URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Martie 2015, 20:02

Jos taxele! Deputat UDMR de Bihor, felicitat de un ţăran român din Buzău

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un demers iniţiat anul trecut de către deputaţii UDMR Bihor Szabo Odon şi Cseke Attila l-a îndemnat pe un alegător din judeţul Buzău să-i ceară celui dintâi ajutorul, prin intermediul unei scrisori poştale în care l-a şi felicitat.

Textul acesteia a fost prezentat de Szabo joi, într-o conferinţă de presă, pentru a exemplifica felul în care, practic, statul român îşi "asupreşte" cetăţenii, ba chiar îi forţează, prin fiscalitatea prost concepută şi exagerată, să prefere să lucreze "la negru".

Taxaţi peste venituri

Anul trecut, cei doi parlamentari bihoreni au avut o iniţiativă legislativă pentru corectarea unei anomalii din Codul Fiscal, conform căreia persoanele care au obţinut venituri din dividende de pe urma acţiunilor, inclusiv cele dobândite în baza vechilor cupoane de privatizare din anii 90, trebuie să achite contribuţii de sănătate, dar nu mai mici de 468 lei pe an dacă veniturile au fost sub nivelul salariului lunar brut pe economie.

Cseke şi Szabo au prezentat la acea vreme cazul unor cetăţeni români de etnie maghiară emigraţi, dar ai căror părinţi au primit acasă înştiinţări de la Fisc potrivit cărora trebuie să achite nu doar contribuţiile astfel stabilite, ci şi dobânzi şi penalităţi care, în cele mai multe cazuri, au depăşit de câteva ori nivelul datoriilor principale, ajungând şi la peste 1.000 lei.

Aflând despre demersul celor doi UDMR-işti din presă, un cetăţean din judeţul Buzău i-a scris lui Szabo, prezentând situaţia familiei sale. "Am dat în arendă pământul, fiind bătrâni şi pentru a nu rămâne pământul nelucrat. Pentru acest lucru suntem însă sancţionaţi de statul român cu 468 lei", s-a plâns omul, cerând ca, la fel cum a vrut să rezolve situaţia deţinătorilor de acţiuni, depuatul să încerce să soluţioneze şi situaţia celor care au dat pământ în arendă.

Fiscul, tras de mânecă

"Statul împinge oamenii în zona nefiscalizată. Este de bun-simţ să pui CAS pe veniturile realizate, dar trebuie să vezi şi ce venituri au realizat. Dacă ţi se pare că oamenii declară venituri prea mici, le poţi verifica", a spus Szabo, comentând caracterul aberant al acestei prevederi a Codului Fiscal.

Deputatul UDMR a spus că va acţiona în sensul solicitat de petiţionar, urmând să propună modificarea legislaţiei şi pentru persoanele care realizează venituri din activităţi agricole astfel încât contribuţiile acestora la CAS să nu mai fie stabilite la niveluri peste cele ale veniturilor realizate.

Mai mult, Szabo a spus că va încerca să iniţieze modificarea Codului Fiscal şi pentru prescrierea mai rapidă a datoriilor cetăţenilor, deoarece Fiscul a ajuns să-i înştiinţeze pe contribuabili că au datorii nu anual, cum ar fi normal, ci doar în pragul prescrierii datoriilor, astfel că între timp contribuabililor li se calculează şi penalităţi şi dobânzi de întârziere ce depăşesc cu mult datoriile principale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Statul împinge oamenii în zona nefiscalizată. Este de bun-simţ să pui CAS pe veniturile realizate, dar trebuie să vezi şi ce venituri au realizat. Dacă ţi se pare că oamenii declară venituri prea mici, le poţi verifica", a spus Szabo !!!
Problema este simpla si nu trebuie facute niciun fel de calcule, ca e mult sau putin ... legea ar trebui sa prevada doar ca CASS se plateste o singura data de la angajat si o singura data de angajator, in cotele stabilite si aferente unei persoane, nicidcum la fiecare tip de venit cate un CASS separat !!!
Postat 12 Martie 2015, 20:13 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON