URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Noiembrie 2014, 17:04

Judecătorul Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea a fost exclus din magistratură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorul Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea, suspendat din funcţie în ianuarie 2013 şi judecat în două dosare penale pentru acuzaţii de corupţie, a fost exclus definitiv din magistratură.

Măsura a fost dispusă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un proces declanşat anul trecut de inspectorii judiciari împotriva unei hotărâri a Consiliului Superior al Magistraturii.

Acţiunea viza o sancţiune dispusă de plenul CSM într-o anchetă disciplinară a inspectorilor judiciari împotriva lui Puşcaş, care cuprindea 9 capete de acuzare. Lui Puşcaş i s-a imputat, printre altele, că a purtat discuţii cu milionarul clujean Liviu Florian, judecat pentru corupţie în dosarul mitei din Vama Halmeu, dar şi cu Valentin Muntean, un afacerist orădean judecat chiar de el într-un dosar de corupţie, că a încercat să intervină pentru un alt prieten al său, Nelu Tomşe, după ce acesta a fost arestat pentru un accident cu fugă de la locul faptei, dar şi că a apelat la cunoştinţele sale din lumea interlopă, să-i aplice o corecţie unui ţigan cu care a avut o altercaţie verbală într-un magazin.

Un alt episod descris în acţiunea disciplinară se referă la modul în care Mircea Puşcaş a încercat să-şi şantajeze propriul cumnat, Victor Ciarnău, pentru ca acesta să păstreze tăcerea despre afacerile lor, apelând la sora amantei sale, ca să-l seducă.

Din cele 9 capete de acuzare, CSM a admis în final doar două, relaţia judecătorului orădean cu doi prieteni ai săi, care aveau dosare pe rolul secţiei pe care o conducea, considerate „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu", respectiv încălcări ale prevederilor „referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii" din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Motivul? Celelalte acuze erau probate cu interceptări luate din dosarele penale ale judecătorului, ceea ce, în opinia plenului CSM, nu puteau constitui probe în acţiuni disciplinare sau civile.

Pentru cele două abateri rămase pe picioare, judecătorul a fost sancţionat cu suspendarea din magistratură pe o perioadă de 6 luni, măsură care urma să fie pusă în aplicare doar după ce acesta ar fi revenit în magistratură, fiind între timp suspendat din cauza celor trei procese pe care le are pe rolul instanţelor, dintre care două pentru acuzaţii de corupţie.

Soluţia i-a nemulţumit pe inspectorii judiciari care au atacat-o, prin recurs, iar decizia finală a fost luată luni, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au schimbat sancţiunea aplicată iniţial în cazul lui Puşcaş cu o alta, cea mai grea posibilă, excluderea din magistratură.

Mircea Puşcaş a fost suspendat din magistratură în ianuarie 2013, după ce a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, alături de comisarului Florian Rob, şeful Secţiei Poliţie Rurală Ciumeghiu, acuzat la rândul său că ar fi pretins unor hoţi din Oradea să plătească 1000 euro iar unuia dintre ei să-şi pună la bătaie şi propria fiică pentru o partidă de sex cu Puşcaş care urma să pronunţe soluţia în dosarul lor. În respectivul dosar, Mircea Puşcaş a fost achitat de Curtea de Apel Cluj, iar procesul se află acum pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Într-un alt dosar, Puşcaş este judecat pentru trafic de influenţă, după ce ar fi pretins întâi 1500 euro iar apoi 50.000 euro de la un afacerist din Marghita, ca să intervină pe lângă colegii săi şi să-i obţină soluţii favorabile în dosarele penale. În acest proces, judecătorii Curţii de Apel Timişoara au dispus condamnarea lui Puşcaş la 4 ani de închisoare cu executare, soluţie care, însă, nu este definitivă, procesul fiind tot în dezbaterea magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În cel de-al treilea proces, fostul judecător este acuzat că a cerut unor traficanţi de ţigări în total 40.000 euro, sumă în schimbul căreia Puşcaş să pronunţe o soluţie favorabilă în dosarul lor. Procesul se judecă la Tribunalul Cluj.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
balcanu
nelu tomse zis balcanu un gunoi de om
Postat 12 Noiembrie 2014, 13:30 de AR
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON