URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2021, 10:01

La Ciuperca, singurul vinovat a fost dealul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E lungă şi tristă povestea cu dealul Ciuperca. Un proiect prost, o implementare superficială şi consecinţele nu au întârziat să apară. Sigur, constructorul se va apăra dând vina pe proiectant, iar acesta pe executant. Dar orice inginer cu puţină experienţă şi-ar fi dat seama că e riscant să pui în operă o lucrare cu studiul geo făcut pe genunchi, în birou.

Şi la parcarea din Independenţei au fost probleme grave de proiectare, cu armături subdimensionate, probabil pentru ca lucrarea să iasă cât mai ieftin. Numai că acolo constructorii le-au dat în cap autorilor cu proiectul şi, prin asta, s-a evitat o catastrofă ce ar fi avut consecinţe mult mai mari decât o simplă alunecare de teren.

Acum, autorităţile au căzut în extrema cealaltă. De ani de zile se chinuie să scoată un proiect fiabil pentru consolidare, chit că deja dealul este stabilizat. Într-un fel îi înţeleg pe cei din Primărie: de când cu alunecarea de teren, şi-au luat tone de iaurt şi suflă zilnic în el. Acum, mai cer încă 10 piloni de consolidare, ceea ce va face ca visul orădenilor de a ieşi la iarbă verde la Ciuperca să mai întârzie cu un sezon.

Dar marea minune dumnezeiască s-a produs acum, în Postul Paştelui, când am aflat că posibilitatea recuperării pagubelor de la cei vinovaţi a devenit imposibilă fiindcă faptele s-au prescris. Se spune că de două lucruri nu poţi scăpa în viaţă: de moarte şi de taxe. Ei bine, iată că Primăria a întârziat să se implice în recuperarea pagubelor, spre uşurarea proiectanţilor şi a şantieriştilor.

Dar mă întreb: oare există vreun orădean care să fi scăpat de taxe prin prescrierea datoriilor? De acum, problema ar trebui să se mute de la cei care au făcut paguba la cei care au uitat să o recupereze!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
32 Comentarii
No ni ma!
No ni ma, da ce ati fi vrut ca sistemul sa isi bage la apa oamenii? Prea multe tepe la ciumperca sa sa se faca dreptate. De la achizitia terenului pana la ingropatul banilor intr-o groapa stiuta de toti oradenii mai vechi tragedia poarta un nume si numele ei este bolovan!
Postat 21 Aprilie 2021, 22:46 de scortosul
Benficiari indirecti ai alunecarii Ciuperca
Nu-i sigur, doar asa am auzit: alunecarea Dealului Ciuperca ar fi motivat schimbarea incadrarii de risc de alunecare inclusiv pt. zona deluroasa a Vilelor ANL de lux din zona Louis Pasteur. Asa ca au putut fi rascumparate terenurile de sub ele, de la Primarie, la un pret net inferior celui initial. Multa, multa sanatate si noroc functionarilor care locuiesc in vilele ANL de lux!
Postat 21 Aprilie 2021, 12:33 de cristi_h
Ma bag si eu ca Ciuperca dupa ploaie (chepeneag)
Cand Muntele nu vine la Mahomed, merge Mahomed la munte. Invers. Cand Dealul Ciuperca vine mai jos, spre oradeni, oradenii nu mai pot merge pe Deal... Din cauze de-astea seismice comentariile o pot lua si ele un pic la vale...
Postat 21 Aprilie 2021, 12:26 de cristi_h
originals aka se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc
Cand nu mai ai argumente, incepi cu injuraturile, cu amenitarile si provocarile la bataie. In acelasi timp plangi si dupa moderator sa stearga conturile celor care iti arata obrazul. Asa faci tot timpul. Asta ti-e stilul.
Postat 21 Aprilie 2021, 09:37 de B90
RE: originals aka se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc
Polemica se oprește aici. La următorul mesaj pe lângă subiect, suspendăm conturile. Dacă aveți de discutat, schimbați-vă numerele de telefon și faceți-o în privat.
Postat 21 Aprilie 2021, 12:13 de Moderator
originals aka se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc
Dupa diferite conturi m-ai insultat in acelasi fel si m-ai intrebat ca de ce nu am mers sa ma bat cu tine. Tot de batatie vorbesti, ca vrei sa te bati, bla-bla si cand colo esti un fricos. Cand am scris ca nu ai fost acolo, ai incercat iar sa minti scriind ca ai fost. Ai facut asta dupa mai multe conturi, plus multe altele. Nu mai stiai dupa care cont scrii. Asta e cand incerci sa minti, sa manipulezi folosind mai multe conturi, ca sa te ascunzi, te dai singur de gol. Ai facut asta de mai multe ori.
Postat 21 Aprilie 2021, 09:23 de B90
Serios?
B90, îl citam pe Sandu cu mutatul la Vaslui, ai urmărit discuția sau o sucești cum vrei, apropo de manipulare. Te-am insultat, vai de mine...nu mă mai aborda, nu la modul ăla. Asta cu conturile e răsuflată, sună a disperare, nu mai ști ce să inventezi. Am un singur cont, ce corespunde unui singur mail, unei singure adrese ip, se poate verifica. Ești repetitiv, fără noimă, ca un disc stricat. Eu am încheiat, continuă că oricum nu exprimi nimic.
Postat 21 Aprilie 2021, 09:07 de User anonimizat
originals aka se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc
Sa nu mergem prea departe. Uite un exemplu din ce faci - citat scris de tine: "Sandu, cui nu îi convine să se mute la Vaslui, asta îi de anii ‘50, mentalitate stalinistă". Da, de ce sa nu te muti tu la debretin, sovinule ?
Postat 21 Aprilie 2021, 08:44 de B90
originals aka se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc
Civilizeaza-te si nu mai generaliza, insultand pe toata lumea. Pe mine m-ai facut "palmas", pt ca imi lucrez gradina. Ca sa vezi ce mentalitati ai. Hate-ul pe care-l imprastii pe unde comentezi s-a intors impotriva ta. Acum, chiar daca iti blocheaza contul asta, tu mai ai o gramada de alte conturi dupa care intri cu insultele si minciunile, dupa care plangi dupa moderator sa blocheze conturile celor care iti arata obrazul. Asta ti-e tactica.
Postat 21 Aprilie 2021, 08:35 de B90
Capra vecinului.
B90, nu-i treaba ta ce fac eu, vezi-ți de treaba ta. Continuă cu jignirile, singur îți dai arama pe față, nu ai decât să te victimizezi apoi.
Postat 21 Aprilie 2021, 08:24 de User anonimizat
Moderator
Daca il blocati pe mincinosul sovin, o sa fie liniste si pace. Asta pe langa faptul ca incearca sa-i cenzureze pe toti care-i arata obrazul, cu minciunile lui, incearca sa va cenzureze si sa va manipuleze si pe voi. Sovinul asta in afara de mancat * zi si nopate, nu face altceva. Eu i-am zis sa mearga sa munceasca ceva.
Postat 21 Aprilie 2021, 08:11 de B90
Spor la treabă.
Moderator, eu n-am nimic împotrivă, poate începeți cu adevăratul vinovat sau și în articolul ăsta sunt mai mulți devină? https://m.ebihoreanul.ro/stiri/detalii-socante-in-cazul-politistului-de-frontiera-din-bihor-injunghiat-de-fostul-iubit-al-fiicei-sale-tatal-agresorului-a-asistat-din-masina-163190.html
Postat 21 Aprilie 2021, 07:10 de User anonimizat
Sublim.
B90, o victorie sau o înfrângere aici nu valorează nimic, maturizează-te.
Postat 21 Aprilie 2021, 06:53 de User anonimizat
Sublim.
Sandu, cui nu îi convine să se mute la Vaslui, asta îi de anii ‘50, mentalitate stalinistă.
Postat 21 Aprilie 2021, 06:49 de User anonimizat
Originals aka Mudura
Vremurile dupa care tu plangi nu o sa.mai vina, si EXCALIBUR era mare smecher in '95, dar acum e 2021 . Ce facem , plangem sau mergem mai departe ? Ce spui tu e ceva de genul " nu parca in fata casei mele, ca e casa mea " tu platesti pt spatiul din fata casei, si apoi vine primaria si-ti da o amenda ca nu ai amenajat spatiul din fata casei, si te plangi ca nu e spatiul tau, primaria sa se ocupe.
Postat 21 Aprilie 2021, 01:53 de Sandu2100
originals aka se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc
Mai parazitule sovin, loser frustrat, mi-au blocat contul pt ca m-ai injurat, dupa care te-am injurat inapoi. Atunci ai inceput sa plangi dupa ajutorul altor sovini si dupa moderator, ca sa-mi blocheze contul. Acum au inteles si ei cat esti de parsiv si cum incerci sa minti si sa manipulezi pe aici. S-au saturat si ei de minciunile si de manipulararie tale. Ai pierdut sovinule. Haha
Postat 20 Aprilie 2021, 21:49 de B90
ajunge!
Și ce ar fi să nu vă mai jigniți? O să vă suspendăm coturile în bloc, poate vă găsiți alte siteuri unde să vă înjurați reciproc...
Postat 21 Aprilie 2021, 01:12 de Moderator
originals aka se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc
Acum ceva vreme, cand am dat ca exemplu de comportament in vremuri de pandemie, statul Israel, am si explicat de ce fac asta. Israelul. este un stat care ar mare grija de cetatenii sai. Au investit o gramada de bani in studiul acestei boli si in acelasi timp au si unul din cele mai bune, mai eficiente servicii secrete din lume, care ar fi depistat vaccinurile care afecteaza populatia proprie. Asadar israelienii stiu despre ce e vorba. Cand au decis vaccinarea in masa a populatiei si respectarea regulilor pandemice, era clar ca nu e de gluma. Concluzia ? Ciocu' mic parazitule sovin, mincinos. Esti praf.
Postat 20 Aprilie 2021, 21:42 de B90
Tupeu de frustrat.
Bulă90, nu suci povestea mai abitir ca Sandu, noul tău prieten, nu mă interesează ce crezi tu. Ești un ipocrit cu o grămadă de conturi blocate, ți-am demonstrat și îți mai demonstrez dar nu vreau să transform discuția într-un circ doar pentru că tu nu suporți adevărul. Așa că ciocul mic și mai încet cu invectivele. De aici în colo, ori îmi spui în față, ori latră cât vrei.
Postat 20 Aprilie 2021, 21:33 de User anonimizat
originals aka se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc
Mai, parazitule, loser sovin in legatura cu protestele antireguli pe timp de pandemie, am spus de prima data si o spun mereu. Eu ascult de parerile specialistior nu de cele ale unor parelnici/parerologi habarnisti care habar nu au pe ce lume traiesc. Acesti "activisti" parerologi, habarnisti au, insa, diferite interese in a crea haos. In urma cu 2-3 saptamani am dat ca exemplu de bune practici - statul Israel -, in ceea ce priveste vaccinarea in masa a populatiei si respectarea regulilor in timp de pandemie. Azi toate agentiile de presa remarca, ceea ce eu, repet, am subliniat acum 2-3 saptamani, succesul acestui stat in controlul pandemiei. Asa ca nu mai minti sovinule dereglat. Tu minti mai des decaat respiri ratatule frustrat. Despre asta e vorba.
Postat 20 Aprilie 2021, 21:20 de B90
Delirium tremens.
Bulă90, mai ia un cont, fă spume. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/desteapta-te-romane-imnul-romaniei-rasuna-din-masinile-de-politie-inclusiv-in-oradea-155521.html
Postat 20 Aprilie 2021, 21:09 de User anonimizat
originals aka se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc
Mai parazitule, loser sovin tu minti mai des decat respiri. Eu i-am luat apararea lui Lasca ? Eu am spus ca toti infractorii trebuie dati afara din politica. E adevarat, unii au la activ infractiuni mai grave decat altii. Infractori sunt insa toti, si nu au ce cauta in politica.
Postat 20 Aprilie 2021, 21:00 de B90
originals aka se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc
Mai, parazitule, loser sovin iesi in centru ca se dau gratuitati unor putori de soiul tau. Mai intra cu o suta de conturi cu minciunile si incercarile de manipulare (pe restul le-ai compromis, loser frustrat). Haha
Postat 20 Aprilie 2021, 20:53 de B90
Pălmașu.
Bulă90, tu lipseai din grupul frustraților. Nu mai fi invidios, nu e vina mea că ai bătături în palmă. Vrei să ți-o pun pe aia când îi luai apărarea lui Lasca? Cum sare biscuitele dintr-o parte în alta, mai ceva ca vecinu gardu. Sau preferi celelalte conturi blocate? Bea mai puțin seara când termini cu sapa, ipocritule. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/protest-anti-masti-cu-mesaje-controversate-in-oradea-covid-e-o-inselatorie-ma-ofer-sa-stau-48-de-ore-intr-un-salon-cu-bolnavi-159296.html
Postat 20 Aprilie 2021, 20:47 de User anonimizat
originals aka se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc
Mai, loser sovin, mai intra cu o suta de conturi cu minciunile si incercarile tale de manipulare.
Postat 20 Aprilie 2021, 20:35 de B90
Originals aka Mudura
Cu siguranta esti speta pe care Ceausescu a bagat-o in centru, ca daca tot te lauzi cu bogatiile, atunci nu te plangeai pe aici
Postat 20 Aprilie 2021, 18:46 de Sandu2100
Ciorba.
Sandu, trebuie să admit că mai bine puneam Sânmartin sau Birtin în loc de Nufăru, te atingea mai tare.
Postat 20 Aprilie 2021, 16:44 de User anonimizat
Păcălici.
Sandu, mă confunzi. Cu siguranță nu ai copilărit ca mine în clădirile demolate de pe Independenței, cu siguranță părinții tăi nu mergeau la film la Pușkin, cu siguranță bunicii tăi nu-și beau cafeaua la Royal. Detaliile fac diferența, una-i ograda în Nufăru, alta-i argintăria în Centru. P.S.: Vezi că Royal nu e ăla de pe Ștrandului, cunoscut de cei apăruți în anii ‘90.
Postat 20 Aprilie 2021, 16:11 de User anonimizat
Originals aka Mudura
Sunt Oradean get beget, nu sunt o vinitura bagata de Ceausescu in 70 in casele evreilor, si acum te crezi orasean . E jenant sa te lauzi ca esti Oradean, cand tot oradeanul stie ce elemente sociale locuiesc in centru, genul ca tine a distrus palatul Ullmann.
Postat 20 Aprilie 2021, 15:40 de Sandu2100
Ciorba.
Sandu, ar fi interesant de știut câți dintre orădenii (get-beget) l-au votat, cei de la a treia generație în sus, pre popularizarea forțată din anii’70 pentru a acoperi platforma industrială. Nu mai pun cei aduși recent de mirajul salariilor mici și turismului iluzoriu. Pentru ei s-au construit cvartale de blocuri, atunci și acum. Paradoxal ăștia în frustrarea lor, sărăcia propriei originii, au tupeul să relocheze orădenii adevărați. Ce nu face propaganda pentru un biscuite, devenit mai prețios ca rația pe vreme de război.
Postat 20 Aprilie 2021, 14:15 de User anonimizat
KP
Il mai votam inca odata, daca tie nu-ti place, te poti reorganiza la Vaslui
Postat 20 Aprilie 2021, 13:58 de Sandu2100
Atâta l-ați ridicat în slăvi pe Bolojan, încât l-ați făcut să creadă că-i deținătorul adevărului.
În consecință, s-a comportat ca atare. A "tunat" Oradea cu peste 2 milioane euro cu "Ciuperca". Apoi a prins curaj și a ajuns, pas-cu-pas cum zice "idolul" infractorilor din "România Normală", la aproape 150 milioane pe povestea cu CET și Termoficare, desprinse strategic pe motive de eficientizare cu un motor de avion Boeing ... care va reduce arealul la max. 30%, din orașul care trece cam peste tot pe gaz. Atât de "voinic" l-ați făcut, încât a început apoi să radă orașul, prin expropieri dovedite ca fiind ilegale și prăduitoare. Ba chiar a ajuns să dea foc, prin inconștiență deja arătată în multe situații anterioare, unor imobile care să facă loc "parandărătului" bazat pe prostia orădenilor adormiți de soartă. Iar acest individ laș, lipsit de caracter și mincinos prin definție, a fost ales ca șef peste județ. Ca să extindă modelul de habarnism și trai bun pe banii contribuabililor plătitori, la scară cât mai largă. Voi, de la Bihoreanul, sunteți complici morali. Să aveți, dacă nu Sărbători de Paște cum vă așteptați, măcar un "vaccin fericit" permanentde acum înainte.
Postat 20 Aprilie 2021, 13:48 de KP
Nu dealul a alunecat, ci adaugirile de pe el
Cel putin 40 de ani (cat l-am vazut cu ochii mei) Dealul a fost stabil, nicio alunecare vizibila. Prin proiect s-au taiat copaci, s-au adus zeci de camioane de pamant si nisip (de parca nu se puteau reabilita vechile alei). Adaugirile "fanteziste" au destabilizat ... In rest, doar negari marca "Nego" ;)
Postat 20 Aprilie 2021, 13:41 de cristi_h
Articol bunicel.
Autorul a lăsat o particică din afinități și spre sfârșit a blamat primăria și a apărat orădenii. Orădeni ce erau “neghiobi”, nu mai pun ironii de genul “pasaje cu arbori” sau “200000 de arhitecți”. Nea Chirilă, primul care ar trebui să plătească pentru acest eșec ar fi cel a cărui semnătură e pe toate actele, măcar politic dacă nu financiar. Cum e țara în care propaganda e furibundă, deasupra realității, nu se va întâmpla. Ar fi interesant de știut ce s-a întâmplat cu fostul mozaic de sub pasaj, și acolo miroase a mușamalizare. Dealul trebuia modernizat pe structura existentă, era sufiecient pentru orădeanul adevărat, cel căruia i se ia toate reperele. S-a preferat o lăsare în paragină pentru a justifica o transformare radicală, kitsch-ul trebuie să triumfe de dragul life nouveau, safest destinations și a altor cocalarisme. Revenind la articol, nimic despre Abed Nego, nimic despre doamna Benyovszki, fostă șefă în primărie desconspirată de ANI, a cărui soț era asociat la Abed, reangajată pe post de diriginte de șantier la refacerea clădirii primăriei. Citez din articolele dumneavoastră, mă rog... a celor care își permit să mai scrie despre asta. Toate ițele duc la primăriei și la incapacitatea liderului, oricare ar fi el, de a se debarasa de unele personaje. Plătește neghiobu, care-i problema...
Postat 20 Aprilie 2021, 10:23 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON