URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Octombrie 2017, 11:27

Judecători ai Curţii de Apel Oradea cer Parlamentului o lege care să permită revocarea membrilor Consiliul Superior al Magistraturii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

15 dintre cei 32 de judecători ai Curţii de Apel Oradea au transmis Parlamentului României o scrisoare în care cer să iniţieze şi să adopte în regim de urgenţă o lege care să reglementeze modul de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Iniţiativa magistraţilor a fost făcută publică de judecătoarea Florica Roman, pe blogul personal, atrăgându-se atenţia că o asemenea lege "este imperativă şi de urgenţă", în condiţiile în care articolul 55 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, care reglementa motivele şi procedurile de revocare ale membrilor CSM, a fost declarată neconstituţională în 2013.

Potrivit judecătoarei Roman, în decizia dată, Curtea Constituţională a reţinut, în esenţă, că articolul respectiv nu este constituţional deoarece nu prevede "o procedură clară, previzibilă, precisă, cu privire la modul cum poate fi revocat un membru ales în CSM" şi a reiterat dreptul adunărilor generale ale instnţelor "de a-i revoca pe cei pe care i-au ales în CSM".

Cu toate că de la pronunţarea deciziei Curţii a trecut 4 ani, viciul constituţional nu a fost îndreptat, încă, de către Parlament, ajungându-se în situaţia în care să nu existe "nicio posibilitate de a trage la răspundere membri CSM în faţa celor care i-au ales".

"Respectăm autoritatea Parlamentului de a legifera şi, deci, lăsăm puterea legislativă să facă propunerea de lege pe care o consideră de cuviinţă pentru a pune în acord articolul 55 din  Legea 317/2004 cu Constituţia", se arată în scrisoarea publicată pe blog. Totodată, magistraţii își rezervă dreptul ca, odată ce proiectul va fi iniţiat de Parlament, să propună eventuale amendamente pe marginea lui.

Iniţiativa transmisă Parlamentului a fost semnată de judecătorii Florica Roman, Laura Soane, Eugenia Moşincat, Felicia Toader, Nadia Botea, Simona Marinescu, Corina Popovici, Marius Capotă, Adina Cioflan, Doina Măduţa, Mihail Udroiu, Denisa Vidican, Antik Levente, Olimpiu Berindei şi Aurelia Stan. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
egalitate
ar fi bine sa ceara sa se reglementeze si raspunderea materiala a magistratilor. Acest lucru afecteaza oamenii de rand nu numirile si schimbarile intre ei. Dar probabil de raspundere nu vrea sa auda acesti aparatori ai justitiei. Justitie doar pana se ajunge la ei !
Postat 18 Octombrie 2017, 14:41 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON