URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2020, 09:27

La loc comanda! În premieră, Primăria Oradea renunță la supraimpozitări și majorări de taxe deja anunțate

La loc comanda! În premieră, Primăria Oradea renunță la supraimpozitări și majorări de taxe deja anunțate AN DE GRAŢIE. Primarul Florin Birta amână cu încă un an supraimpozitarea cu 50% a imobilelor neracordate la reţelele de termie sau gaz. "Măsura a fost păstrată în proiectul de taxe pentru că am vrut să dăm un semnal, dar aplicarea ei fost amânată, pentru ca orădenii să se poată conforma"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Birta nu e Bolojan! În ciuda majorităţii zdrobitoare a liberalilor, care îi permite să treacă orice proiect de hotărâre prin Consiliul Local, Florin Birta, noul primar al Oradiei, îşi începe mandatul cu un gest de bunăvoinţă. Edilul renunţă, în premieră, la aplicarea unor supraimpozitări sau majorări de taxe cuprinse în proiectul privind impozitele orădenilor pentru anul 2021.

"Nu că ne-am răzgândit, dar de la anunţarea proiectului de taxe, în urmă cu o lună, situaţia economico-sanitară a devenit mai dificilă şi trebuie să ţinem cont de ea. Nu poţi să vii cu taxe în turism, spre exemplu, câtă vreme nu ştii dacă şi când se va relansa turismul", argumentează primarul.

Proiect cu majorări...

Primăria Oradea a publicat spre dezbatere publică, pe 15 octombrie, proiectul de taxe şi impozite pentru anul 2021, care va fi adoptat săptămâna aceasta în Consiliul Local. Moştenit de la Ilie Bolojan, acesta abunda în majorări ale obligaţiilor fiscale. Astfel, pe lângă supraimpozitarea cu 500% a imobilelor care se află în stare de degradare, municipalitatea mai propunea supraimpozitarea cu 50% a spaţiilor din zona centrală închise mai mult de o lună, a terenurilor construibile din acelaşi areal ţinute goale ş.a.m.d.

În plus, municipalitatea intenţiona supraimpozitarea cu 50% a celor circa 3.000 de imobile neracordate la gaz sau la termoficare, deşi au reţele trase pe stradă, după modelul supraimpozitării celor 2.800 de imobile neracordate la conductele de apă şi canalizare, unde numărul a scăzut în trei ani la doar 1.000.

Tot atunci, municipalitatea anunţa că va încadra toate terenurile agricole cu construcţii din intravilanul oraşului la categoria "curţi-construcţii", care se impozitează de cinci ori mai scump, cu 1 leu pe metrul pătrat pe an.

O altă noutate o constituia aplicarea taxei pentru promovarea turismului tuturor unităţilor de cazare din oraş, nu doar celor cu peste 5 camere, pe considerentul că au clientela tot din rândul vizitatorilor atraşi la Oradea. Astfel, indiferent că aveau sau nu clienţi, proprietarii apartamentelor închiriate prin Airbnb ar fi urmat să datoreze o taxă de 50 lei pe cameră pe lună, bani din care municipalitatea speră să încaseze circa 800.000 lei pe an.

Totul mai scump!

Primăria anunţa inclusiv majorarea tarifelor de parcare, prin diferenţierea celor aplicate în cartiere faţă de cele pentru zona centrală, care ar urma să fie mai scumpe. Astfel, în loc de 3 lei pe oră, taxa de parcare în centrul istoric "lărgit", delimitat de bulevardele Dacia şi Cantemir şi străzile Republicii şi Sucevei, ar fi de 4 lei pe oră.

Majorarea s-ar aplica şi abonamentelor. Spre exemplu, un abonament de parcare lunar, pe marcaj alb, s-ar scumpi la 100 lei în cartiere şi 120 lei în zona centrală.

La fel, Administraţia Domeniului Public, care administrează pieţele, ştrandurile şi Cimitirul Municipal, a propus scumpirea de la 1 la 2 lei a taxei pentru acces la un WC public, de la 18 la 20 lei a biletului de intrare la Ştrandul Ioşia şi Grădina Zoologică, şi de la 60 la 70 lei a taxei de acces pentru o zi la aquapark-ul Nymphaea.

ADP voia să majoreze inclusiv tarifele pentru serviciile prestate în cimitir, profitând că ajutorul de înmormântare acordat de stat unei familii îndoliate a fost majorat anul acesta la 5.400 lei. Deci, oamenii au de unde plăti...

Vocea opoziţiei

În plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare, propunerile municipalităţii au ridicat mingea la fileu opoziţiei locale. Grupul PSD din Consiliul Local a protestat printr-o adresă trimisă presei şi Primăriei împotriva supraimpozitării cu 50% a clădirilor neracordate la reţeaua de gaz sau termoficare şi a spaţiilor comerciale din zona centrală ţinute închise. Pesediştii au fost împotrivă şi în cazul reîncadrării terenurilor agricole la curţi-construcţii.

La rândul lor, udemeriştii au cerut menţinerea impozitelor şi a taxelor la nivelul din 2020 actualizat cu inflaţia şi scutirea de penalităţile de întârziere la plata impozitelor pentru orădenii care îşi pierd locurile de muncă în timpul pandemiei din motive ce nu le pot fi imputate.

Printre cei care au mai transmis observaţii municipalităţii s-a numărat Delia Ungur (USR-PLUS) care a cerut menţinerea la acelaşi nivel a tarifelor percepute de ADP pentru serviciile prestate în Cimitirul Municipal, având în vedere poziţia de monopol pe care o are asupra acestei activităţi ş.a.

"Nu am renunţat, dar..."

Surprinzător, demersurile au dat rezultate! În premieră pentru Oradea, proiectul final de taxe şi impozite, publicat de municipalitate pe 13 noiembrie, a preluat o bună parte din observaţiile primite şi are toate şansele să fie votat în această formă.

În semn de compromis, Primăria a renunţat la ideea de a include toate proprietăţile declarate ca terenuri agricole cu construcţii în categoria unde impozitul este de 5 ori mai mare. În schimb, va taxa din ianuarie toate amplasamentele de acest gen din zonele A şi B, care sunt centrale şi aglomerate. Oficial, în Oradea există 290 de exploataţii agricole în buricul târgului, ceea ce nu are cum să fie adevărat.

Florin Birta, primar OradeaÎn plus, Primăria a amânat supraimpozitarea clădirilor neracordate la termoficare sau gaz. "Măsura a fost prorogată până în ianuarie 2022. Modificările legislative făcute în ultima perioadă scutesc populaţia de plata costurilor de racordare, acestea revenind operatorilor, cum este Distrigaz. Fiind gratuită, cu siguranţă anul viitor vor fi mai multe cereri de racordare", a spus Florin Birta (foto). Dincolo de asta, un rol determinant l-a avut faptul că Termoficare şi Distrigaz nu au nici acum o evidenţă clară a zonelor pe care urmează să se împartă sau un plan de măsuri pentru acoperirea lor, aşa că nici ele nu au insistat prea mult.

Primarul a mai promis că va renunţa şi la supraimpozitarea spaţiilor comerciale din centrul oraşului închise mai mult de 30 de zile, şi la scumpirea tarifelor de intrare la grădina zoologică, ştrand sau aquapark. "Sunt măsuri logice, în sprijinul cetăţenilor, mai ales în această perioadă de criză declanşată de pandemie", a argumentat Birta.

"Asta, nu!"

directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard FloreaConducerea municipalităţii nu a acceptat, însă, toate propunerile primite. Spre exemplu, a tratat cu refuz cererea UDMR pentru scutirea de penalităţi a orădenilor care nu îşi plătesc impozitele la timp fiindcă şi-au pierdut joburile în timpul pandemiei. "Măsura ar putea duce la o amânare voită a plăţii la scadenţă a impozitelor. Totodată, e dificil de stabilit dacă angajatul şi-a pierdut locul de muncă din motive care nu îi pot fi imputate sau din cauza crizei generate de pandemia de Covid-19", argumentează directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Respinsă a fost şi propunerea PSD de suspendare a supraimpozitării cu 50% a terenurilor construibile ţinute libere în centrul oraşului, pe considerentul că mobilarea acestora ar schimba în bine faţa oraşului. Nici propunerea USR-PLUS de păstrare a tarifelor ADP nu a fost acceptată. "Tarifele pentru serviciile prestate în Cimitirul Municipal sunt influenţate, prin ponderea mare a cheltuielilor cu manopera, de nivelul salarizării personalului. Acestea au fost ridicate odată cu majorarea veniturilor angajaţilor din construcţii, pentru că altfel ADP nu ar fi avut cu cine lucra", spune Florea.

Chiar dacă nu a preluat toate sugestiile făcute de reprezentanţii opoziţiei, pentru prima dată după mai mulţi ani, municipalitatea a dovedit că ştie asculta. Rămâne de văzut dacă doar în campanie electorală...


IMPOZITE MAI MARI
Inflaţia, bat-o vina!

Anul viitor, orădenii vor plăti impozite şi taxe actualizate cu rata inflaţiei, care a fost de 3,8% în anul 2019. Astfel, impozitul anual aferent unei garsoniere de 36 mp se va majora de la 113 lei anul acesta la 117 lei în 2021, cel pentru un apartament de 66 mp, cu două camere, va urca de la 210 lei la 218 lei, iar suma datorată pentru unul cu trei camere, de 77 mp, va ajunge de la 271 lei anul acesta la 281 lei, anul viitor.

Proprietarii de maşini vor plăti şi ei mai mult. Impozitul pentru un autovehicul cu motorizare de 1.400 cmc va creşte de la 77 lei la 80 lei, iar pentru unul de 1.900 cmc de la 240 lei la 249 lei.

Ca o compensare, la fel ca anul acesta, municipalitatea va favoriza contribuabilii care folosesc mijloacele de plată online, fără a aglomera ghişeele Primăriei. Dacă orădenii care îşi plătesc la ghişeu integral impozitele şi taxele pe 2021 vor beneficia de o bonificaţie de 4% din suma datorată, pentru cei care le plătesc online, prin intermediul site-urilor oradea.ro şi ghişeul.ro, bonificaţia se va dubla la 8%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ili3
Suntem oras turistic, dar nu si in capul tau si a lor CrisDumi, EXCALIBUR, ORADEANBIHOREAN, Scortosul, Platona, Pinonel , in rest e bine
Postat 24 Noiembrie 2020, 13:19 de Sandu2100
Suntem sau nu oras turistic?!
In toamna lui 2019 ne impaunam (bine, nu noi, birtinezul & gasca!) ca suntem oras turistic! Ce au votat alesii https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/decizie-reducerea-de-50-la-impozitul-pe-cladirile-si-terenurile-din-turism-aplicata-la-utilizarea-acestora-cel-mult-180-de-zile-19513442
Postat 24 Noiembrie 2020, 06:26 de ili3
CrisDumi
Nicicum nu ți-e bine, dacă mărește nu-i bine, dacă micșorează nu-i bine. Tulburări e personalitate se numește problema TA
Postat 23 Noiembrie 2020, 14:49 de Sandu2100
Cât de "neterminat" poți fi, să crești taxele și impozitele, chiar și cu 500%, într-o perioadă în care media venitului românilor a scăzut cu aproape 20% ?!?
Noroc cu alegerile parlamentare, că doar acesta e fi motivul revenirii la "înghețarea" creșterilor, pe fondul scăderii medii a veniturilor oamenilor cu cel puțin 20% după calculele economistului șef al BNR !?!
Postat 23 Noiembrie 2020, 10:01 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON