URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Octombrie 2017, 09:32

Judecat pentru că a decontat lucrări fictive, fostul primar din Sârbi, Nicolae Ghiuro, a încasat 4 ani de puşcărie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor s-a pronunţat, joi, în procesul penal pornit în 2014 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pe numele fostului primar din comuna Sârbi, Nicolae Ghiuro (foto), acuzat de abuz în serviciu după ce ar fi decontat lucrări fictive.

Concret, lui Ghiuro i se imputa că, în perioada 2008-2012, a plătit aproape 600.000 lei societăţii Ramaian Construct Oradea pentru lucrări neexecutate şi pentru două rezervoare de apă în valoare de peste 100.000 euro care, în realitate, nu fuseseră achiziţionate.

În acelaşi dosar, procurorii au trimis-o în faţa instanţei şi pe contabila Primăriei, Floare Hava, acuzată că a semnat pentru legalitatea plăţilor, dar şi pe beneficiari, adică firma Ramaian Construct şi patronul societăţii, Radu Popoviciu. 

Fiecare cu pedeapsa lui

Procesul început la Tribunalul Bihor, în iulie 2014, s-a terminat abia acum. Instanţa a dispus condamnarea fostului edil la 4 ani de închisoare cu executare şi o amendă penală de 40.000 lei, în timp ce fosta contabilă, Floare Hava, s-a ales cu o pedeapsă de 2 ani şi 10 luni de închisoare, pedeapsă suspendată pe o perioadă de supraveghere de 3 ani, timp în care femeia va trebui să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Beneficiarul banilor, firma Ramaian Construct, a fost condamnată la o amendă penală de 48.000 lei, iar administratorul societăţii, Radu Popoviciu, a primit o pedeapsă de 2 ani şi 3 luni de închisoare şi o amendă penală de 9.000 lei, ambele pedepse fiind însă suspendate pe o perioadă de probă de 3 ani.

Instanţa a admis, de asemenea, acţiunea civilă formulată de Primăria Sîrbi, dispunând ca cei patru inculpaţi să plătească solidar paguba creată comunei, de 504.964 lei, la care se va adăuga dobânda legală, calculată la data plăţii efective.

Hotărârea instanţei poate fi atacată cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

De două ori penal

La pedeapsa dispusă pe numele edilului s-ar putea adăuga, însă, o alta, căci în vara acestui an, Nicolae Ghiuro a fost trimis în judecată tot de procurorii Parchetului Bihor pentru un "tun" similar.

Potrivit rechizitoriului, în 2010, edilul a divizat un contract de achiziţie publică care privea decolmatarea şanţurilor şi reabilitarea drumurilor din satul Burzuc, iar noile contracte le-a atribuit, pe baza unei selecţii de oferte formale, firmei Tabin Construct Oşorhei, administrată de afacerisul Marius Batin. Firma nu a executat lucrările, însă a încasat contravaloarea acestora, de 144.000 lei. 

Batin va fi judecat alături de primarul din Sârbi pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi spălare de bani.

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată şi afaceristul Ioan Bogdan, administrator al firmei Nelbog SRL, acuzat că a pus la dispoziţia edilului oferte de preţ nereale, ce conţin preţuri mai mari decât oferta depusă de către Tabin Construct, firma câştigătoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cateva precizari!
Acest Ghiuro a fost primar in mandatul 2008-2012, fiind ales pe listele pnl. Desi in 2014 a fost retinut pt. 24 de ore pt. fapte pt. care acum a fost condamnat si desi era cercetat penal, presedintele pnl Bihor, adica birtinezul, l-a acceptat pe listele pnl la alegerile locale din 2016, adica i-a ,,girat" magariile! P.S. Daca ar fi fost membru psd sau alde ati fi subliniat acest fapt la fiecare al doilea rand din articol! Ca asa sunteti voi, bihoreilor, impartiali!
Postat 06 Octombrie 2017, 12:24 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON