După ce, în şedinţa Consiliului Local de joi, primarul Ilie Bolojan a afirmat, în contextul unor discuţii contradictorii cu aleşii UDMR, că Teatrul maghiar Szigligeti primeşte mai mulţi bani decât Teatrul Regina Maria, Consiliul Judeţean a replicat, vineri, precizând că informaţiile nu sunt adevărate şi că edilul de Oradea creează "tensiuni interetnice".
Teatre de milioane
"Având în vedere declaraţiile domnului primar Ilie Bolojan din cadrul şedinţei Consiliului Local Oradea din 31 august referitoare la suprafinanţarea teatrului maghiar faţă de cel românesc, dorim să vă supunem atenţiei datele reale ale acestei tematici", se arată într-o informare semnată de purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, Adrian Simon.
În comunicat, se arată că, în 2016, bugetul alocat Teatrului Regina Maria a fost de 8.535.000 lei, iar cel al Teatrului Szigligeti de 6.826.000 lei. Pentru anul 2017, s-au bugetat pentru Teatrul Regina Maria 9.665.000 lei, iar pentru Szigligeti 8.350.000 lei. În 2016, Teatrul Regina Maria a avut 145 de posturi, iar Szigligeti 144. Anul acesta, în iulie, teatrul românesc avea 148 posturi, iar cel maghiar 147.
Mai departe, Consiliul Judeţean susţine că Ilie Bolojan, cu intenţie sau nu, creează "tensiuni interetnice", făcând "declaraţii neadevărate în spaţiul public" referitoare la finanţarea celor două teatre, din considerente politice: "Nu este pentru prima dată când asemenea afirmaţii periculoase apar din partea preşedintelui de partid Ilie Bolojan. Nu cunoaştem substratul acestor declaraţii, dar le considerăm inadecvate".
În final, Simon îi recomandă, practic, primarului să se documenteze înainte să vorbească. "Pentru a preîntâmpina alte noi asemenea situaţii, în cazul în care domnul Bolojan are nevoie de informaţii certe îi spunem şi pe această cale că are toată deschiderea din partea instituţiei Consiliului Judeţean", încheie purtătorul de cuvânt.
Bolojan vs. UDMR
Ilie Bolojan a intrat, joi, în conflict cu aleşii UDMR din Consiliul Local Oradea după ce a refuzat să amplaseze pe Podul Centenarului (numit aşa pentru a celebra 100 de ani de la Marea Unire) o statuie a Sfântului Ladislau, considerat întemeietorul oraşului. "Doamna consilier, e bine cu aceste propuneri să aveţi o anumită decenţă, eu atât vă spun", i-a replicat Bolojan udemeristei Kirei Melinda, care a făcut propunerea, dând de înţeles că polemici pe această temă riscă să antreneze conflicte interetnice.
La finalul şedinţei, când UDMR-iştii s-au plâns că Primăria, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune nu ajută financiar, conform principiului proporţionalităţii etnice, şi Teatrul Szigligeti, aşa cum o face cu Teatrul Regina Maria - care a primit, prin fundaţia sa, 80.000 lei pentru Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea -, primarul le-a transmis liderilor UDMR că nu vor mai "derula finanţări din bugetul oraşului".
Proporţionalitate pe toată linia
În şedinţa de joi, Bolojan a mai spus şi că cele două instituţii de cultură îşi primesc bugetele de la Consiliul Judeţean şi că, anul acesta, teatrul maghiar ar fi fost avantajat cu un buget mai mare decât Teatrul Regina Maria.
Contactat de BIHOREANUL, ca urmare a replicii Consiliului Judeţean, primarul a recunoscut că a făcut afirmaţia fără a avea date certe. "Le-am răspuns, într-adevăr, consilierilor că din datele mele bugetul de la Szigligeti e mai mare, eu ştiind că au şi cu un angajat în plus. Înseamnă că datele mele nu au fost perfecte", a spus Bolojan.
Primarul combate, însă, principiul invocat de UDMR, cel al proporţionalităţii etnice, pentru acordarea de finanţări de către Primărie. "După această logică, să fie proporţionalitate şi la Consiliul Judeţean. Adică, în logica pe care ei o clamează, Teatrul Szigligeti ar trebui să aibă 30% din bugetul Teatrului Reginei Maria", a mai spus Ilie Bolojan.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.