URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2021, 10:24

Campionatul bihorean al curățeniei pune la bătaie premii de peste 600.000 lei. Mălan: „Vrem să schimbăm mentalități”

Campionatul bihorean al curățeniei pune la bătaie premii de peste 600.000 lei. Mălan: „Vrem să schimbăm mentalități” foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu câteva zile înainte de începerea Lunii Curăţeniei, care se va desfăşura pe toată durata lunii iunie sub sloganul "Campionatul bihorean al curăţeniei", vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Mălan, a prezentat obiectivele acţiunii la care, în premieră, participanţii vor fi recompensaţi cu premii în valoare de 600.000 lei, precum şi condiţiile unui concurs în urma căruia elevii bihoreni vor primi vouchere pentru a-şi cumpăra biciclete.

"Vrem nu doar să colectăm selectiv deşeurile, ci şi să schimbăm mentalităţile bihorenilor faţă de curăţenie şi mediul înconjurător", a spus Mălan despre campaniile care, a precizat el, nu vor fi singulare, ci vor continua în mod constant.

Provocare pentru mici şi mari

"Vrem să conştientizăm cu toţii că problema curăţeniei şi îngrijirii mediului este o problemă a tuturor şi să ne unim eforturile pentru a o rezolva", a declarat vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, care este totodată şi preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Bihor. El este iniţiatorul a două proiecte ce vizează pe de o parte curăţirea judeţului de deşeuri abandonate şi colectarea selectivă a celor din gospodăriile populaţiei şi de la agenţii economici, iar pe de altă parte educarea copiilor aşa încât pe viitor să existe cât mai puţine depozitări ilegale de deşeuri şi un grad de colectare selectivă cât mai mare a deşeurilor ce pot fi revalorificate.

O primă competiţie - Campionatul bihorean al curăţeniei - , a spus Mălan, se adresează tuturor comunităţilor din judeţ şi se va derula pe toată durata lunii iunie, iar o a doua, Eco-provocarea, care se va desfăşura în prima parte a acesteia (între 1 şi 15 iunie), vizează copiii din clasele primare şi gimnaziale (I – VIII), aceştia urmând să realizeze desene pe temă, din care vor fi trase la sorţi, electronic, 12 lucrări ale căror autori vor fi premiaţi cu vouchere în valoare de câte 1.000 lei, pentru ca aceştia să îşi poată cumpăra biciclete.

Campionat pe zone

În ce priveşte Luna curăţeniei şi Campionatul bihorean al curăţeniei, vicepreşedintele CJ Bihor a arătat că aceasta va avea ca premii câte 100.000 lei pentru câştigătorii din fiecare cele 6 zone ale judeţului în care funcţionează Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) organizat de ADI Ecolect.

"Fiecare comunitate (n.r. – unitate administrativ-teritorială) va colecta selectiv deşeurile, iar la sfârşitul lunii vom vedea ce cantitate a strâns fiecare şi, împărţind această cantitate la numărul de locuitori, va rezulta un clasament pe fiecare zonă", a explicat Mircea Mălan.

Acesta a precizat că vor fi luate în calcul doar deşeurile colectate separat şi deşeurile reciclabile atât de la gospodării şi agenţi economici (carton şi hârtie, plastic şi doze de aluminiu, sticlă), cât şi cele abandonate, plus deşeurile voluminoase de la gospodării şi de la firme (anvelope, piese de mobilier, textile mari), aşadar nu şi cele rezultate din construcţii şi demolări, cele biodegradabile şi reziduale.

"Operatorii de salubritate din fiecare zonă vor pune la dispoziţia participanţilor mănuşi şi saci pentru colectarea deşeurilor", a mai spus Mălan (saci din rafie pentru sticlă, respectiv din nylon pentru celelalte categorii de reciclabile).

Discutat cu toţi primarii, sprijin mediatic pro bono

Preşedintele ADI Ecolect a arătat că premiile care vor fi acordate comunităţilor câştigătoare sunt consistente: în total 6 premii I a câte 100.000 lei pentru fiecare UAT câştigător din fiecare zonă, banii urmând să fie folosiţi pentru proiecte stabilite de comunităţi, obligatoriu "verzi" şi adresate şi copiilor, plus un premiu II (în valoare de 10.000 lei) şi un premiu III (de 5.000 lei), tot pentru fiecare zonă.

"Regulamentul concursului a fost discutat cu toţi primari şi va fi publicat pe site-ul ADI Ecolect", a spus Mircea Mălan, subliniind că întrecerea va fi una "absolut transparentă", urmând să fie jurizată de o comisie formată din 5 membri: câte un reprezentant al Asociaţiei, al CJ Bihor, al Inspectoratului Şcolar Judeţean, al companiei care va oferi cea mai mare donaţie şi al mass-media, căreia a ţinut să-i mulţumească pentru sprijinirea cu titlu gratuit a campaniei.

Mălan a amintit şi sursele de alimentare a fondului de premiere: 400.000 lei au fost asiguraţi de ADI Ecolect şi 200.000 lei de Consiliul Judeţean Bihor (pentru premiile I), iar pentru premiile II şi III au contribuit companiile de salubrizare din cele 6 zone.

"Curăţenie" şi în biserici

Vicepreşedintele CJ Bihor s-a referit şi la un aspect inedit al campaniei pentru Luna curăţeniei, afirmând că această instituţie a încheiat acorduri de colaborare inclusiv cu Episcopia Ortodoxă, Episcopia Greco-Catolică, Episcopia Romano-Catolică şi cea Reformată, precum şi cu Comunitatea Penticostală şi Comunitatea Baptistă, spunând că "respectul pe care îl acordăm naturii este şi o formă de respect pe care o acordăm lui Dumnezeu".

"I-am rugat (n.r. – pe reprezentanţii confesiunilor religioase din judeţ) ca la sfârşitul slujbelor oficiate în toată luna iunie să adreseze credincioşilor cuvinte de învăţătură nu doar despre curăţenia sufletească, ci şi despre curăţenia "Casei" de dincolo de poartă, a văilor, munţilor, câmpurilor", a justificat Mălan sprijinul cerut Bisericilor.

De asemenea, oficialul a spus că alţi parteneri ai Campionatului bihorean al curăţeniei sunt Universitatea din Oradea (prin Facultatea de Protecţia Mediului), Direcţia Silvică, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi operatorii de salubrizare din fiecare zonă, care vor ridica şi transporta gratuit deşeurile reciclabile din gospodării şi firme pe toată durata Lunii curăţeniei.

"Pe ei ne bazăm"

Referindu-se şi la a doua competiţie, dedicată copiilor de ciclu primar şi gimnazial, Eco-provocarea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean a afirmat că împreună cu principalul partener, Inspectoratul Şcolar, s-a convenit ca în luna iunie la orele de Desen, Educaţie civică, Dirigenţie şi Biologie profesorii să le vorbească elevilor despre importanţa păstrării curăţeniei şi protejării mediului înconjurător.

"Toate lucrurile duc spre copii, pentru că pe ei ne şi bazăm când vrem ca viitorul nostru să arate mai bine. Dacă sunt implicaţi, copiii vor dobândi o mentalitate sănătoasă faţă de mediu, iar prin intermediul lor putem schimba în bine şi mentalitatea părinţilor şi bunicilor. De aceea am pus condiţia ca toate premiile să ajungă în final la copii", a spus Mircea Mălan.

Acesta a precizat că cele două proiecte nu vor rămâne singulare, ci reprezintă doar „începutul unui proces de conştientizare şi de implicare a comunităţilor în rezolvarea problemelor de mediu".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
strategie stupida
Constrangeri nu premii! Aplicarea legislatiei in vigoare nu premii! Asa NU se rezolva NIMIC. Gargara, gargara, gargara, gargara...
Postat 27 Mai 2021, 10:37 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON