Veşti bune pentru fosta primăriţă PDL a comunei Pietroasa, Saveta Oşvat, trimisă în judecată în 2015 de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş pentru abuz în serviciu, după ce a cumpărat pe bani publici şi la preţuri umflate terenuri pentru o sală de sport pe care, în final, a făcut-o în curtea şcolii.
Curtea de Apel Oradea a decis, joi, după aproape două luni de deliberări, ca fostul edil să fie achitat de acuzația de abuz în serviciu pe considerentul că fapta comisă nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
Judecătorii au lăsat nesoluţionată, însă, problema pagubei imputată fostei primăriţe, de 10.000 euro, pentru care Primăria comunei va trebui să se adreseze instanţei civile.
Cumpărături a' la Saveta
BIHOREANUL a prezentat în urmă cu trei ani povestea dosarului penal pornit pe numele Savetei Oşvat. Ancheta privea construcţia sălii de sport din comuna Pietroasa, una dintre controversatele investiţii finanţate de către fostele guverne PDL, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi Compania Naţională de Investiţii.
În Pietroasa, sala a primit finanţare în 2009, iar autorizaţia de construcţie a fost emisă în toamna aceluiaşi an, pe 21 septembrie, având ca amplasament stabilit curtea şcolii din reşedinţa comunei, teren aflat în proprietatea administraţiei locale.
O lună mai târziu, primăriţa semna pentru transmiterea în folosinţa gratuită a Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) a terenului în suprafaţă de 4.951 mp, "în vederea construirii sălii de sport". În mod ciudat, însă, în acelaşi timp, Saveta Oşvat a început demersuri pentru a achiziţiona terenuri, fix pentru acelaşi scop: construcţia sălii de sport.
Preţ de prieteni
Este vorba de un teren de 5.260 mp, situat la intrarea în satul reşedinţă de comună, achizitionat la suprapreţ, de 10 euro/mp, în condiţiile în care, în zona cu pricina, preţul pământului era de 2 euro/mp. Iar asta, fără să mimeze măcar respectarea procedurilor de achiziţie, adică să numească o comisie de achiziţie, să ceară un raport de evaluare şi oferte de la alţi vânzători.
Terenurile au fost cumpărate de la soacra actualului deputat PSD Gheorghe Bogdan, pe-atunci primar al comunei Drăgăneşti, iar ceilalţi doi erau foşti consilieri locali, Daniel Ilaş şi Ioan Dreana-Boldica.
Procurorii din Beiuş au intrat pe fir abia în 2012, în timpul alegerilor locale care au condus la înlocuirea Savetei Oşvat din funcţie, când unul din adversarii politici ai primăriţei a povestit manevra unui poliţist de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, iar acesta a decis să se sesizeze din oficiu, pentru a vedea dacă informaţiile se confirmă.
Ancheta a fost tărăgănată, însă, mai bine de doi ani, fosta primăriţă fiind trimisă în judecată abia în aprilie 2015. Procesul a început la Judecătoria Beiuș, unde s-a terminat prost pentru Oşvat, care a fost condamnată, pe 13 aprilie anul trecut, la 2 ani închisoare, pedeapsă suspendată condiţionat pe un termen de încercare de 4 ani.
Judecătoria a dispus, totodată, ca fosta primăriţă să returneze şi paguba creată, de 10.520 euro, constând în diferenţa dintre preţul real al terenului achiziţionat şi cel cu care acesta a fost cumpărat. Din fericire pentru fostul edil, sentinţa instanţei nu a fost definitivă iar Curtea de Apel, unde s-a reluat procesul, a avut o cu totul altă opinie...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.