URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2020, 13:50

Jocul cu focul este periculos! Un copil de 5 ani din Bihor a dat foc unei magazii (FOTO / VIDEO)

Jocul cu focul este periculos! Un copil de 5 ani din Bihor a dat foc unei magazii (FOTO / VIDEO) Incendiul din Curtuişeni a fost violent (foto: ISU Crişana)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii bihoreni s-au luptat, aproape o oră, cu flăcările care au cuprins o magazie dintr-o gospodărie din Curtuişeni.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de ISU Crişana, incendiul a izbucnit marţi, în jurul orei 18, iar pompierii din Valea lui Mihai au luptat cu flăcările aproximativ 50 de minute. Au reuşit să evite propagarea focului la o construcţie anexă din vecinătate, dar n-au reuşit să salveze nimic din bunurile din interior.

Cercetările făcute au scos la iveală că focul a fost provocat de joaca unui copil de 5 ani, nesupravegheat. Din fericire, micuţul nu a fost rănit.

Tot marți, între orele 19.15 – 20.50, respectiv între 22.40 – 00.10, echipajele Stației de Pompieri Ștei și ale Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au acționat pentru stingerea a două incendii produse la terenuri virane situate pe raza localităților Câmp și Toboliu, evenimente soldate cu arderea vegetației uscate pe o suprafață totală de circa 22 de hectare.

Incendiul din Toboliu (video Digi24) a fost atât de amplu, încât flăcările s-au văzut şi din Oradea. 

Măsuri pentru siguranţa copiilor

Pompierii bihoreni le reamintesc părinţilor şi bunicilor că trebuie să aibă grijă ca micuții să nu poată provoca incendii. Militarii recomandă respectarea unor reguli simple, precum păstrarea chibriturilor, brichetelor și altor surse de foc în locuri în care copiii nu au acces, să le înlăture orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-le pericolul, şi să nu-i lase singuri în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcțiune.

Desigur, copiii nu trebuie lăsaţi să se joace cu focul deschis şi trebuie învăţaţi că, dacă sunt singuri acasă şi izbucneşte un incendiu, să părăsească imediat locuinţa, să anunţe un vecin, să sune la 112 şi sub nicio formă să nu se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuință.

Copiii trebuie învăţaţi şi că dacă le-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor, iar atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia.

Părinţii şi bunicii trebuie totodată să elimine orice posibilitate de acces a copiilor la componentele instalaţiilor electrice, precum prize, tablouri electrice etc., să-i supravegheze permanent în timp ce folosesc jucării care sunt alimentate direct de la reţea şi să nu le permită copiilor să folosească aparatele electrice de uz casnic (fier de călcat, reșouri, radiatoare etc.).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON