URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2020, 19:12

Judecătoarea Crina Muntean a scăpat de o nouă sancţiune disciplinară. CSM a respins ca neîntemeiată acuzația că şi-a manipulat colegii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fosta vicepreşedintă a Tribunalului Bihor, judecătoarea Crina Muntean, a scăpat de procesul disciplinar în care inspectorii judiciari o acuzau că şi-ar fi manipulat colegii şi ar fi instituit monopol pe cauzele care vizau măsurile de supraveghere tehnică în cursul anului 2018. Secţia pentru judecători în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii a respins acţiunea, miercuri, ca neîntemeiată. 

Hotărârea CSM s-a luat cu majoritate de voturi, iar potrivit ziare.com, care citează surse judiciare, scorul în favoarea Crinei Muntean ar fi fost la limită, doar 5 dintre cei 9 membri ai secţiei votând pentru ca acţiunea să fie respinsă.

"Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Muntean Crina Elena, judecător în cadrul Tribunalului Bihor, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. o) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, ca neîntemeiată", se precizează în hotărârea publicată, pe scurt, pe pagina de internet al Consiliului, articolul menţionat referindu-se la "nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor".

Inspecţia Judiciară poate ataca soluţia, cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Anchetă cu reluare

BIHOREANUL a mai scris de ancheta declanşată de Inspecţia Judiciară împotriva Crinei Muntean, anchetă care, în prima fază, a vizat în total 7 judecători orădeni, foşti membri ai Colegiului de conducere al Tribunalului Bihor. Cercetările porniseră în ianuarie 2019, la sesizarea avocatului Răzvan Doseanu, aflat în conflict cu DNA, şi care o considera pe judecătoare drept o apropiată a procurorilor anticorupţie şi parte a unui sistem care ar favoriza condamnările "clienţilor" acestora. 

Iniţial, pe 21 februarie 2019, inspectorii Cornelia Ana Dima şi Roxana Ioana Petcu au propus clasarea cazului, soluţie respinsă de şeful IJ, Lucian Netejoru, care a cerut completarea anchetei ceea ce a dus, oe 11 aprilie, în acelaşi an, la punerea în mişcare a acţiunii disciplinare atât împotriva judecătoarei Muntean, cât şi a colegilor care în perioada 2015-2018 au făcut parte din Colegiul de conducere al instanţei: Cristian Monenci, Călin Sabău, Anca Şilinca, Liana Ionescu (toţi magistraţi în cadrul Secţiei civile), Florin Bendea (între timp promovat la Curtea de Apel Oradea) şi Alexandru Bogdandi (în prezent preşedintele Judecătoriei Salonta).

Muntean s-a apărat invocând hotărârea din 2015 a Curţii de Apel, care a instituit proceduri de siguranţă pentru evitarea scurgerilor de informaţii, apărare respinsă însă de inspectorii judiciari. Pe 10 iunie anul trecut, aceștia au clasat acuzele faţă de colegii judecătoarei, iar pe ea au trimis-o în judecată disciplinară acuzând-o că "a urmărit excluderea unor judecători din activitatea de drepturi şi libertăţi", ajungându-se ca "pe baza unor simple suspiciuni, nesusţinute de dovezi, magistraţii să fie împărţiţi în cei apţi să păstreze confidenţialitatea lucrărilor şi judecători presupuşi apriori că vor dezvălui informaţii din dosarele penale". 

"Reţeaua de interese”

Judecătoarea Crina Muntean a mai avut un proces disciplinar pe rolul CSM, în care a fost acuzată de declaraţii de presă defăimătoare la adresa unor colegi, dar şi a avocaţilor Răzvan Doseanu şi Cristian Domocoş, cel din urmă fostul decan al Baroului Bihor și soț al șefei Tribunalului Bihor.

În acest caz, sesizarea împotriva ei a fost înaintată de cei doi avocaţi, ca urmare a unor interviuri acordate publicaţiei Newsweek, imediat după ce inspectorii judiciari au trimis-o în judecată disciplinară pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

În respectivele interviuri, judecătoarea a pus situaţia ei pe seama unei "reţele de interese din justiţia locală", reactivate, printre altele, cu scopul de a obţine înlăturarea sa din funcţia de judecător de drepturi şi libertăţi, şi i-a nominalizat pe cei doi avocaţi şi pe soţiile lor, Loredana Doseanu, judecător în cadrul Curţii de Apel Oradea, respectiv Carmen Domocoş, preşedinta Tribunalului Bihor.

În acest din urmă proces, Secţia pentru Judecători în materie disciplinară a decis pe 15 iulie, în acest an, tot cu majoritate de voturi, suspendarea ei din funcţie pentru o perioadă de 6 luni. Sancţiunea nu a intrat, însă, în vigoare, avocata magistratului anunţând în aceeaşi zi că o va ataca la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi, situaţia în care executarea hotărârii se suspendă. 

În vizor

Fosta vicepreşedintă a Tribunalului Bihor este anchetată pentru relaţia de "colaborare" pe care ar fi avut-o cu procurorii anticorupţie şi într-un dosar aflat în ancheta Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, dosar în care este urmărită penal pentru favorizarea făptuitorului, instigare la mărturie mincinoasă şi instigare la abuz în serviciu.

În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal şi foştii procurori DNA Cristian Ardelean, Ciprian Man şi  Adrian Muntean, printre altele pentru şantaj, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, instigare la mărturie mincinoasă, divulgare de informaţii nepublice, acuzaţi că ar fi deschis şi ţinut în nelucrare dosare de corupţie pe numele unor judecători de la Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON