URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2022, 14:18

Boloș și Birta, vizită pe șantierul celor 5 pasaje din centrul Oradiei. Află când vor fi gata lucrările! (FOTO/VIDEO)

Cea mai complexă lucrare din Oradea, realizarea unei rețele de cinci pasaje subterane în Centrul Civic – Piața Gojdu, ar urma să fie gata la finalul anului 2023.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și primarul Oradiei, Florin Birta, au vizitat vineri dimineață șantierul celor 5 pasaje, ministrul interesându-se despre fronturile de lucru deschise în prezent.  

Cu 2.200 de piloți

„Este cel mai complex proiect pe care l-a avut în execuție (n.r. – vreodată) Primăria Oradea. Gândiți-vă că în proiect sunt 2.200 de piloți forați (n.r. – necesari) pentru implementarea acestui proiect”, a spus primarul Florin Birta. 

„În momentul de față avem 450 de piloți forați. În funcție de condițiile meteo, ar trebui să fie gata în luna ianuarie sau februarie”, a precizat, răspunând unei întrebări din partea presei, inginerul Vlad Moldovan, de la firma Freyrom, responsabil de lucrări pe șantierul celor 5 pasaje.

Managerul de proiect a declarat că lucrările avansează cu un ritm de circa 20 de piloți forați pe zi, stadiul de realizare a structurii de rezistență fiind de circa 25%.

Acesta i-a detaliat, totodată, ministrului Boloș că se lucrează în prezent pe patru fronturi pentru realizarea piloților forați. Tot inginerul a mai spus: „Sperăm, cu un efort foarte mare, să încercăm finalizarea lor până la sfârșitul anului viitor”. 

Finalizarea lucrărilor înainte de sfârșitul lunii decembrie 2023, când se încheie actualul ciclu de finanțare europeană 2014 - 2020, este de o importanță determinantă pentru municipalitatea orădeană. „Toate lucrările care nu vor fi finalizate la 31 decembrie vor trebui continuate și finanțate de către bugetul local”, a avertizat primarul Birta.

Începute în toamnă

Lucrarea, în valoare totală de aproximativ 20 milioane de euro, este executată de asocierea formată din Freyrom, Construcții Erbașu și Pro Cons Group.

Primarul Oradiei a amintit că asocierea constructorilor a amânat inițial, „pe bună dreptate”, semnarea contractului până la apariția unor reglementări legale potrivit cărora valorile inițiale ale lucrărilor publice finanțate din fonduri europene vor fi ajustate după creșterea prețurilor la materialele de construcții.

Birta i-a mulțumit ministrului Boloș, subliniind că acesta a reușit să obțină și banii necesari ajustărilor de contracte tot din fonduri europene. „La o lucrare ca aceasta, gândiți-vă ce ar fi însemnat ca Primăria Oradea să vină din bugetul local cu suplimentarea care să acopere diferența costurilor de materiale...”, a spus edilul. 

Lucrările la realizare a unui sistem de 5 pasaje subterane în zona Centrul Civic – Piața Gojdu, cu scopul de fluidizare a traficului în zonă, au demarat la începutul lunii septembrie. Pentru realizarea lor, circulația a fost oprită aproape în totalitate în zonă, spre nemulțumirea multor orădeni. 

Lucrările la cele 5 pasaje au fost atribuite prin licitaţie asocierii de firme formate din Freyrom - lider, Leko Construct SRL, Construcţii Erbașu SA, Metabet CF SA şi Procons Group pentru suma de 85,3 milioane lei fără TVA, echivalentul a 17,1 milioane euro.

Vezi mai jos cum vor arăta pasajele din Centrul Civic!

Vezi mai jos mai multe imagini din vizita de pe șantier. Video: Primăria Oradea!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Termenele de finalizare sunt pentru fraieri...
La pasajul de langa Piata Cetate termenul dupa panoul pus e 02.11.2022, as vrea sa vad firma sa termina intr-o saptamana pasajul, cand fix de aceea a fost mutata aglomenatia sa nu vada nimeni ca nu lucreaza aproape nimeni... cand se lucreaza, lucreaza 4-5 persoane, cu viteza melcului, in 2 luni au reusit sa toarna beton la rampa, nici macar nu a inceput cu un excavator sa sapa celalalt rampa... Iar tot a fost vorba ca primarul nostru a vorbit cu ei, sa urgenteze pasajul de langa blocul turn (cel de la Retro) ca sa poate deschide linia de tramvai pe Cantemir spre centru... da, vedem, nici vorba ca lucreaza acolo firma, tot la pasajele din fata catedralei misca ceva...
Postat 24 Octombrie 2022, 08:28 de cititor_
La ce prevede proiectul tehnic ...
... va fi cea mai poluantă lucrare a municipalității de la invazia turcească încoace, când s-a realizat prima rețea subterană de canalizare pluvială. Pasajele astea de acum nu sunt prevăzute cu filtre și recuperatoare de noxe, ceea ce va face aproape imposibilă parcurgerea acestora la pas, de către personalul tehnic de intervenții ocazionale, salubrizare și administrare.
Postat 23 Octombrie 2022, 09:40 de KP
?!
Nu stiu care e meritul raspopitului sau al birtasului in reabilitarea cetatii... unul care tinde spre zero! Felicitari firmei/firmelor care au reabilitat zidul dispre piata! S-a lucrat profesionist! Daca s-ar lucra asa la toate proiectele pastorite de primarie altfel ar arata Oradea!
Postat 22 Octombrie 2022, 09:34 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON