URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iulie 2020, 11:58

Jurnaliștii buni, jurnaliștii răi

Jurnaliștii buni, jurnaliștii răi foto: Pixabay / Adobe
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un jurnalist bun nu este acela care gândeşte la fel ca tine, care îţi împărtăşeşte valorile şi credinţele, la fel cum un jurnalist rău (sau prost, dobitoc, javră, cum se mai zice în popor) nu este acela care îţi contrazice modul de a gândi şi te scandalizează cu părerile sale, nici acela care abordează subiecte care nu-ţi sunt pe plac. Există multe alte criterii de jurizare în afară de tabăra în care activează: verticalitatea, limbajul, coerenţa, limpezimea în exprimare, capacitatea de a se face înţeles etc.

Tot aşa, un prieten bun nu este cel care te pupă în dos toată ziua şi îţi spune mereu cât de fabulos eşti. Un prieten bun te va lăuda doar atunci când trebuie, dar te va şi trage de mânecă atunci când e necesar. Un prieten mai puţin bun nu va avea curajul să îţi spună atunci când miroşi a transpiraţie sau când eşti pe cale să faci prostia vieţii, pentru că pe el nu-l interesează ca tu să fii un om mai bun.

Un muzician bun nu este acela care face exclusiv melodii pe placul tău, cel ale cărui albume îţi plac toate, de la primul până la ultimul. Artiştii simt nevoia să se reinventeze din când în când, nu pot fi prizonieri între aceleaşi canoane stilistice toată viaţa. Aşa că, atunci când apare un album care nu îţi prea place, nu te grăbi să-l scoţi de la inimă şi să declari că "nu mai e ce-a fost", pentru că nici tu nu mai eşti ce erai.

Un politician bun nu este cel care defilează cu acelaşi stindard ca tine, cel cu care împărtăşeşti aceleaşi simpatii, antipatii şi idealuri, ci acela care ştie să-şi urmărească obiectivele şi să le atingă prin orice mijloc posibil. Iar un politician rău nu este cel care te irită de câte ori apare în spaţiul public, ci, la fel precum celălalt, un tip care ştie să-şi urmărească linia şi obiectivele şi să le atingă prin orice mijloc posibil. Culoarea politică nu contează deloc în această ecuaţie.

Un sportiv bun nu este cel care câştigă toate meciurile pentru a da un sens vieţii tale şi pentru a te face să te simţi învingător, ci acela care se pregăteşte în fiecare zi a vieţii sale, care nu îşi pierde capul după victorii, care ştie să gestioneze eşecurile, să se ridice şi să meargă mai departe. Pentru a fi considerat un sportiv slab, nu este suficient să te enerveze pe tine din cine ştie ce motive şi nici să fie îmbrăcat în tricoul echipei adverse.

Diferenţa între un jurnalist bun şi unul rău, dintre un muzician bun şi unul slab, dintre un politician bun şi unul prost, dintre un sportiv bun şi unul mediocru o facem, până la urmă, noi, cu subiectivismul nostru. Oricare dintre cei enumeraţi mai sus poate face şi bine, şi rău, în funcţie de unghiul din care privim. Nu prea ştim să luăm oamenii şi lucrurile aşa cum sunt, interpretăm totul prin prisma propriilor aşteptări şi personalităţi. De aceea e posibil ca răii sau bunii să fim noi înşine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON