URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iulie 2018, 10:46

"La datorie pentru România Mare"! Generalul Traian Moşoiu şi Regina Maria au fost evocaţi la Primăria Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala Mare a Primăriei, numită de altfel "Traian Moşoiu", a fost luni gazda unei conferinţe menite să le amintească celor prezenţi despre omul şi militarul Traian Moşoiu. Cunoscut mai ales pentru faptul că a condus Armata Română în primăvara anului 1919, intrând în Oradea de Paşte, pe 20 aprilie, generalul Moşoiu a fost prezentat în diferite ipostaze.

Conferinţa a fost prezidată de Lucian Silaghi, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, care a transmis salutările organizatorilor şi a spus că "este evident că noi, orădenii, avem o anumită veneraţie pentru Traian Moşoiu, iar dovadă stau busturile sale (…). În Oradea avem o statuie în mărime naturală a Reginei Maria, lucru mai puţin întâlnit".

Prezentarea celor două personalităţi, axată mai mult pe activitatea generalului Moşoiu, a fost susţinută de către Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, instituţie parteneră a evenimentului. Abordând biografia sa cronologic, acesta a precizat că "Traian Moşoiu era un om cu suflet, dedicat şi care iubea oamenii. Era un bun comandant, administrator şi politician". Făcând o trecere prin activitatea sa militară din cel dintâi Război Mondial, Pepene a amintit de puţin ştiuta Doină a lui Moşoiu, dar şi de faptul că personalitatea sa a fost recuperată abia în perioada ceauşistă, prin editarea memoriilor de război, desigur cu inserţiile propagandistice specifice timpului.

Vorbitorul a insistat şi asupra legăturii generalului cu Regina Maria. Prima întâlnire a celor doi a avut loc în Coţofeneşti, în 1917. Despre el, regina spunea că era "un grăsan simpatic, (…) un geniu în planificarea acţiunilor din timp, (…) un gurmand". Faptul că generalul Moşoiu ţinea mult la familia regală a fost dovedit în anul 1918, pe 24 august, când, la aniversarea regelui Ferdinand, a trimis la Bicaz două avioane să împrăştie flori şi mesaje de felicitare.

După ocuparea Oradiei de către Armata Română, cariera militară a lui Moşoiu a atins apogeul, odată cu campania de pe Tisa. Tot în Oradea şi-a încheiat viaţa miliară, renunţând la conducerea Corpului Vânătorilor. Astfel, în anul 1919 renunţa la armată şi se înscria în PNL, devenind preşedintele organizaţiei Bihor a partidului. La începutul anilor ’20, a fost ministru de război şi ministru al comunicaţiilor, punând umărul la realizarea căii ferate Arad-Oradea şi participând la prima împroprietărire din judeţ de după reforma agrară, în zona Nojoridului. A murit în anul 1932, la vârsta de 64 de ani.

În urma prezentării lui Nicolae Pepene a luat cuvântul nepoata lui T. Moşoiu, Anca Neculce, care a transmis salutările sale şi a mulţumit organizatorilor şi participanţilor la eveniment. Alte cuvinte de salut au fost transmise de PS Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea şi generalul Vasile Creţ.

După conferinţă, participanţii s-au deplasat în Piaţa Unirii pentru a vedea expoziţia fotografică "Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti", care va rămâne la dispoziţia publicului până pe 18 iulie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON