URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2020, 10:42

Judeţul Bihor, pe locul 2, în topul persoanelor care au cerut insolvenţa. Ce trebuie să faci dacă ai probleme cu ratele

Judeţul Bihor, pe locul 2, în topul persoanelor care au cerut insolvenţa. Ce trebuie să faci dacă ai probleme cu ratele (foto: generic, sursa: ziarulunirea.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judeţul Bihor este pe locul al doilea, după Bucureşti, în topul privind persoanele fizice care şi-au cerut intrarea în insolvenţă, în prezent Comisia teritorială având înregistrate 14 dosare în care bihorenii au solicitat declanşarea procedurilor prin lichidare de active ori plan de rambursare.

N-au putut să plătească

"În majoritatea cazurilor, este vorba despre persoane care nu şi-au mai putut achita datoriile către bănci, însă există şi situaţii speciale, cu persoane condamnate penal, pentru evaziune fiscală ori alte fapte şi care nu se încadrează pentru această procedură. Aceste solicitări sunt respinse", a explicat, pentru BIHOREANUL, Ruxandra Sala, şefa Biroului de Insolvenţă Persoane Fizice din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor.

Procedura care presupune lichidarea de active se derulează exclusiv în faţa instanţei, în timp ce cazurile de insolvenţă pe bază de plan de rambursare sunt gestionate de administratori numiţi de Comisia de insolvenţă teritorială.

Protejaţi de executarea silită

 "În primul rând, este important de reţinut că cei care îşi declară insolvenţa sunt protejaţi de executarea silită şi orice astfel de procedură aflată în curs de desfăşurare se suspendă, conform textului legislativ. De asemenea, nu se vor acumula dobânzi penalizatoare, penalităţi sau alte tipuri de costuri suplimentare la datoriile existente la data deschiderii procedurii", spune Sala (foto).

Administratorul numit de Comisia de insolvenţă teritorială elaborează un plan de rambursare a datoriilor împreună cu debitorul, în aşa fel încât acesta să îşi poată achita ratele asumate şi, în acelaşi timp, să îşi poată menţine un nivel de trai rezonabil pentru sine şi pentru persoanele pe care le are în întreţinere.

"Debitorul efectuează plăţile către creditor şi, trimestrial, raportează administratorului desemnat despre situaţia plăţilor", mai declară şefa Biroului de Insolvenţă Persoane Fizice din CJPC Bihor.

Consiliere gratuită

După cum BIHOREANUL a mai scris, persoanele ajunse în imposibilitatea de a-şi achita datoriile (rate bancare, impozite, restanţe la asociaţiile de proprietari), înregistrează întârzieri de plată mai mari de 90 de zile şi doresc să beneficieze de prevederile Legii Insolvenţei Persoanelor Fizice sunt consiliaţi gratuit de reprezentanţii CJPC Bihor.

Concret, persoanele sunt consiliate cu privire la procedura cea mai potrivită situaţiei în care se află (procedura pe baza planului de rambursare, procedura prin lichidare de active, procedura simplificată de insolvenţă).

Persoanele interesate se pot prezenta la sediul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor şi vor fi consiliaţi cu privire la alegerea unei proceduri ce poate fi urmată de aceştia, la modul în care trebuie să fie întocmit dosarul ce trebuie depus spre aprobarea Comisiei Teritoriale de Insolvenţă şi, nu în ultimul rând, la explicarea modului de completare a cererii de intrare în insolvenţă.

Cetăţenii care se confruntă cu astfel de dificultăţi financiare pot să se adreseze CJPC Bihor sau să consulte informaţiile pe acestă temă, de pe site-ul instituţiei, www.anpc.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON