URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Iunie 2021, 18:15

Jumătate din județ s-a înscris deja în Campionatul Bihorean al Curățeniei. În câteva comune au început ecologizările (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din cele 101 unităţi administrativ-teritoriale din Bihor, 54 s-au înscris deja în Campionatul Bihorean al Curăţeniei, o competiţie prin care autorităţile de la nivelul judeţului încearcă să impulsioneze colectarea selectivă a deşeurilor şi ecologizarea locurilor unde au fost abandonate nelegal gunoaie.

Înscrierea în Campionatul Bihorean al Curăţeniei, o iniţiativă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect, responsabilă cu colectarea deşeurilor în sistem integrat, şi a Consiliului Judeţean Bihor, a fost "deschisă" din 2 iunie şi continuă până joia viitoare, în 10 iunie.

În cele câteva zile de la debut, câteva primării au şi început acţiuni de ecologizare.

În comuna Ineu, de pildă, voluntarii Centrului de Tineret The Spot şi elevii Şcolii Gimnaziale Puiu Sever au participat vineri la strângerea deşeurilor, după ce anterior în sălile de clasă s-au ţinut lecţii de ecologie.

Şcolarii au aflat cum trebuie să arunce deşeurile, de ce este importantă reciclarea şi de ce trebuie să menţină mediul înconjurător cât mai curat, profesori fiindu-le doi tineri ecologişti orădeni, Andra Cloştorfeanu şi Alex Trandafir, dar şi un specialist al Gărzii Forestiere Oradea.

Elevii au ascultat atenţi, iar apoi, după scurte întreceri sportive pe terenul de sport al şcolii, au umplut numeroşi saci cu gunoaie strânse din jurul şcolii şi de pe uliţele din sat. 

Alte acţiuni au avut loc în comunele Măgeşti, Holod şi Ţeţchea.

În Măgeşti, la apelul preotului ortodox din sat, Vasile Megheşan, şi a soţiei acestuia, Teodora Megheşan, elevi din comună şi angajaţi ai Primăriei au adunat gunoaie de pe valea Dobricioneşti.

La Holod au strâns deşeuri circa 80 de elevi şi profesori în localităţile Holod, Dumbrava, Hodis, Forosig, Vintere, iar săptămâna viitoare se doreşte implicarea angajaţilor din primărie şi a altor voluntari din comună.

Şi alte primării au anunţat că pregătesc campanii de igienizare. Calendarul evenimentelor poate fi urmărit pe site-ul Ecolect.

Cele 54 de unităţi administrativ-teritoriale care s-au înscris în Campionat până vineri, 4 iunie, sunt: Lugaşu de Jos, Ţeţchea, Cociuba Mare, Biharia, Tulca, Avram Iancu, Căbeşti, Popeşti, Roşia, Măgeşti, Abrămuţ, Nucet, Tărcaia, Sălacea, Aştileu, Sânmartin, Budureasa, Brusturi, Holod, Toboliu, Sâniob, Aleşd, Şuncuiş, Criştioru de Jos, Curtuieşni, Drăgeşti, Chişlaz, Dobreşti, Oşorhei, Marghita, Ştei, Drăgăneşti, Răbăgani, Şimian, Lazuri de Beiuş, Ineu, Paleu, Copăcel, Tileagd, Lunca, Sântandrei, Lăzăreni, Beiuş, Auşeu, Spinuş, Pietroasa, Batăr, Remetea, Săcueni, Mădăras, Balc, Bratca, Vadu Crişului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Minunat
Felicitări! Speram să se vadă efectul, și să învățăm să producem cat mai puțin gunoi prin selectarea lui nu prin ardere sau abandonare pe drumuri. Să ne gândim la ce planeta lăsăm pentru copii. Și să arătăm respect pentru acest cadou de care ne bucurăm, Planeta cu ecosistemul ei
Postat 04 Iunie 2021, 23:23 de Valcov
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON