URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2015, 19:48

L-au dat! CET II a fost vândut unei asocieri de firme care va face aici un parc industrial

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET II, din cartierul Nufărul, are proprietar nou. Casa de avocatură Muşat şi Asociaţii, care se ocupă de valorificarea bunurile societăţii Termoelectica, aflată în lichidare judiciară, a vândut fosta centrală pentru suma de 7,1 milioane euro plus TVA în cadrul unei licitaţii la care s-a înscris un singur ofertant.

Potrivit unor surse din piaţă, reprezentanţii firmelor Aloref Alba Iulia şi Ascom International, care în urmă cu doi ani au mai valorificat în aceeaşi formulă cel mai mare producător de sodă calcinată din România, combinatul GHCL UPSOM Ocna Mureş, au fost programaţi marţi seară la sediul licitatorului pentru semnarea contractului de vânzare – cumpărare.

Cel mai probabil informaţia va deveni publică după parafarea documentelor.

Aloref Alba Iulia şi Ascom International vor valorifica materialele obţinute din demolarea fostului CET II, vor face ecologizarea terenului după care vor pune aici bazele unui parc industrial. Câştigătorii licitaţiei vor avea la dispoziţie circa 140 de hectare de teren, din care circa 90 de hectare o reprezintă halda de şlam aferentă fostei concetrale.

Licitaţiile organizate pentru vânzarea CET II au pornit iniţial de la o valoare de circa 60 milioane euro pentru ca în lipsa unui ofertant preţul să coboare treptat până la cele 7,1 milioane euro cu care a şi fost vândut.

În cursul primăverii anului 2014, municipalitatea a intrat în asociere cu o companie din Bucureşti pentru a putea participa la licitaţie, dar în final partenerul nu a mai făcut o ofertă iar afacerea a căzut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@andy
Felicitari, recunosc, ai venit cu argumente greu de combatut! Cu permisiunea ta voi rezuma rationamentul tau la urmatoarele : suntem condusi de o sleahta de hoti, care daca ar fi licitat si ar fi castigat, datorita prostiei si/sau incompetentei lor, ne-ar fi facut mai mult rau decat bine! Asa e!
Postat 09 Octombrie 2015, 14:14 de pinonel
comentarii
Eu cred ca unii dintre cei care comenteaza aici nu au toate tiglele pe casa. De unde vreti sa scoata primaria zeci de milioane de euro? Spun zeci pt ca pe langa minimul de 7 pt achizitionare, banii din valorificarea materialelor obtinute din demolare nu vor acoperi costurile demolarii (sunt niste fundatii acolo!) si apoi ar urma ecologizarea. Sa nu ne facem iluzii ca "afaceristii" care l-au achizitionat vor cheltui vreun leu pe ecologizare, dar primaria ar fi fost obligata s-o faca. Si de unde bani? "Vor scoate 70 mil euro" Cred ca glumesti. De unde? Din fier vechi? Din vanzarea sau inchirierea terenului? Cine se instaleaza pe o halda de desuri? Daca primaria se baga la licitatie il "linsati" pt ca nu are grija de banul public si ca are sigur ceva "interese. Problema e ca guvernul, in goana lor dupa bani, nu da doi bani pe faptul ca Oradea va avea inca o halda de deseuri ne-ecologizata.
Postat 09 Octombrie 2015, 08:55 de andy
Perfect..
DEMISIA dle Ilie birtinutz!Ajunge!Stop smecheriei peneliste!Bine zis ...tzucalar de Tariceni si alte babatii chipurile democrate!D E M I S IA !!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 08 Octombrie 2015, 06:57 de grigore
Bravo usl, adica pnl+psd !
Auzi tampenie: ,,În cursul primăverii anului 2014, municipalitatea a intrat în asociere cu o companie din Bucureşti pentru a putea participa la licitaţie, dar în final partenerul nu a mai făcut o ofertă iar afacerea a căzut." De ce era nevoie de un "partener"?! Cum naibi sa vina unii de aiurea si sa-ti fure afacerea din batatura?! MACAR DACA ATI FI PARTICIPAT LA LICITATIE! Veti spune ca nu sunt bani! Bine sunt pt. tot felul de tampenii, gen referendumurile... Nea ilie, e mai usor sa-i cocosezi pe oradeni cu biruri nesimtite decat sa gestionezi o afacere! Cat stii gestiona se vede dupa proiectele care se intind pe multi ani si nu se mai termina. Prelungiri dupa prelungiri... Mare noroc au avut cei din Sanmartin... ii ,,dezvoltai” de ajungeau la car cu boi... ce impozite sugeai de la ei... Crede cineva ca firmele alea au dat 7mil. de euro daca nu erau sigure ca vor scoate 70 de mil.? Un dram de respect fata de oradeni v-ar impune sa demisionati, primarul si vicele malan! Nea ilie, ar trebui sa demisionezi pt. ca ai dat si dai dovada de prostie! Ne aducem aminte cum ne-ai murdarit orasul cu afise/banere/pliante in care ,,garantai" pt. plagiator (adica pt. un hot!). Unde sa fi invatat ca in politica ce e azi alb, maine e negru?! La Birtin?! Sau cand erai tucalar la tariceanu?! Ai crezut ca-l vei ,,face” pe dragnea sau pe plagiator?! Dragnea cand te-a vazut prima oara ti-a pus eticheta de fraier si n-a gresit! Iar plagiatorul e prim-ministru pt. ca e cel mai mare mincinos din tara asta! Ne-au taiat banii de investitii, si-au batut joc de noi cum au vrut, si-si vor bate in continuare, pt. ca Oradea/Bihorul e condusa de o gasca de pupincuristi prosti, fara coloana vertebrala, indiferent ca se numesc bolovan, mang, popa ciordel, etc!
Postat 08 Octombrie 2015, 06:29 de pinonel
@OradeaCivitas
Cum sa doarma reprezentantii Ministerului Mediului? N-ai vazut ce activi au fost cand cu cei 3, sau 6 sau 9 (ca nu mai stiu) stejari din Piata Unirii? In rest, noi sa fim sanatosi, daca ne ajuta Dumnezeu, ca din partea celor platiti sa ne ajute sanatatea, nici o sansa?
Postat 08 Octombrie 2015, 00:49 de User anonimizat
Bonsu 2
Poftiti si vedeti ce declara cumparatorul CET-ului despre achizitia lui de atunci, UPSOM (citatul e din link-ul de mai jos): "Acţionarul firmei Aloref spune că sunt 60% şanse ca tranzacţia să fie semnată, dar acest lucru depinde de cerinţele Agenţiei de Mediu Alba. „Dacă vine Agenţia de Mediu şi îmi bagă nişte sarcini de mediu cu costuri uriaşe, renunţăm. De exemplu, dacă ne cer substanţe care trebuie decontaminate, să ducem tone de substanţe la decontaminare, cu costuri imense, ne oprim“, a explicat Florin Popa." PAI MA OMULE, CUM ADICA ITI PERMITI SA GANDESTI ca doar de dragul banilor, o sa lasi terenul contaminat si sa te apuci sa faci pe el tot felul de proiecte????????????? Sau crezi ca toate pentru tine sunt niste "combinatii" si ca doar banu sa iasa, lasa-i pe prosti sa se imbolnaveasca ca si vitele in timp ce tu o arzi in Maldive cand ai chef? Sper ca insitutiile nationale si locale sa il purice pe acest combinator postdecembrist!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 07 Octombrie 2015, 21:29 de OradeaCivitas
Bonus!
Poftiti un link despre cumparatorul CET: adevarul.ro/economie/afaceri/formula-afaceri-promitatoare-disparut-combinatul-upsom-soda-calcinata--fier-vechi--parc-industrial-1_5149fb8200f5182b8532575e/index.html
Postat 07 Octombrie 2015, 21:22 de OradeaCivitas
Of Of
Ministerul Mediului chair doarme in tara asta? APM bihor (Monica Crișan, Gineta Demian, Cătălina Leucuța, Mirela Terheș, Viorel Mihălceanu, Pascu Bruno și Sorin Tamaș)in frunte cu madam Sanda Mercea, Garda de Mediu si tot felul de bugetari adormiti din tote guvernele de pana acum cum de au inchis ochii la ce se intampla?? De ce nu au luat precautiile necesare ca, orice se intampla cu terentul CET-ului, indiferent la cine ajunge, acesta sa AIBA OBLIGATIA de a-l ecologiza. DE CE toata lumea a inchis ochii si la ce s-a inamplat cu halda de slam de la fosta Alumina??? Chiar nimanui nu ii pasa de ce se intampla cu Oradea? Nimanui nu ii pasa de oamenii care traiesc aici. Toti ne dorim un mediu curat si sanatos pentru copii nostrii!! Toti au "orbit" din cauza intereselor financiare?????? Tara asta nu mai are multe...
Postat 07 Octombrie 2015, 21:20 de OradeaCivitas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON