URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2019, 09:10

Justiţie... mioapă: Cum a „spălat-o” Inspecţia Judiciară pe judecătoarea care l-a scos din închisoare pe directorul şpăgar al Colegiului Şaguna

Justiţie... mioapă: Cum a „spălat-o” Inspecţia Judiciară pe judecătoarea care l-a scos din închisoare pe directorul şpăgar al Colegiului Şaguna HAPPY END. Un document citit „pe genunchi” de judecătoarea Adela Condrovici i-a redat libertatea fostului director al Colegiului Şaguna, Răzvan Vonea (foto). Cercetată disciplinar, judecătoarea a scăpat şi ea. Totul e bine când se termină cu bine, nu-i aşa?
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi nici el nu se aştepta la aşa ceva, luna trecută, fostul director al Colegiului Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, a scăpat definitiv de sancţiunea de 3 ani şi 6 luni de detenţie, care i-a fost dată iniţial pentru fapte de corupţie, Curtea de Apel Oradea dispunând ca pedeapsa să-i fie redusă şi suspendată sub supraveghere.

Reuşita s-a datorat, după cum a dezvăluit în exclusivitate BIHOREANUL, erorii comise de Adela Condrovici, unul dintre cei doi magistraţi ai Curţii de Apel care au pronunţat primul verdict în caz. Ajunsă în anchetă disciplinară în urma articolului, pentru gravă neglijenţă, judecătoarea a scăpat şi ea: deşi inspectorii au stabilit că a greşit, în final au iertat-o...

Directorul "rezolvă tot"

Despre procesul lui Răzvan Vonea, acum cadru didactic la Colegiul Economic Partenie Cosma, BIHOREANUL a scris în numeroase rânduri. Fostul director de la Colegiul Şaguna a fost trimis în judecată în ianuarie 2016 de procurorii Parchetului Bihor, acuzat că "rezolva" contra cost absenţe, note şi examene de Bacalaureat, dar şi pentru că a intervenit în favoarea unei prietene, Dora Negruţiu, pentru ca aceasta să promoveze un examen de avansare în grad didactic.

Vonea urma să facă parte din comisia de examinare, desemnat de Inspectoratul Şcolar, împreună cu două cadre ale Universităţii, Verghelia Tiurbe şi Oana Secară, şi a fost interceptat chiar de anchetatori în timp ce îi sugera amicei sale "tarifele": 100 euro pentru preşedinta comisiei, adică Tiurbe, şi 300 lei pentru Secară. Când Negruţiu a fost chemată la audieri, femeia l-a denunţat imediat pe Vonea, spunând că, înainte de examen, i-a înmânat acestuia banii, ca să le dea examinatoarelor, dar şi câte o plasă în care ar fi pus bani, o ciocolată, o sticlă de vin şi una de vodcă.

Încarcerat, eliberat...

Cele două universitare au recunoscut doar partea cu produsele, primite însă ca o simplă atenţie, nu pentru a rezolva promovarea, iar Tribunalul Bihor le-a dat dreptate, achitându-le, în iunie 2018, în vreme ce Vonea a scăpat cu suspendare. Pe 5 decembrie 2018, Curtea de Apel Oradea a zis, însă, altceva: a dispus condamnarea la 2 ani cu suspendare a celor două cadre universitare şi l-a condamnat definitiv pe fostul director la 3 ani şi 6 luni de detenţie.

Vonea a şi fost încarcerat imediat pentru a-şi executa pedeapsa, dar a fost eliberat două săptămâni mai târziu, pe 17 decembrie, ca urmare a unei contestaţii în anulare formulate împotriva sentinţei. Este o cale extraordinară de atac, posibilă, conform Codului penal, doar în situaţii excepţionale, cum ar fi judecata fără citarea legală a unei părţi ori în absenţa avocatului ales al inculpatului, sau incompatibilitatea magistraţilor.

În acest caz, judecătoarea Adela Condrovici, aflată în completul care l-a trimis pe Vonea după gratii, era incompatibilă, căci soluţionase contestaţiile acestuia la măsurile preventive dispuse de Tribunal în timpul urmăririi penale, şi, potrivit Codului de procedură penală, nu mai putea judeca şi dosarul de fond, pe considerentul că îşi formase deja o opinie despre inculpaţi şi nu mai putea fi obiectivă.

Ulterior, după rejudecarea procesului, Vonea a scăpat definitiv de detenţie, noul complet al Curţii dispunând, pe 14 august a.c., reducerea pedepsei la 3 ani cu suspendare, soluţie definitivă.

Judecătoare în anchetă

Între timp, însă, ca urmare a dezvăluirilor făcute de BIHOREANUL, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu şi a dispus, pe 27 februarie, începerea cercetării disciplinare faţă de judecătoare, pentru suspiciuni de gravă neglijenţă.

În timpul anchetei, inspectorii judiciari au analizat circuitul dosarelor în instanţa orădeană, stabilind că erori precum cea comisă de Condrovici nu ar trebui să se producă. Înainte să intre în dezbateri, dosarele cauzelor sunt analizate de grefierul şef de secţie, care verifică tocmai posibilele incompatibilităţi ale judecătorilor repartizaţi să le soluţioneze şi întocmeşte un proces verbal în care le sesizează. În acest caz, grefierul a şi notat limpede, pe document, că măsurile preventive au fost soluţionate de judecătorii Adela Condrovici şi Antik Levente, iar actul a şi fost ataşat la dosar.

Problema a fost că judecătoarea a citit procesul verbal doar pe diagonală, fapt pe care l-a şi recunoscut, explicând că a lecturat documentul doar, "în partea de jos", iar asta pentru că "din experienţa mea profesională am constatat că numele judecătorului incompatibil este trecut în partea de jos", după cum se arată într-o notă pe care a transmis-o Inspecţiei.

Condrovici a încercat să-şi explice greşeala dând vina şi pe numărul mare de procese şi sarcini de serviciu, dar şi pe problemele pe care le-ar avea cu vederea, prezentând inclusiv reţete oftalmologice din anii 2012, 2014 şi 2017. Altfel spus, n-a văzut bine! Şi nu a fost singura căreia i-a scăpat amănuntul, a subliniat ea, în condiţiile în care nici ceilalţi participanţi la proces, procuror, inculpaţi, n-au văzut incompatibilitatea, pe tot parcursul procesului. De parcă asta ar fi o scuză...

Verdict: respins!

Apărările au fost respinse de inspectorii judiciari, care au consemnat în rezoluţia finală din 27 iulie că judecătoarea a greşit, iar culpa ei nu poate fi justificată prin faptul că nu a studiat actele dosarului în care trebuia să dea verdict, în condiţiile în care acest lucru "reprezintă o obligaţie profesională esenţială a judecătorului cauzei".

Şi totuşi, în opinia inspectorilor, gafa nu este musai o abatere disciplinară, căci a reprezentat un caz izolat în activitatea Adelei Condrovici, explicabil prin volumul mare de lucru, motiv pentru care "nu întruneşte vinovăţia necesară angajării răspunderii disciplinare".

Pe de altă parte, însă, pentru că greşeala magistratului a prelungit durata procedurii judiciare într-o cauză de corupţie, ba chiar a scos din Penitenciar un condamnat penal, inspectorii au decis să comunice rezoluţia şi Curţii de Apel Oradea, pentru a le avea în vedere la "evaluarea activităţii profesionale a doamnei judecător".

La dosar

Procedura respectivă se desfăşoară o dată la 3 ani, când judecătorii sunt "notaţi" cu calificative în baza unor indicatori de eficienţă care au în vedere date statistice ale perioadei scurse: numărul cauzelor soluţionate, timpul petrecut pentru analiza fiecărui dosar, durata medie pentru pronunţarea unei sentinţe, dar şi calitatea lucrărilor.

Calificativele sunt avute în vedere atât la promovarea în grad, cât şi în funcţie, cel de "foarte bine" la ultima evaluare fiind o condiţie obligatorie, de pildă, pentru a candida la conducerea unei instanţe. Cum la Curtea de Apel Oradea următoarea evaluare a activităţii judecătorilor e programată chiar pentru acest an, rămâne de văzut dacă membrii comisiei o vor depuncta pe colega lor ori o vor ierta, la fel ca inspectorii, pe considerentul că... greşeala este omenească.


DOREI ÎN ROBĂ
Despre răspunderea magistraţilor

Judecătoarea Adela Condrovici s-a mai aflat în vizorul Inspecţiei Judiciare în 2017, alături de colegii ei de complet Antik Levente (stânga) şi Andrei Rus (dreapta), cel din urmă fost preşedinte al Curţii de Apel Oradea, de anul trecut judecător la Înalta Curte. Atunci, ancheta disciplinară a vizat o gravă eroare judiciară căreia i-a căzut victimă un orădean, Călin Lincar, pe care, în 2014, cei trei l-au trimis la închisoare din greşeală.

Bărbatul fusese condamnat în 2009 la 9 ani de închisoare şi eliberat condiţionat în 8 iulie 2014, cu un rest de pedeapsă neexecutat de 1.211 zile. După eliberare, ca să scadă din "codiţa" rămasă, Lincar a formulat o contestaţie în anulare, cerând să-i fie şterse pedepsele aplicate pentru fapte ce fuseseră prescrise la data pronunţării sentinţei. Acţiunea a fost admisă de cei trei magistraţi, care au anulat mandatul de executare a pedepsei iniţial, dar au emis totodată un altul, trimiţându-l din nou la închisoare, de parcă nu şi-ar fi executat pedeapsa.

Lincar a mai stat după gratii încă două săptămâni, până când eroarea a fost reparată, după care a dat statul în judecată, obţinând daune morale de 6.000 lei. În urma procesului de pretenţii, Ministerul Finanţelor a sesizat Inspecţia Judiciară, care la rându-i a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sancţionarea judecătorilor orădeni, pentru încălcarea normelor procedurale, "evidentă, neîndoielnică şi cu consecinţe deosebit de grave".

În timpul acţiunii, pe lângă numărul mare de cauze pe care le aveau de judecat, Andrei Rus a invocat că, în calitate de preşedinte al instanţei, a fost prins cu probleme administrative, Condrovici că a avut de elaborat Buletinul jurisprudenţei Curţii de Apel, iar Antik a cerut clemenţă susţinând că... a fost pentru prima dată când a soluţionat o astfel de cauză. Deşi puerile, şi atunci apărările au ţinut: Secţia pentru judecători a respins acţiunea ca neîntemeiată, iar Inspecţia n-a mai atacat-o, ea rămânând definitivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O persoană normală psihic....
Nu cred că o persoană normală psihic îşi poate imagina că legea şi actul justiţiei sunt juste. Toată lumea știe sau ar trebui să ştie că există o lege şi o justiţie pentru cei bogați și altele pentru cei săraci deşi teoretic sunt unanim aplicabile. Magistraţii, parlamentarii, înalţii funcţionari publici, medicii, profesorii, aproape toţi iau mită, sunt corupţi ori şantajabili. Marea majoritate ajunge în posturi de conducere doar pentru că este element parte al aceluiaşi mecanism corupt. Toate posturile vacante existente în instituţiile publice ale statului sunt ocupate exclusiv de piloşi, angajaţi aparent legal, în baza unor examene pur formale, piloşi care la rândul lor au conexiuni cu indivizi aflaţi în interiorul reţelei: rude, amante, prieteni etc. Nicăieri nu mai contează calitatea umană, profesionalismul, moralitatea, inovaţia, strategia evolutivă, mintea deschisă, viziunea creativă… Ceea ce contează este strict legătura individului cu sistemul corupt (irelevante devin gradul de prostie, obscurantismul ori incompetenţa). Aceşti indivizi, fiind simbolurile amestecului ciudat între realitate şi iluzie, democrație și privilegiu, impostură și decență, formează rețeaua subtilă plină de compromisuri şi mizerie umană prin care statul îşi menține nestingherit puterea şi forma sa coruptă.
Postat 19 Septembrie 2019, 21:45 de opiniastrazii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON