URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iunie 2021, 18:15

Jumătate din județ s-a înscris deja în Campionatul Bihorean al Curățeniei. În câteva comune au început ecologizările (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din cele 101 unităţi administrativ-teritoriale din Bihor, 54 s-au înscris deja în Campionatul Bihorean al Curăţeniei, o competiţie prin care autorităţile de la nivelul judeţului încearcă să impulsioneze colectarea selectivă a deşeurilor şi ecologizarea locurilor unde au fost abandonate nelegal gunoaie.

Înscrierea în Campionatul Bihorean al Curăţeniei, o iniţiativă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect, responsabilă cu colectarea deşeurilor în sistem integrat, şi a Consiliului Judeţean Bihor, a fost "deschisă" din 2 iunie şi continuă până joia viitoare, în 10 iunie.

În cele câteva zile de la debut, câteva primării au şi început acţiuni de ecologizare.

În comuna Ineu, de pildă, voluntarii Centrului de Tineret The Spot şi elevii Şcolii Gimnaziale Puiu Sever au participat vineri la strângerea deşeurilor, după ce anterior în sălile de clasă s-au ţinut lecţii de ecologie.

Şcolarii au aflat cum trebuie să arunce deşeurile, de ce este importantă reciclarea şi de ce trebuie să menţină mediul înconjurător cât mai curat, profesori fiindu-le doi tineri ecologişti orădeni, Andra Cloştorfeanu şi Alex Trandafir, dar şi un specialist al Gărzii Forestiere Oradea.

Elevii au ascultat atenţi, iar apoi, după scurte întreceri sportive pe terenul de sport al şcolii, au umplut numeroşi saci cu gunoaie strânse din jurul şcolii şi de pe uliţele din sat. 

Alte acţiuni au avut loc în comunele Măgeşti, Holod şi Ţeţchea.

În Măgeşti, la apelul preotului ortodox din sat, Vasile Megheşan, şi a soţiei acestuia, Teodora Megheşan, elevi din comună şi angajaţi ai Primăriei au adunat gunoaie de pe valea Dobricioneşti.

La Holod au strâns deşeuri circa 80 de elevi şi profesori în localităţile Holod, Dumbrava, Hodis, Forosig, Vintere, iar săptămâna viitoare se doreşte implicarea angajaţilor din primărie şi a altor voluntari din comună.

Şi alte primării au anunţat că pregătesc campanii de igienizare. Calendarul evenimentelor poate fi urmărit pe site-ul Ecolect.

Cele 54 de unităţi administrativ-teritoriale care s-au înscris în Campionat până vineri, 4 iunie, sunt: Lugaşu de Jos, Ţeţchea, Cociuba Mare, Biharia, Tulca, Avram Iancu, Căbeşti, Popeşti, Roşia, Măgeşti, Abrămuţ, Nucet, Tărcaia, Sălacea, Aştileu, Sânmartin, Budureasa, Brusturi, Holod, Toboliu, Sâniob, Aleşd, Şuncuiş, Criştioru de Jos, Curtuieşni, Drăgeşti, Chişlaz, Dobreşti, Oşorhei, Marghita, Ştei, Drăgăneşti, Răbăgani, Şimian, Lazuri de Beiuş, Ineu, Paleu, Copăcel, Tileagd, Lunca, Sântandrei, Lăzăreni, Beiuş, Auşeu, Spinuş, Pietroasa, Batăr, Remetea, Săcueni, Mădăras, Balc, Bratca, Vadu Crişului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Minunat
Felicitări! Speram să se vadă efectul, și să învățăm să producem cat mai puțin gunoi prin selectarea lui nu prin ardere sau abandonare pe drumuri. Să ne gândim la ce planeta lăsăm pentru copii. Și să arătăm respect pentru acest cadou de care ne bucurăm, Planeta cu ecosistemul ei
Postat 04 Iunie 2021, 23:23 de Valcov
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON