URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Ianuarie 2013, 16:21

Jucătorii din tribune: Încurajarea baschetbaliştilor de la CSM, o activitate preferată de mii de orădeni

Jucătorii din tribune: Încurajarea baschetbaliştilor de la CSM, o activitate preferată de mii de orădeni ALLEZ, ALLEZ! Când CSM-ul joacă, galeria spune "Prezent!". Echipaţi în roşu, părinţi şi copii îşi încurajează favoriţii împreună, scandând, bătând în tobe şi cântând
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă are CSM-ul meci, ştii că în jurul Arenei Antonio Alexe n-ai să găseşti loc de parcare. Echipa de baschet a oraşului a devenit cea mai iubită şi, ca atare, la fiecare partidă sala se umple de susţinători.

Tonul îl dă galeria "Leilor roşii", înfiinţată în urmă cu un an şi jumătate de o mână de fani inimoşi care între timp şi-au depăşit "condiţia" şi se implică în promovarea echipei şi în organizarea de campanii caritabile.

Leii roşii

Baschetul orădean are cea mai fastă perioadă din istorie. Anul trecut, CSM Oradea a ajuns în play-off-ul Ligii Naţionale, adică între primele opt echipe ale campionatului, iar în acest sezon face furori căci, în premieră, a terminat turul pe locul I.

Succesul sportivilor a adunat tot mai mulţi orădeni în tribunele arenei Antonio Alexe. De la câteva sute în urmă cu 2-3 ani, au ajuns acum la aproape 2.000 la fiecare meci! Până şi baschetbaliştii recunosc că joacă altfel când sunt încurajaţi de atâtea suflete, iar de "coordonarea" lor este responsabilă galeria "Leii Roşii", înfiinţată în urmă cu un an şi jumătate de câţiva dintre cei mai pătimaşi fani.

21 Calin Cotrau.jpg"Eram câţiva care mergeam tot timpul la meciuri. Am hotărât să ne grupăm", povesteşte liderul suporterilor, Călin Cotrău, un auditor pasionat de acest sport încă de mic. Şi-au făcut tricouri, s-au aprovizionat cu tobe şi portavoci şi au început să strige "Allez, allez, Oradea, allez!", "CSM, luptă CSM!" sau ce le-a mai venit la gură. Încet-încet, ceilalţi spectatori au început să-i imite. "Ţi se face pielea de găină când asculţi mii de oameni strigând acelaşi lucru", spune mulţumit liderul "Leilor roşii".

Spectacol cu Leone

Galeria e formată acum din 30 de persoane care nu lipsesc de la niciun meci desfăşurat acasă şi, mai mult, încearcă să se organizeze pentru a face împreună cu echipa şi deplasările. Graţie rezultatelor bune, sala plină îi ajută mereu. "Baschetul e foarte diferit de fotbal. E mai spectaculos şi dinamic, dar şi spectatorii sunt altfel. Noi nu înjurăm, nu huiduim, indiferent de rezultat", zice suporterul. Asta nu înseamnă că la eşec suporterii, în special fetele, nu varsă câte o lacrimă pentru favoriţii lor.

21 leone.jpgArena Antonio Alexe a devenit astfel un loc de ieşit cu familia, unde cei mici merg să-l vadă şi pe Leone, deja cunoscuta mascotă a clubului, care face show cu dansurile lui haioase. O altă atracţie pentru pici este că, la finalul meciului, sunt lăsaţi să-şi încerce talentul şi să arunce la coş. Fiind atât de iubită, jucăuşa mascotă a ajuns să fie chemată ca animator la petreceri, iar în vară a fost invitatul special (foto) la nunta prezentatoarei TV Yvette Mîrza, o fană convinsă a echipei. "La meciuri atmosfera e superbă. Te şi relaxezi, te mai şi enervezi. Suntem un grup de prieteni care n-am ratat niciun meci acasă de mai bine de un an", spune Yvette.

Pasiune de suporter

Nefiind încremeniţi doar în tribunele arenei, cei din galeria "Leii Roşii" au iniţiat mai multe proiecte de implicare socială, susţinuţi şi de club. De Moş Nicolae, o parte din jucători i-au însoţit pentru a duce pachete mai multor copii din centrele de educaţie incluzivă, dăruind elevilor jucării strânse înaintea meciului cu BC Mureş, precum şi fructe cumpărate de sportivi.

O acţiune similară, dar de mai mare amploare, a organizat chiar clubul la ultimul meci din tur, disputat cu SCM Craiova sâmbătă seară. Spectatorii au fost invitaţi să vină cu jucării de pluş de acasă şi să le arunce pe teren, toate urmând să fie dăruite copiiilor din centrele de plasament ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor.

Fanii îşi demonstrează devotamentul şi prin activităţile de promovare a echipei şi chiar a sportului în sine. Liderul galeriei, Călin Cotrău, este cel care concepe afişele de meci, administrează pagina oficială de Facebook, ba chiar a creat şi un site al suporterilor, totul pentru ca pasionaţii să afle ştirile cât mai repede. Acum, când echipa e pe val, vrea să atragă şi alţi orădeni spre baschet, îndemându-i să descopere atmosfera extraordinară creată la meciuri. Şi e convins că mulţi "boboci" vor deveni, la rându-le, fanii CSM, "lei roşii"!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON