URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2022, 17:45

La jumătatea mandatului, primarul Florin Birta explică motivul întârzierii marilor lucrări din Oradea

Aflat la jumătatea mandatului, primarul Oradiei, Florin Birta, a explicat miercuri, într-o conferinţă de presă, motivul întârzierii marilor lucrări din oraș.

„O dare de seamă"

Edilul a fost însoţit la bilanţ de viceprimarul Marcel Dragoş şi de fostul viceprimar Arina Moş, în prezent senator de Bihor.

„În 19 octombrie, săptămâna trecută, am avut doi ani de când am depus jurământul împreună cu echipa de viceprimari Marcel Dragoş şi Arina Moş. Am considerat că se cuvine să venim astăzi să facem o dare de seamă cu privire la ce am făcut în ultimii doi ani", a declarat Birta.

Primarul municipiului Oradea a trecut în revistă principalele proiecte finalizate sau în curs de implementare. „Am continuat lucrările pe principalele domenii de activitate", a spus Birta.

Infrastructură, zone verzi, salubritate...

Printre altele, pe domeniul „infrastructură şi transport", Birta a amintit modernizarea bulevardului Nufărul – Cantemir, reabilitarea bazinului olimpic Ioan Alexandrescu, construirea de-a lungul pârâului Peţa a primei linii de tramvai de după 1990, precum şi cea de-a treia etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare.

În ceea ce priveşte spaţiile verzi, primarul a trecut în revistă finalizarea coridorului verde din strada Daliei (cartierul Grigorescu), scoaterea la licitaţie a reamenajării parcurilor Petöfi şi 1 Decembrie, respectiv reamenajarea spaţiilor verzi din cartierul Europa sau de pe străzile Grigore Moisil şi Ion Irimescu.

În domeniul salubrităţii au fost menționate campania de verificare a modalităţii de colectare selectivă a deşeurilor de către orădeni, finalizarea proiectului pilot de colectare selectivă a deşeurilor din cartierul Prima şi cel de amenajare a două centre noi de colectare a deşeurilor în cartierele Nufărul şi Oncea.

„Întârzierea a fost şi de şase luni"

Referitor la lucrările în derulare, primarul Oradiei a amintit construirea celor două creşe din străzile Ion Irimescu şi Aluminei şi a celor două cămine din campusul universitar orădean, respectiv reabilitarea clădirilor Colegiului Tehnic Mihai Viteazul şi Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu.

„În ceea ce priveşte coridoarele de mobilitate urbană (n.r. din fostul centru civic) etapele I şi II, la pasajul din Piaţa Cetății stadiul fizic este de aproximativ 50%, iar la pasajele din centrul civic din cei 2.200 de piloţi au fost foraţi cam 500", a spus Birta.

Chestionat de BIHOREANUL cu privire la motivele întârzierii lucrărilor, în condiţiile în care pasajul din Piaţa Cetăţii trebuia finalizat până luna viitoare, iar cele din Piaţa Gojdu până la sfârşitul anului viitor, primarul de Oradea a dat vina pe explozia preţurilor care a dus la întârzierea semnării contractelor.

Unele întârzieri au fost chiar și de șase luni, a spus edilul, adăugând că asta s-a întâmplat „în momentul în care preţurile la materialele de construcţii au luat-o razna, fierul s-a scumpit de la 3,5 lei pe kilogram la 9 lei pe kilogram, motorina de la 4 lei pe litru la 9 lei pe litrul, au crescut preţurile la ciment, beton...".

„Dragă Primărie, ne pare rău...”

Primarul Oradiei s-a referit la "acea perioadă în care nu a apărut nicio reglementare privind posibilitatea de ajustare a preţurilor", în care firmele au refuzat să lucreze.

„La pasajele din Piaţa Gojdu, din etapa I, lucrările trebuiau să înceapă cu cel puţin 4 luni înainte. Nu au început! Constructorii au spus: «Dragă Primărie, ne pare rău, în actualele condiţii nu putem începe lucrările. Aşteptăm să vedem dacă apare o Ordonanţă de Guvern pentru actualizarea tarifelor»", a explicat Birta.

Investiţiile au demarat abia după apariţia normativului. „Banii au venit tot de la Uniunea Europeană, pentru că vorbim de o criză la nivel mondial", a spus primarul.

Conform edilului, întârzierea nu ar trebui să afecteze proiectul în ansamblul său. „Constructorii vor termina structura pasajului din Piaţa Cetăţii până la finalul anului, urmând ca în primăvară să închidă lucrările. Oricum, acesta nu va putea fi folosit până nu vor fi terminate şi celelalte cinci pasaje din Piaţa Gojdu", a zis Birta.

Întârziați dar nepenalizați!

Potrivit edilului, în ciuda întârzierii, constructorul nu riscă să fie penalizat. „Penalităţile se plătesc atunci când întârzierile sunt din vina constructorilor. Eu cred că aceste întârzieri nu ţin nici de Primărie, nici de constructori, ci de o criză globală a preţurilor", a spus primarul.

Florin Birta speră însă ca Freyrom, executantul lucrărilor din fostul centru civic, să se mobilizeze pentru a finaliza toate cele şase pasaje înainte de finalul anului viitor, când se încheie actualul ciclu de bugetare europeană.

Pentru că, altfel, sumele plătite după acest termen limită vor fi acoperite de la bugetul local...


Citește raportul complet al administrației locale, la jumătatea mandatului:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Unde va sunt lăudătorii?!
Nu aici, la comentarii, cu siguranța! Unii stau cocoțați pe pozițiile/scaunele in care i-ați “plantat”, altii își analizează “cash-flow-ul, rânjind multumiți, unii își ling rănile și “posteriorul dumneavoastră” in speranța ca o sa le aruncați și lor ceva, candva … oscioare, firimituri … orice acolo, ca o atingere divina! Ceva manevre politice nu ați finalizat cu succes?!
Postat 27 Octombrie 2022, 12:23 de User anonimizat
Orbit de dragoste.
Inteleg ca orasul trebuie promovat, chiar excesiv, sete de turisti, imagine. Dar, as jura (ironic fiind) ca, Saint Petersburgu, desi e comparabil cu Londra, Viena, Roma si alte capitale imperiale, e praf in comparatie cu Oradea. Ce mai e de zis, norocos fiind sa calatoresc mult in diferite perioade, de la vremea cand se fuma in avion si costa mult un bilet (de te gandeai de zece ori sa zbori), nu pot sa remarc ca in ciuda “progresului”, Oradea ramane un oras provincial, care pierde multe comparatii obiective cu orase de aceeasi dimensiune. Cum era, ”oras de mana a treia”…
Postat 27 Octombrie 2022, 10:28 de User anonimizat
KP aka mama Omida
Spre fericirea noastră, Russia nu are un oraș care sa fie mai frumos decât Oradea, ne chisăm pi Rusi. Sa transmiți asta lui Putin.
Postat 27 Octombrie 2022, 09:57 de Sandu2100
Din motive în motive poți argumenta pe banii tăi, de buzunar, nu pe ai orădenilor.
Jenanți, penibili ...aroganți și nesimțiți. Dacă nu poți, pleci ... nu creezi tot acest disconfort urban, după care te lamentezi precum un fătălău adunat de prin șanțuri. În Oradea nu mai există nicio stradă care să nu aibă probleme de infrastructură și pe care să nu tremure mașina când treci. Valuri-valuri sunt toate drumurile orașului. Nu ești în stare, ca edil, să organizezi măturatul străzilor măcar ... dispari din peisaj până nu ajungi să te ascunzi, la un moment dat, de toți oamenii pe care i-ai înșelat și tâlhărit, luându-le contribuabililor banii pentru indemnizații nemeritate de ales local.
Postat 27 Octombrie 2022, 09:46 de KP
certificat de urbanism
Roger, ai dreptate! Primaria inchide ochii atunci cand oameni ca Rosmenteniuc transforma un ABC in restaurant Glass House, il extinde cu terasa inchisa si parcare acoperita, tin evenimente si revelioane cu mancare gatita intr-o Bucatarie neconforma, construiesc ditamai "casa p+1"cu 6 apartamente pe Vasile Hossu 32... asa e cand doamna Rosmenteniuc lucreaza la CJ si atribuie lucrari cu statul firmei lor Rosimod... legalitatea e doar pt "fraieri". (fara autorizatii... cel putin la vedere)
Postat 27 Octombrie 2022, 08:35 de scotianu
Lejeritate.
E clar, daca se nu se termina pana la sfarsitul anului viitor, se va plati de la buget. De altfel, ca multe alte lucrari, a caror finalitate a fost musamalizata. Asta e, nu ne putem opune “dezvoltarii”, platim. O intrebare, daca tot s-a stiut contextul (era usor de intuit prin pandemie si razboi), de ce s-a mers cu orice pret inainte cu aceste proiecte megalomanice? Evident, sete de imagine, dar nu ar fi exclus sa aiba efect opus. Iesi pe sticla si anunti o companie aeriana, ca ai ajuzit de una prin tari nordice, fara un studiu amanuntit (macar o proiectie de costuri), toata lumea vorbeste de tine, dupa care invoci situatia, te discupli. Modul asta de a face capital il asemui unui inel cu o singura banda pe sens (sa fiu ironic in analogie), fara perspectiva.
Postat 27 Octombrie 2022, 05:42 de User anonimizat
In primărie nu are nimeni nicio vină
Sunt de vină prețurile, iar depășirea termenelor va duce la plătirea din bugetul local a proiectelor. Adică din banii noștri dați la taxe și impozite. Cât despre "odă mie": - modernizarea bulevardului Nufărul – Cantemir - nu e finalizat - reabilitarea bazinului olimpic Ioan Alexandrescu - a durat mai bine de doi ani, dacă nu trei și nu se mai poate înota decât contra cronometru - construirea de-a lungul pârâului Peţa a primei linii de tramvai de după 1990 - și au făcut linie înierbată a cărei întreținere va costa f mult și peste 5 ani o betonează. Dacă sunt in tramvai nu văd iarba, dacă sunt in masina nu mă uit la linia de tramvai - a treia etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare. Nu spune nimic dacă va fi asigurat agentul termic la iarnă. Următoarele activități fără relevanță: - scoaterea la licitaţie a reamenajării parcurilor Petöfi şi 1 Decembrie - reamenajarea spaţiilor verzi din cartierul Europa sau de pe străzile Grigore Moisil şi Ion Irimescu Nu au nicio relevanță - cât va dura tot procesul? Cât va dura activitatea propriu zisă? Cât va dura finalizarea lor? - campania de verificare a modalităţii de colectare selectivă a deşeurilor de către orădeni - care a fost relevanța? Tb făcută permanent!!!! In școli, instituții, locuri publice. Nu una la 15.000 de ani - finalizarea proiectului pilot de colectare selectivă a deşeurilor din cartierul Prima - o mare mizerie și un fiasco total, făcut fără acordul locatarilor și în batjocură la adresa acestora - cel de amenajare a două centre noi de colectare a deşeurilor în cartierele Nufărul şi Oncea. Proiectele pe salubrizare nu tb făcute? Nu are România termen în ceea ce privește politica de mediu și reciclarea? Le-au venit idei noaptea și au zis ce deștepți suntem, ia să facem asta?. E obligație!!!!!!!! Nu ați făcut nimic din proprie inițiativă, nu ați venit cu proiecte originale care să aducă vreo contribuție substanțială la viața orădenilor.
Postat 27 Octombrie 2022, 00:00 de Dinu29
Poate data viitoare ne spune si ceva interesant
Cum ar fi sa aflam si noi cat e spaga pentru blocurile autorizate intre case? Ex pentru blocul in constructie intre case de pe stefan zweig s-a luat mai mult decat administratia filip pentru cladirea in care se afla registrul comertului? Asta chiar ar fi ceva mai interesant decat gargara cu proiecte si parcuri realizate in photoshop.
Postat 26 Octombrie 2022, 22:18 de Traian
rusinea, tradarea si ruinarea orasului
birta si cu mos se fac remarcati intai de toate prin miile de constructii ilegale care rasar in tot orasul, cu mita directa in buzunarele partidulului - grigorescu este exemplu perfect in acest sens, unde o casa din doua nu are autorizatie pe ce este construit cu adevarat - vezi cazul rozmenteniuc si prietenii din pnl.
Postat 26 Octombrie 2022, 21:17 de roger
Haide PSD
Baga rapid o ședință extraordinara pe tema dezastrului din Oradea ::::))) ai făcut ieri una baga si maine. MU13PSD
Postat 26 Octombrie 2022, 19:46 de Sandu2100
Subțirel!
Sa-i explice cineva domnului primar ce vrea sa spună maxima “non multa sed multum”. Calitatea lucrărilor și costul sunt invers proporționale. Eu am înțeles doar ca, in cele din urma, vom scoate bani din buzunare pentru finalizarea proiectelor inițiate de domnia sa. Viceprimarii au fost doar de decor la “raport”?! Pe când și un raport cu privire la partea nevazuta a activității domnului primar …?!
Postat 26 Octombrie 2022, 19:12 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON