URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
21 Octombrie 2022, 14:18

Boloș și Birta, vizită pe șantierul celor 5 pasaje din centrul Oradiei. Află când vor fi gata lucrările! (FOTO/VIDEO)

Cea mai complexă lucrare din Oradea, realizarea unei rețele de cinci pasaje subterane în Centrul Civic – Piața Gojdu, ar urma să fie gata la finalul anului 2023.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și primarul Oradiei, Florin Birta, au vizitat vineri dimineață șantierul celor 5 pasaje, ministrul interesându-se despre fronturile de lucru deschise în prezent.  

Cu 2.200 de piloți

„Este cel mai complex proiect pe care l-a avut în execuție (n.r. – vreodată) Primăria Oradea. Gândiți-vă că în proiect sunt 2.200 de piloți forați (n.r. – necesari) pentru implementarea acestui proiect”, a spus primarul Florin Birta. 

„În momentul de față avem 450 de piloți forați. În funcție de condițiile meteo, ar trebui să fie gata în luna ianuarie sau februarie”, a precizat, răspunând unei întrebări din partea presei, inginerul Vlad Moldovan, de la firma Freyrom, responsabil de lucrări pe șantierul celor 5 pasaje.

Managerul de proiect a declarat că lucrările avansează cu un ritm de circa 20 de piloți forați pe zi, stadiul de realizare a structurii de rezistență fiind de circa 25%.

Acesta i-a detaliat, totodată, ministrului Boloș că se lucrează în prezent pe patru fronturi pentru realizarea piloților forați. Tot inginerul a mai spus: „Sperăm, cu un efort foarte mare, să încercăm finalizarea lor până la sfârșitul anului viitor”. 

Finalizarea lucrărilor înainte de sfârșitul lunii decembrie 2023, când se încheie actualul ciclu de finanțare europeană 2014 - 2020, este de o importanță determinantă pentru municipalitatea orădeană. „Toate lucrările care nu vor fi finalizate la 31 decembrie vor trebui continuate și finanțate de către bugetul local”, a avertizat primarul Birta.

Începute în toamnă

Lucrarea, în valoare totală de aproximativ 20 milioane de euro, este executată de asocierea formată din Freyrom, Construcții Erbașu și Pro Cons Group.

Primarul Oradiei a amintit că asocierea constructorilor a amânat inițial, „pe bună dreptate”, semnarea contractului până la apariția unor reglementări legale potrivit cărora valorile inițiale ale lucrărilor publice finanțate din fonduri europene vor fi ajustate după creșterea prețurilor la materialele de construcții.

Birta i-a mulțumit ministrului Boloș, subliniind că acesta a reușit să obțină și banii necesari ajustărilor de contracte tot din fonduri europene. „La o lucrare ca aceasta, gândiți-vă ce ar fi însemnat ca Primăria Oradea să vină din bugetul local cu suplimentarea care să acopere diferența costurilor de materiale...”, a spus edilul. 

Lucrările la realizare a unui sistem de 5 pasaje subterane în zona Centrul Civic – Piața Gojdu, cu scopul de fluidizare a traficului în zonă, au demarat la începutul lunii septembrie. Pentru realizarea lor, circulația a fost oprită aproape în totalitate în zonă, spre nemulțumirea multor orădeni. 

Lucrările la cele 5 pasaje au fost atribuite prin licitaţie asocierii de firme formate din Freyrom - lider, Leko Construct SRL, Construcţii Erbașu SA, Metabet CF SA şi Procons Group pentru suma de 85,3 milioane lei fără TVA, echivalentul a 17,1 milioane euro.

Vezi mai jos cum vor arăta pasajele din Centrul Civic!

Vezi mai jos mai multe imagini din vizita de pe șantier. Video: Primăria Oradea!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Termenele de finalizare sunt pentru fraieri...
La pasajul de langa Piata Cetate termenul dupa panoul pus e 02.11.2022, as vrea sa vad firma sa termina intr-o saptamana pasajul, cand fix de aceea a fost mutata aglomenatia sa nu vada nimeni ca nu lucreaza aproape nimeni... cand se lucreaza, lucreaza 4-5 persoane, cu viteza melcului, in 2 luni au reusit sa toarna beton la rampa, nici macar nu a inceput cu un excavator sa sapa celalalt rampa... Iar tot a fost vorba ca primarul nostru a vorbit cu ei, sa urgenteze pasajul de langa blocul turn (cel de la Retro) ca sa poate deschide linia de tramvai pe Cantemir spre centru... da, vedem, nici vorba ca lucreaza acolo firma, tot la pasajele din fata catedralei misca ceva...
Postat 24 Octombrie 2022, 08:28 de cititor_
La ce prevede proiectul tehnic ...
... va fi cea mai poluantă lucrare a municipalității de la invazia turcească încoace, când s-a realizat prima rețea subterană de canalizare pluvială. Pasajele astea de acum nu sunt prevăzute cu filtre și recuperatoare de noxe, ceea ce va face aproape imposibilă parcurgerea acestora la pas, de către personalul tehnic de intervenții ocazionale, salubrizare și administrare.
Postat 23 Octombrie 2022, 09:40 de KP
?!
Nu stiu care e meritul raspopitului sau al birtasului in reabilitarea cetatii... unul care tinde spre zero! Felicitari firmei/firmelor care au reabilitat zidul dispre piata! S-a lucrat profesionist! Daca s-ar lucra asa la toate proiectele pastorite de primarie altfel ar arata Oradea!
Postat 22 Octombrie 2022, 09:34 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON