URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Mai 2015, 17:45

La 5 ani de la moartea Paticiei Aktaa, o expertiză acuză: Fetiţa trebuia dusă la Terapie intensivă mai devreme!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fix 5 ani de la decesul Patriciei Aktaa, copila de 5 ani care a murit în mai 2010 la Spitalul de Boli Infecţioase de la o banală toxiinfecţie alimentară, părinţii acesteia au primit rezultatul unei expertizei medico-legale de la Institutul Mina Minovici care arată, între altele, că micuţa trebuia transferată mai devreme la o secţie de terapie intensivă, având în vedere starea gravă în care se afla.

După cum BIHOREANUL a mai scris, mama fetiţei, Delia Scorţe, a susţinut încă de la început că vinovate pentru moartea copilei sunt cele două doctoriţe care au tratat-o, Georgeta Călinescu şi Lenard Ildiko, de la secţia de Boli Infecţioase, acuzându-le de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu. Călinescu este acuzată de familie că nu a luat măsuri împotriva bolii care o mistuia pe Patricia nici când aceasta avea 42 de grade febră şi că a dispus tardiv transferul la secţia de terapie intensivă a Spitalului Municipal, când Patricia n-a mai putut fi salvată.  Procurorii au deschis imediat o anchetă, dar la 5 ani de atunci, cazul este încă în cercetări.

Zilele trecute, familia a primit una dintre expertizele cheie din dosar, de la INML Mina Minovici. Deşi documentul menţionează că nu s-au conturat "greşeli de tehnică şi conduită medicală care să fi impactat evoluţia cazului", precizările experţilor la întrebările formulate de anchetatori, de părinţii fetiţei şi de doctoriţa Călinescu arată că fetiţa a fost lăsată să agonizeze deşi, fiind în comă şi cu febră de 42 de grade, trebuia tratată într-o secţie de Terapie Intensivă.

"Din raportul de expertiză legală am înţeles că un transfer rapid atunci când s-a instalat starea de comă ar fi  dat şanse de supravieţuire Patriciei. Apariţia stării toxico-septice (care i-a grăbit sfârşitul) s-a manifestat prin frison şi febră înaltă de la ora 22, iar timp de încă 3 ore şi jumătate, fetiţa a fost ţinută în această stare fără să fie monitorizată de aparate sau să-i fie susţinute funcţiile vitale, fără să fie transferată într-o secţie Anestezie Terapie Intensivă. Se spune clar că febra înaltă şi frisonul indicau apariţia bacteriemiei şi impunea transferul în ATI. De asemenea, se spune foarte clar că tratamentul aplicat în seara de 23 mai 2010 în secţia de boli infecţioase nu a fost corect", afirmă Delia Scorţe.

Mama fetiţei a precizat că răspunsul vine după 2 ani de aşteptare şi a fost solicitat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Deşi experţii nu reţin negru pe alb vinovăţia cadrelor medicale, ea e convinsă că răspunsurile oferite tuturor întrebărilor din cadrul expertizei conturează clar culpa acestora. "Consider că a venit momentul să se facă dreptate şi cei care se fac responsabili de decesul fetiţei mele în urma erorilor grave comise să răspundă penal pentru faptele lor", a mai spus Delia Scorţe.

Pe de altă parte, nemulţumiţi de mersul greoi al anchetei, părinţii Patriciei Aktaa au făcut plângere împotriva statului român la CEDO, plângere care a fost acceptată.

Citiţi pe această temă articolul "Părinţii Patriciei Aktaa au reclamat statul la CEDO şi procurorii la CSM, acuzând tergiversarea anchetei în cazul morţii fetiţei"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
X6
Parca vad,ca parintii o sa dea in judecata spitalul sau min. sanatatii, o sa castige procesul respectiv 1.000.000 de Euro si cu asta va fii rezolvata toata problema. O casa noua cu un BMW X6 in parcare si toata lumea va fii multumita.
Postat 27 Mai 2015, 07:44 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON