URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Recent, PSD-iştii bihoreni au repus pe tapet, şi bine au făcut, situaţia corecţiilor financiare aplicate de autoritatea de management din Ministerul Dezvoltării pentru două proiecte ale Oradiei pe fonduri europene. Numai pentru noua linie de tramvai riscăm să dăm din buzunarul nostru 58,7 milioane lei. Lecţia e cam scumpă, chit că aşa avem ocazia să simţim pe propria piele ce ar fi însemnat ca toate investiţiile să le fi plătit din bugetul local.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
Avem în faţă 4 ani pe care analiştii îi numesc „de pace”, prezumând că noii aleşi vor lucra decent, nu cu gândul la următoarea campanie. Din păcate pentru visata pace, realitatea nu prea justifică, totuşi, optimismul. Ca dovadă, negocierile, formarea şi primii paşi ai noii şi heteroclitei coaliţii PNL, USR-PLUS, UDMR, partide care până mai ieri se detestau plenar: liberalii erau Ciuma Galbenă pentru pluserişti, aceştia sexo-marxişti pentru penelişti, singurul lucru ce-i unea şi pe unii, şi pe ceilalţi fiind certitudinea că udemeriştii sunt magyar PeSzeDe.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Avem un nume nou de stradă în Oradea - strada Sucevei a devenit Strada Evreilor Deportați. Nu e o denumire prea fericită, însă nici una care să poată fi combătută cu prea multă tărie, fiindcă, la aproape 80 de ani de la acele evenimente oribile, sentimentul generalizat de vină încă există... Dar, rememorând la nesfârșit oribilitățile trecutului, ne facem oare un viitor mai frumos? Putem spera că viața copiilor noștri va fi mai liniștită și lipsită de pericole dacă le picurăm întruna în creiere amintiri despre felurile îngrozitoare în care au murit părinții și bunicii lor?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.
23 Noiembrie 2020, 09:27

La loc comanda! În premieră, Primăria Oradea renunță la supraimpozitări și majorări de taxe deja anunțate

La loc comanda! În premieră, Primăria Oradea renunță la supraimpozitări și majorări de taxe deja anunțate AN DE GRAŢIE. Primarul Florin Birta amână cu încă un an supraimpozitarea cu 50% a imobilelor neracordate la reţelele de termie sau gaz. "Măsura a fost păstrată în proiectul de taxe pentru că am vrut să dăm un semnal, dar aplicarea ei fost amânată, pentru ca orădenii să se poată conforma"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Birta nu e Bolojan! În ciuda majorităţii zdrobitoare a liberalilor, care îi permite să treacă orice proiect de hotărâre prin Consiliul Local, Florin Birta, noul primar al Oradiei, îşi începe mandatul cu un gest de bunăvoinţă. Edilul renunţă, în premieră, la aplicarea unor supraimpozitări sau majorări de taxe cuprinse în proiectul privind impozitele orădenilor pentru anul 2021.

"Nu că ne-am răzgândit, dar de la anunţarea proiectului de taxe, în urmă cu o lună, situaţia economico-sanitară a devenit mai dificilă şi trebuie să ţinem cont de ea. Nu poţi să vii cu taxe în turism, spre exemplu, câtă vreme nu ştii dacă şi când se va relansa turismul", argumentează primarul.

Proiect cu majorări...

Primăria Oradea a publicat spre dezbatere publică, pe 15 octombrie, proiectul de taxe şi impozite pentru anul 2021, care va fi adoptat săptămâna aceasta în Consiliul Local. Moştenit de la Ilie Bolojan, acesta abunda în majorări ale obligaţiilor fiscale. Astfel, pe lângă supraimpozitarea cu 500% a imobilelor care se află în stare de degradare, municipalitatea mai propunea supraimpozitarea cu 50% a spaţiilor din zona centrală închise mai mult de o lună, a terenurilor construibile din acelaşi areal ţinute goale ş.a.m.d.

În plus, municipalitatea intenţiona supraimpozitarea cu 50% a celor circa 3.000 de imobile neracordate la gaz sau la termoficare, deşi au reţele trase pe stradă, după modelul supraimpozitării celor 2.800 de imobile neracordate la conductele de apă şi canalizare, unde numărul a scăzut în trei ani la doar 1.000.

Tot atunci, municipalitatea anunţa că va încadra toate terenurile agricole cu construcţii din intravilanul oraşului la categoria "curţi-construcţii", care se impozitează de cinci ori mai scump, cu 1 leu pe metrul pătrat pe an.

O altă noutate o constituia aplicarea taxei pentru promovarea turismului tuturor unităţilor de cazare din oraş, nu doar celor cu peste 5 camere, pe considerentul că au clientela tot din rândul vizitatorilor atraşi la Oradea. Astfel, indiferent că aveau sau nu clienţi, proprietarii apartamentelor închiriate prin Airbnb ar fi urmat să datoreze o taxă de 50 lei pe cameră pe lună, bani din care municipalitatea speră să încaseze circa 800.000 lei pe an.

Totul mai scump!

Primăria anunţa inclusiv majorarea tarifelor de parcare, prin diferenţierea celor aplicate în cartiere faţă de cele pentru zona centrală, care ar urma să fie mai scumpe. Astfel, în loc de 3 lei pe oră, taxa de parcare în centrul istoric "lărgit", delimitat de bulevardele Dacia şi Cantemir şi străzile Republicii şi Sucevei, ar fi de 4 lei pe oră.

Majorarea s-ar aplica şi abonamentelor. Spre exemplu, un abonament de parcare lunar, pe marcaj alb, s-ar scumpi la 100 lei în cartiere şi 120 lei în zona centrală.

La fel, Administraţia Domeniului Public, care administrează pieţele, ştrandurile şi Cimitirul Municipal, a propus scumpirea de la 1 la 2 lei a taxei pentru acces la un WC public, de la 18 la 20 lei a biletului de intrare la Ştrandul Ioşia şi Grădina Zoologică, şi de la 60 la 70 lei a taxei de acces pentru o zi la aquapark-ul Nymphaea.

ADP voia să majoreze inclusiv tarifele pentru serviciile prestate în cimitir, profitând că ajutorul de înmormântare acordat de stat unei familii îndoliate a fost majorat anul acesta la 5.400 lei. Deci, oamenii au de unde plăti...

Vocea opoziţiei

În plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare, propunerile municipalităţii au ridicat mingea la fileu opoziţiei locale. Grupul PSD din Consiliul Local a protestat printr-o adresă trimisă presei şi Primăriei împotriva supraimpozitării cu 50% a clădirilor neracordate la reţeaua de gaz sau termoficare şi a spaţiilor comerciale din zona centrală ţinute închise. Pesediştii au fost împotrivă şi în cazul reîncadrării terenurilor agricole la curţi-construcţii.

La rândul lor, udemeriştii au cerut menţinerea impozitelor şi a taxelor la nivelul din 2020 actualizat cu inflaţia şi scutirea de penalităţile de întârziere la plata impozitelor pentru orădenii care îşi pierd locurile de muncă în timpul pandemiei din motive ce nu le pot fi imputate.

Printre cei care au mai transmis observaţii municipalităţii s-a numărat Delia Ungur (USR-PLUS) care a cerut menţinerea la acelaşi nivel a tarifelor percepute de ADP pentru serviciile prestate în Cimitirul Municipal, având în vedere poziţia de monopol pe care o are asupra acestei activităţi ş.a.

"Nu am renunţat, dar..."

Surprinzător, demersurile au dat rezultate! În premieră pentru Oradea, proiectul final de taxe şi impozite, publicat de municipalitate pe 13 noiembrie, a preluat o bună parte din observaţiile primite şi are toate şansele să fie votat în această formă.

În semn de compromis, Primăria a renunţat la ideea de a include toate proprietăţile declarate ca terenuri agricole cu construcţii în categoria unde impozitul este de 5 ori mai mare. În schimb, va taxa din ianuarie toate amplasamentele de acest gen din zonele A şi B, care sunt centrale şi aglomerate. Oficial, în Oradea există 290 de exploataţii agricole în buricul târgului, ceea ce nu are cum să fie adevărat.

Florin Birta, primar OradeaÎn plus, Primăria a amânat supraimpozitarea clădirilor neracordate la termoficare sau gaz. "Măsura a fost prorogată până în ianuarie 2022. Modificările legislative făcute în ultima perioadă scutesc populaţia de plata costurilor de racordare, acestea revenind operatorilor, cum este Distrigaz. Fiind gratuită, cu siguranţă anul viitor vor fi mai multe cereri de racordare", a spus Florin Birta (foto). Dincolo de asta, un rol determinant l-a avut faptul că Termoficare şi Distrigaz nu au nici acum o evidenţă clară a zonelor pe care urmează să se împartă sau un plan de măsuri pentru acoperirea lor, aşa că nici ele nu au insistat prea mult.

Primarul a mai promis că va renunţa şi la supraimpozitarea spaţiilor comerciale din centrul oraşului închise mai mult de 30 de zile, şi la scumpirea tarifelor de intrare la grădina zoologică, ştrand sau aquapark. "Sunt măsuri logice, în sprijinul cetăţenilor, mai ales în această perioadă de criză declanşată de pandemie", a argumentat Birta.

"Asta, nu!"

directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard FloreaConducerea municipalităţii nu a acceptat, însă, toate propunerile primite. Spre exemplu, a tratat cu refuz cererea UDMR pentru scutirea de penalităţi a orădenilor care nu îşi plătesc impozitele la timp fiindcă şi-au pierdut joburile în timpul pandemiei. "Măsura ar putea duce la o amânare voită a plăţii la scadenţă a impozitelor. Totodată, e dificil de stabilit dacă angajatul şi-a pierdut locul de muncă din motive care nu îi pot fi imputate sau din cauza crizei generate de pandemia de Covid-19", argumentează directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Respinsă a fost şi propunerea PSD de suspendare a supraimpozitării cu 50% a terenurilor construibile ţinute libere în centrul oraşului, pe considerentul că mobilarea acestora ar schimba în bine faţa oraşului. Nici propunerea USR-PLUS de păstrare a tarifelor ADP nu a fost acceptată. "Tarifele pentru serviciile prestate în Cimitirul Municipal sunt influenţate, prin ponderea mare a cheltuielilor cu manopera, de nivelul salarizării personalului. Acestea au fost ridicate odată cu majorarea veniturilor angajaţilor din construcţii, pentru că altfel ADP nu ar fi avut cu cine lucra", spune Florea.

Chiar dacă nu a preluat toate sugestiile făcute de reprezentanţii opoziţiei, pentru prima dată după mai mulţi ani, municipalitatea a dovedit că ştie asculta. Rămâne de văzut dacă doar în campanie electorală...


IMPOZITE MAI MARI
Inflaţia, bat-o vina!

Anul viitor, orădenii vor plăti impozite şi taxe actualizate cu rata inflaţiei, care a fost de 3,8% în anul 2019. Astfel, impozitul anual aferent unei garsoniere de 36 mp se va majora de la 113 lei anul acesta la 117 lei în 2021, cel pentru un apartament de 66 mp, cu două camere, va urca de la 210 lei la 218 lei, iar suma datorată pentru unul cu trei camere, de 77 mp, va ajunge de la 271 lei anul acesta la 281 lei, anul viitor.

Proprietarii de maşini vor plăti şi ei mai mult. Impozitul pentru un autovehicul cu motorizare de 1.400 cmc va creşte de la 77 lei la 80 lei, iar pentru unul de 1.900 cmc de la 240 lei la 249 lei.

Ca o compensare, la fel ca anul acesta, municipalitatea va favoriza contribuabilii care folosesc mijloacele de plată online, fără a aglomera ghişeele Primăriei. Dacă orădenii care îşi plătesc la ghişeu integral impozitele şi taxele pe 2021 vor beneficia de o bonificaţie de 4% din suma datorată, pentru cei care le plătesc online, prin intermediul site-urilor oradea.ro şi ghişeul.ro, bonificaţia se va dubla la 8%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ili3
Suntem oras turistic, dar nu si in capul tau si a lor CrisDumi, EXCALIBUR, ORADEANBIHOREAN, Scortosul, Platona, Pinonel , in rest e bine
Postat 24 Noiembrie 2020, 13:19 de Sandu2100
Suntem sau nu oras turistic?!
In toamna lui 2019 ne impaunam (bine, nu noi, birtinezul & gasca!) ca suntem oras turistic! Ce au votat alesii https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/decizie-reducerea-de-50-la-impozitul-pe-cladirile-si-terenurile-din-turism-aplicata-la-utilizarea-acestora-cel-mult-180-de-zile-19513442
Postat 24 Noiembrie 2020, 06:26 de ili3
CrisDumi
Nicicum nu ți-e bine, dacă mărește nu-i bine, dacă micșorează nu-i bine. Tulburări e personalitate se numește problema TA
Postat 23 Noiembrie 2020, 14:49 de Sandu2100
Cât de "neterminat" poți fi, să crești taxele și impozitele, chiar și cu 500%, într-o perioadă în care media venitului românilor a scăzut cu aproape 20% ?!?
Noroc cu alegerile parlamentare, că doar acesta e fi motivul revenirii la "înghețarea" creșterilor, pe fondul scăderii medii a veniturilor oamenilor cu cel puțin 20% după calculele economistului șef al BNR !?!
Postat 23 Noiembrie 2020, 10:01 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0172 RON
  • 1 EUR = 4.8737 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON