi la Grădina Zoologică, de la 60 la 70 lei a taxei de acces pentru o zi la Aquapark-ul Nymphaea şi de la 1 la 2 lei a biletului la WC-urile publice. "Au crescut cheltuielile cu salariile şi cu energia electrică şi trebuie să ne acoperim costurile", explică directorul ADP, Liviu Andrica (foto)

Atât doar că aceste costuri se vor acoperi din buzunarul orădenilor. De parcă pentru ei n-ar fi tot criză şi pandemie...


"ÎMPOTRIVĂ!"
Prea multe taxe şi impozite...

Emilian Pavel, consilier local PSD OradeaEmilian Pavel (foto), liderul opoziţiei PSD din Consiliul Local, acuză Primăria de ipocrizie. "La fel ca în 2009, administraţia de dreapta decontează criza din buzunarul orădenilor, prin creşterea impozitelor şi a taxelor, ceea ce este incorect", spune Pavel.

Pesedistul susţine că grupul PSD nu va vota niciun proiect de majorare sau de înfiinţare a noi taxe şi impozite. "Ne vom consulta cu orădenii şi vom face propuneri. Chiar dacă PNL are peste două treimi din voturi şi poate vota ce vrea, măcar să ne facem auziţi".

Orădenii pot transmite obiecţii asupra proiectului până pe 2 noiembrie, acesta urmând să fie finalizat până pe 26 noiembrie pentru a putea fi supus aprobării Consiliului Local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
TAXE DUPA TAXE
Mai ganditi-va si la populatie si oferiti in p*l* salari si locuri de munca. Ca de luat suntem toti buni da cand e vorba de dat e mai greu.
Postat 30 Octombrie 2020, 16:47 de Mikiba-Apa
Bigger, Better, Faster, More
Bravo,Birta!Trebuie faultati, cu lemnele lor cu tot.Ca nu vorbim de o teracota traditionala,care nici nu scotea fum pe cos, aici vorbim de cazane de 40kw, cu ventilatoare de racheta,care contamineaza mii de mc de aer,pina in stratosfera.Nu uita,totusi,dupa ce se racordeaza la gaz sau la cet, sa faci INVENTARUL la caloriferele evazionistilor,sabotorii bugetului local...[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/tu-cum-iti-incalzesti-casa-primaria-ii-chestioneaza-pe-oradeni-despre-instalatiile-din-imobilele-pe-care-le-detin-149570.html]...[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/caloriferul-la-control-peste-14200-de-oradeni-care-si-au-declarat-casele-fara-instalatii-vor-fi-verificati-149466.html]
Postat 29 Octombrie 2020, 11:28 de excalibur
Ciuma...
..galbena ataca oradenii!Astia cu peneleaua sunt mai periculosi ca guvidul!Urmeaza demolarea caselor care se incalzesc cu lemne in semn de razbunare a taranului si adeptilor pupincuristi!Ai Doamne grije de ei,vino Doamne sa v vezi ce a mai ramas din oameni..!
Postat 29 Octombrie 2020, 09:58 de grigore
imbecilii din grigorescu care isi fac foc cu cauciuri si plastice, la vila si masina de smecherasi - unde e politia sa ii amendeze?
in cartierul Grigorescu sunt multi imbecili care au gazul tras la poarta, dar care isi sfideaza mai departe vecinii incalzindu-se cu lemne si plastic (cat de tampit sa fii sa bagi pe soba plastic si cauciucuri, iar tu sa stai in vila de 150 mii euroi) de iti vine rau - am doi copii care nu pot sa se joace in curte din cauza fumului negru greoi si imputit, iar de deschis geamurile, ce sa mai zic?! nu poti adormi de putoare daca te gandesti sa aerisesti camera inainte de culcare... spalam perdelele in fiecare saptamana, ca doar avem conditii moderne de trai - unii au vila, dar se incalzesc mai departe pe nervii vecinilor! ar trebui interzisa incalzirea cu lemne in zonele rezidentiale noi, care au facilitati de 2020.
Postat 28 Octombrie 2020, 20:36 de scotianu
Pt. micul epigon
Dom' birtasule, unde erai cand birtinezu' (zi cl daca vrei!) a votat odioasele hotarari prin care s-a interzis, la propriu, introducerea retelelor de distribuire a gazului metan pt. oradeni?! E vorba de hcl 517/518 din 2013. Dupa ce maestrul Cigan a obtinut (indirect) anularea celor doua hotarari, birtinezul (sau cl, tot un dreaq) a dat alt ucaz, hcl 136 din 2018, tot pt. a impiedica introducerea retelei de gaz metan pt. oradenii de la case. Adica interzici introducerea gazului metan pt. populatie folosind metode ilegale, apoi vii si maresti cu nesimtire birurile pe motiv ca pulenii nu s-au racordat la reteaua de gaz metan!!!!
Postat 28 Octombrie 2020, 19:31 de ili3
@2100 de prosti intr-unul singur
bine, tocmai ti-am dat peste ochi cu ea!
Postat 28 Octombrie 2020, 15:31 de scortosul
Scortosul ( ZUGRAVUL )
Cum merge bidineaua:::))))
Postat 28 Octombrie 2020, 13:33 de Sandu2100
Tati prostii in numar de 2100
Tati prostii in numar de 2100 se simt acum obligati sa sara in fata ca no acum nu numai la bugetul pmo s-au servit, urmeaza si cel de la CJ
Postat 28 Octombrie 2020, 13:25 de scortosul
Sagetile PSD-UDMR-USR
Sunt pe felie cand aud de 5 lei in plus :::::))))) . La munca trantorilor, nu la întins mana
Postat 28 Octombrie 2020, 10:41 de Sandu2100
horor pmo
horor pmo ce a facut pentru extinderea retelei de gaz in oras? Doar a bagat miliarde in cet si termoficare, o gaura neagra in bugetul orasului si bugetele personale. Nici macar nu au bunul simt sa se retraga de pe strazile in care exista sistemul in paralel. Tat oradeanul plateste la cet si mai este si penalizat ca nu are posibilitatea sa se lege(caci nu exista) surse pe strada, doar en. electrica daca si-au tras ei pe strada! Asta cu MARIM taxele si impozitele cand nu avem destul pentru visele noastre tat prostul stie! Am inteles horor primas ca stii foooarte bine cum gandeste bolovan dar tu, tu gandesti, tu cum gandesti? Singurul criteriu luat in seama de bolovan la punerea pe liste a fost doar.... pupinkurismul. Cred ca se impunea alocarea de sume echivalente celor acordate termoficarii si pentru extinderea retelelor de gaz in Oradea, asta ca sa fie onestitate fata de platitorul de taxe si impozite.
Postat 28 Octombrie 2020, 10:18 de scortosul
Halal administratie...
Domnule Birta, niste chestiuni trebuiesc zise: locuiesc la casa, deocamdata ma incalzesc cu lemne. Am un sistem foarte performant, consum lemne de aprox 250 -300 de lei pe luna. Vecinii mei consuma gaz de minim 500 lei pe luna, in aceleasi conditii. Lemnele sunt din sursa proprie. In curand voi investi in incalzire pe baza de boabe de porumb, si mai eficienta, atat caloric cat si financiar. La fel, sunt din sursa proprie, doresc sa-mi mentin independenta incalzirii, nu sunt de acord sa depind de un distribuitor de gaz, atat la disponibilitatea produsului cat si al pretului. Apropo, am o masina cu gpl, am dreptul la reducere al impozitului pe acest motiv? Ca doar nu polueaza, exact ce doriti dvs! Si inca o intrebare: masinile diesel cand le veti supraimpozita? Sau chiar interzice, de ce nu? Asta daca tot vreti sa fiti corect si ecologist. Sau scopul dvs este doar sa adunati bani la buget? Un fel de Bolojan Reloaded.
Postat 28 Octombrie 2020, 10:07 de Ovidiu84
@CrisDumi
Cred ca mai degraba i-ar prinde bine o vizita pe teren, sa vada ca multi sunt racordati dar au caldura insuficienta, de aia folosesc si sobele. Un punct termic serveste Ady Endre, Erou Pavel, Teatrului, Postavarului, Malului, Regizor Popescu, punct termic din anii ’60-‘70, pe retele la fel de vechi. Nici pomeneala de retele de gaz pe străzile astea.
Postat 28 Octombrie 2020, 09:40 de ceteme
Măi, Birta ...
... ia de mai citește o carte, din când în când. De specialitate măcar, dacă te plictisește beletristica. Poate i să descoperi și tu că toate studiile arată, mai nou, că poluarea în cazul arderii gazelor naturale este mai mare decât cea a lemnelor de foc. O spun francezii, o spun nemții, o spun și austriecii ... o știu și românii de la Baia-Mare sau Brașov, de la Cluj sau Sf. Gheorghe !?! Doar tu, cu școala făcută numai vara, nu o știi !?!
Postat 28 Octombrie 2020, 09:31 de CrisDumi
Aberațiile cresc proporțional cu nivelul de ticăloșie administrativă în Oradea.
0,80 Eur ora de parcare în Oradea, la un venit mediu de nici 500 Eur pentru salariați și nici 300 Eur pentru pensionari ... față de 1,6 Eur ora de parcare la Viena spre exemplu, unde venitul mediu e de peste 3.200 Eur !?! Comparația cu prețul unei cafele în centru este tembelă și arată nivelul de ignoranță a unor edili orădeni, care s-au trezit peste zi că trebuie dublat prețul la o ceașcă ... 50% din preț să ia cafeneaua deja impozitată și 50% un grup de neterminați, calici cu capul vraiște !?! Acesta-i marele anunț, în noua stațiune turistică Oradea ... veniți de armirați orașul nostru, că la noi în centru vă costă doar 8 lei cafeaua per oră, dacă sosiți cu mașina și nu vreți inclus un tur cu tramvaiul, care v-ar scădea cheltuiala la nici 6,50 Lei !?!
Postat 28 Octombrie 2020, 09:24 de CrisDumi
@Sandu2100
Daca erai din Oradea, sesizai ca multe strazi functioneaza la regim de avarie, pe limba ta au caloriferele caldute. P.S.: Vino cu ceva original, nu mai copia enunturi.
Postat 28 Octombrie 2020, 09:24 de ceteme
Asta ati ales
Asta ati vrut,asta ati votat,asta ati primit. In campanie nimeni nu a pomenit de taxe,impozite sau majorari.promisiuni iar acum....hopa...surpriza.PNL are majoritate si voteaza ce vrea si cand vrea.Oradeni pregatiti-va !
Postat 28 Octombrie 2020, 09:17 de Oradean20
pfai
hai ca a inceput distractia cu birta :))
Postat 28 Octombrie 2020, 09:01 de eucumine
ceteme
Daca erai din oradea, știai ca Bolojan ia invitat sa se lege la termoficare.
Postat 28 Octombrie 2020, 08:59 de Sandu2100
Cat tupeu!
Daca domnul primar ar locui in Oradea poate ar cunoaste dezastrul termoficarii in zona centrala, retele, puncte termice din anii ’50-‘70. S-a modernizat in cartiere unde se afla comasat electoratul fidel. Daca domnul primar ar cunoaste birocratia racordarii la gaz, unde este, putine locuri, poate ar fi mai intelegator. Daca domnul de la patrimoniu ar cunoaste realitatea din lumea buna, occidentul dezvoltat, ar sti ca parcarile sunt construite si administrate privat, primaria nu se afla in conflict de interese, nu impune preturi. Cum la noi, in “idilicul” celor 70%, totul este posibil, ma astept si la alte surprize. În fine, daca am avea jurnalism nu ar trebui sa pun eu intrebarile astea pe aici, spor.
Postat 28 Octombrie 2020, 08:47 de ceteme
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON