URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Decembrie 2014, 16:01

La inventar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel cum orice om îşi socoteşte seara făcutele şi nefăcutele de peste zi, nicio naţie nu poate trece dintr-un an în altul fără un minim bilanţ. Liderii marilor popoare, cum este de pildă preşedintele Statelor Unite, dau seama public despre starea naţiunii, nu o dată la patru ani, ci la finele fiecărui an. La noi s-a pierdut până şi obiceiul ca Tătucul să transmită dintr-un studio încropit în propriul palat, uscatul şi formalul „la mulţi ani".

Cum am arăta noi, la un inventar naţional, la 25 de ani de libertate? N-am lămurit nici acum, deşi avem armate de procurori şi mii de doctori în istorie, ce ni s-a întâmplat în 1989. A fost Revoluţie pentru că românii ieşiţi în stradă revendicau cu speranţă sinceră o viaţă nouă, sau lovitură de stat a burgheziei roşii dornice să se poată bucura plenar, făţiş, de agoniseală? Dar pentru ceea ce a urmat în anii '90, când ne-am distrus industria sub motiv că nu era decât un morman de fier vechi, cine răspunde? Dar pentru privatizările care au făcut din nomenclatura de rang secund noua elită a societăţii? Dar pentru retrocedările ce merg până în Evul Mediu, pe care le vor plăti până şi strănepoţii noştri?

Cine e responsabil pentru analfabetizare, pentru absolvenţii de liceu inapţi să-şi ia Bacul, pentru şcolile profesionale ce ratează producerea meseriaşilor de care avem nevoie, pentru durerile de spate ale pruncilor încovoiaţi încă din clasele primare cu ghiozdane mult prea grele şi programe sufocante? Cine e vinovat că tinerii profesori sunt tot mai nepregătiţi, ajungând la catedre doar mediocrii care se împacă cu lefuri umilitoare?

Cine îşi asumă păcatul expatrierii medicilor? Cine răspunde pentru că achiziţiile publice ale spitalelor, şcolilor, primăriilor şi Guvernului nu mai sunt, prea adesea, de utilitate publică, ci pretextele unui jaf ce ne privează de abecedare, de medicamente, de utilităţi urbane, de autostrăzi şi de servicii moderne?

Pe cine tragem de mânecă fiindcă stăm la cozi să ne plătim dările? Cui să-i cerem socoteală pentru birocraţia sutelor de agenţii, oficii şi administraţii naţionale desprinse de orice legătură cu cetăţeanul, în timp ce amărâţilor slujbaşi de primării ori îngrijitoarelor din grădiniţe, plătiţi cu câteva sute de lei pe lună, li se pretinde să fie şi oneşti, şi harnici? Cine e vinovat că, în loc să simplifice legile şi să cureţe monstruosul aparat de stat, inventează regionalizări care ne pot jupui de încă o piele?

Sunt chestiuni care, sub o formă sau alta, mai mult ori mai puţin conştient, preocupă şi ultimul cetăţean, căruia nimeni nu-i arată luminiţa de la capătul tunelului. Pierduţi de un sfert de secol într-o uriaşă rătăcire colectivă, singura nădejde pentru a ieşi cu toţii la liman este să punem totuşi întrebările, tot mai articulat şi tot mai insistent, până vom afla răspunsurile. Altfel, dacă tăcem, cine să ne bage în seamă?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Ce inventar ?
Inventar pot sa faca cei care au organizat circo-lovilutia. Agentii locali si papusarii aflati in spatele lor. Multimea ? Multimea nu are ce sa inventarieze pt ca nu are nimic. Multimea a fost buna doar pt a fi manipulata in strada astfel incat organizatorii circo-lovilutiei sa se poate instala fara probleme la butoane. Multimea in loc sa faca un pas inainte dupa ceea ce a fost anterior, a facut zece inapoi. Circo-lovilutia, nu a fost organizata pt beneficiul multimii. Circo-lovilutia a fost organizata pt beneficiul papusarilor si al celor pregatiti de ei pt a o pune in aplicare..
Postat 26 Decembrie 2014, 21:45 de Galaxy
Inventar
Citeste mai sus, comentariile de la "bace chirile" si o sa intelegi ce, cum si de ce s-a ajuns aici.
Postat 25 Decembrie 2014, 20:39 de Control_Room
Criş, eşti penibil !!!
Aşa arată un inventar ???
Postat 25 Decembrie 2014, 14:25 de WinDos
Bilantul de sfarsit de an ....si HARACHIRI
Este o zicala, "Omul sfinteste locul",se pare ca Oradea nu a avut parte de edili care sa intareasca aceasta afirmatie.... "Cine răspunde pentru că achiziţiile publice ale spitalelor, şcolilor, primăriilor şi Guvernului nu mai sunt, prea adesea, de utilitate publică, ci pretextele unui jaf ...." NOI, contribuabilii, cetatenii care nu avem capacitatea intelectuala sa intelegem Mega planurile si Masterplanurile de dezvoltare ale orasului,concepute de edilii paranoici,iresponsabili care nici macar nu mai au bunul simt sa consulte OPINIA PUBLICULUI,iar atunci cand totus formal o fac,este luata in deradere sau in dispret si numai pentru a indeplini procedura.Degradarea mediului,a starii sanatatii si nivelului de trai al cetatenilor este parca o indatorire pe care o respecta cu sfintenie.Acestia au fost edilii,prefectii si guvernantii nostri ....Oradea,oras aflat intr-o zona turistica,avand in vedere vecinatatea Bailor Felix,1 Mai,a apei geotermale existente... Bolojan &Co doresc cu orice pret industrializarea, poluarea mediului, distrugerea oricaror urme ale traditiilor acestor locuri.Spitalele se doteaza cu aparatura de cea mai inalta performanta,foarte scumpa;dar pentru cine daca cei internati pot muri dintr-o banala pneumonie castigata pe patul de spital ?Procedurile de investigare si de tratament al unor boli nu sunt respectate.... cine poate dovedi,cum poti combate suficienta atotstiutoare a unor medici ,aducatoare de moarte? Bilantul de sfarsit de an ar fi necesar a fi urmat de un HARACHIRI !
Postat 25 Decembrie 2014, 13:31 de platona
profesorii tineri
Nu toti profesori tineri sunt incompatibili si nepregatit.Ce credeti ca profesori cu vechime nu gresesc?De ce nu vorbim despre dezinteresul elevilor si a parintilor fata de scoala? Si salariile profesorilor dupa 5 ani de facultate e normal sa fie 800 de lei?Eu zic ca nu!!!
Postat 25 Decembrie 2014, 12:11 de eli
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON