URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
24 Octombrie 2019, 08:55

Iubite cu pumnii: Peste 150 de ordine de protecţie au fost emise anul acesta în Bihor, după agresiuni domestice

Iubite cu pumnii: Peste 150 de ordine de protecţie au fost emise anul acesta în Bihor, după agresiuni domestice FĂRĂ SCĂPARE. În mai puţin de trei luni, Adriana a încasat două corecţii de la fostul ei soţ, de care s-a despărţit cu 7 ani în urmă, dar care continuă s-o terorizeze. Ultima oară pe 4 octombrie, când a luat-o la pumni şi i-a mutat falca din loc. Femeia are nevoie de 45 zile de îngrijiri medicale, iar agresorul e... liber 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În primele 9 luni din 2019, poliţiştii bihoreni au emis 153 ordine de protecţie provizorii pentru victimele unor violenţe domestice, toate confirmate de judecători. Interdicţiile nu i-au "liniştit" pe agresori în toate cazurile, chiar dacă încălcarea ordinului de protecţie este o infracţiune în sine şi se pedepseşte cu închisoarea între o lună şi un an.

Cea mai recentă victimă este Adriana Mezea, băgată în spital după o bătaie administrată în faţa blocului de fostul soţ, Călin Balint, cândva un interlop celebru, care trebuia să stea departe de ea conform unei interdicţii impuse astă-vară, tot din pricina unei bătăi…

La pândă 

Despărţită oficial de fostul soţ încă din 2012, Adriana trăieşte şi azi într-o continuă frică din cauza lui. Fugar vreme de patru ani, iar apoi, din 2017, închis în Penitenciar, Călin Balint (foto) a căutat-o vara trecută, imediat după ce s-a liberat, încercând s-o convingă să se întoarcă la el, dar în felul său: cu înjurături, ameninţări, palme şi pumni.

De atunci, femeia trăieşte într-un stres permanent. "O luam de acasă şi o lăsam în faţa blocului, cât mai aproape de uşă. Stăteam cu ea de multe ori până intra", destăinuie cumnata ei, Otilia.

În ciuda măsurilor de precauţie, Adriana a încasat-o de mai multe ori. Bărbatul o pândea din locuri întunecate, din boscheţi şi dintre maşini parcate, aşteptând s-o prindă singură, ca s-o poată ataca. "Prima bătaie am încasat-o anul trecut. Am mers la Poliţia Municipiului, am depus o reclamaţie, dar a fost pedepsit numai cu o amendă de 200 lei. Ştiţi ce mi-a spus după aceea? Că, la aşa amendă, mă poate bate în fiecare zi", povesteşte Adriana.

"Dacă nu ai dovezi..."

Aşa s-a şi întâmplat în scurt timp, când femeia a ajuns din nou sac de box. Şi din nou s-a dus la Poliţie unde, spune ea, pentru că nu avea urme vizibile ale agresiunii, nici martori şi nici alte dovezi împotriva fostului soţ, oamenii legii au convins-o că nu are rost să insiste. Prin urmare, a renunţat. Dar în curând a urmat un nou scandal. "Când m-am dus la Poliţie, nici nu m-au mai chemat în birou. Au ieşit în curte, acolo am discutat. Mi-au zis «Doamnă, dacă nu ai dovezi, nu avem ce face»".

În vara acestui an, însă, când fostul soţ a atacat-o din nou, Adriana a aşteptat ca urmele loviturilor să se învineţească, apoi s-a prezentat la un medic legist şi, cu certificatul ce atesta că aveau nevoie de 9 zile de îngrijiri medicale, s-a prezentat la Poliţie. "Am făcut o plângere pentru loviri şi ameninţare, iar un judecător a emis un ordin de protecţie valabil pe 6 luni".

Hotărârea îl obliga pe Balint să păstreze o distanţă de minimum 200 metri faţă de fosta soţie şi de locuinţa acesteia, interzicându-i s-o contacteze, inclusiv telefonic, prin corespondenţă ori prin intermediari. Dar bărbatului nu i-a păsat.

Nedreptăţi

Pe 4 octombrie, Călin Balint şi-a aşteptat fosta soţie în faţa blocului şi a tăbărât pe ea, izbind-o cu pumnii şi picioarele. Apoi, când victima a strigat după ajutor, a luat-o la fugă. Adriana a sunat la 112, însă, în loc să-l caute pe atacator, poliţiştii i-au cerut ei acte şi declaraţii.

"Eram cu maxilarul rupt, mă durea groaznic, iar ei îmi spuneau să mă duc la sediu pentru declaraţii, în loc să-l caute pe el. Apoi, noaptea, mi-au trimis un mesaj că atunci când voi ieşi din spital să merg la legist şi să depun o nouă plângere. Mă întreb ce trebuie să se mai întâmple ca să-l reţină? Să fiu moartă? Voi depune o reclamaţie împotriva echipajului, poliţiştii nici măcar nu s-au prezentat când au venit", se plânge femeia, care şi-a expus povestea şi pe Facebook, criticând formalismul excesiv al oamenilor legii.

"Eu stau cu maxilarul fixat în sârme pentru 45 de zile, îmi plătesc spitalizarea pentru că am fost agresată şi cheltuielile nu sunt decontate de Statul român, iar între timp bătăuşul probabil stă liniştit la televizor, iar poliţiştii la fel", zice femeia. 

Chestionar pentru protecţie

Deşi deocamdată în libertate, Călin Balint este cercetat într-un nou dosar, deschis pentru loviri, ameninţare şi încălcarea ordinului de protecţie, însă ancheta se desfăşoară greoi, fără ca agresorul să fi fost măcar audiat. "Nu există dovezi clare care să îl indice drept agresor. A acţionat în aşa fel încât să nu fie văzut, să nu existe martori", aşa explică o sursă apropiată anchetei lentoarea cu care decurge aceasta.

Cazul reprezintă, totuşi, o excepţie, susţine aceeaşi sursă, căci în majoritatea situaţiilor agresorii vizaţi de ordinele de restricţie se feresc să nesocotească obligaţiile ce le-au fost impuse. De altfel, de la sfârşitul anului trecut, odată cu modificările aduse Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, poliţiştii au mai multă libertate de acţiune în cazurile de violenţă domestică. O noutate e că pot emite pe loc un "ordin de protecţie provizoriu", dacă apreciază că victima se află într-un pericol iminent.

Ca să evalueze situaţia, oamenii legii administrează un chestionar cu 21 întrebări, între care, de pildă, dacă agresorul a încercat s-o ucidă, dacă a suferit leziuni, dacă îi este teamă, dacă agresorul este consumator de alcool sau droguri. În cazul în care victima răspunde "da" la cel puţin două din primele şapte întrebări ale chestionarului sau dacă răspunde "da" la minimum şase din restul, înseamnă că se află în risc iminent şi agresorul primeşte ordinul de restricţie, fiind obligat chiar şi să părăsească domiciliul dacă locuieşte împreună cu victima. El trebuie să declare poliţistului unde va locui temporar şi, dacă nu are unde, se poate duce într-un centru pentru persoane fără adăpost.

E lege, dar...

Apoi, dosarul ajunge la un procuror, iar acesta îl înaintează unei instanţe civile, care judecă, la fel ca până acum, dacă ordinul de protecţie se impune, putându-l prelungi pe o perioadă de maximum 6 luni.

În total, în primele 9 luni ale anului 2019, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Bihor au fost emise 153 ordine de protecţie provizorii, menţinute ulterior de instanţele de judecată. Deşi cifra pare mică, înseamnă cât în ultimii patru ani la un loc!

"99,9% sunt femei agresate de propriii parteneri de viaţă, însă numărul ordinelor de protecţie nu corespunde cu cel al actelor de violenţă domestică reclamate. Multe victime refuză să ceară emiterea unui ordin de protecţie şi se împacă cu agresorii, retrăgându-şi plângerile. Practic, le e teamă de agresori, iar noi nu putem face nimic", explică sursa BIHOREANULUI.

Deşi ordinul provizoriu e o măsură puternică, în practică, în lipsa unui sistem electronic de monitorizare, poliţiştilor le este aproape imposibil să verifice dacă agresorii se conformează obligaţiilor, aşa că tot victimele trebuie să se ferească şi să anunţe încălcarea restricţiilor. Oricum, infracţiunea e pedepsită cu blândeţe, cu închisoarea între o lună şi un an, astfel că puţini agresori ajung să fie reţinuţi sau arestaţi, fie pentru lovire, fie pentru încălcarea ordinului. În Bihor, deocamdată n-a fost niciunul.

E de mirare, deci, că un specimen precum Călin Balint, interlop notoriu, cunoscut pentru violenţa sa, reclamat în repetate rânduri, dar care a încălcat un ordin judecătoresc este, încă, în libertate?!


PERICOL PUBLIC
Scandalagiu cu vechime

Cercetat de-a lungul vremii în numeroase dosare pentru înşelăciuni, infracţiuni rutiere şi complicitate la furturi de maşini, Călin Balint a suferit şase condamnări definitive. În 1991, a primit 10 luni de închisoare pentru conducere fără permis, pedeapsă pe care a executat-o, însă, prin muncă în folosul comunităţii. În 1999, Curtea de Apel Oradea l-a condamnat la  6 luni cu suspendare pentru înşelăciune, iar un an mai târziu a scăpat cu o amendă penală pentru acelaşi tip de delict.

În februarie 2002, Balint a fost încarcerat după o condamnare la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru un accident urmat de părăsirea locului. A stat după gratii 9 luni, fiind eliberat pe 25 septembrie 2002 cu un rest de pedeapsă de 232 zile. În martie 2011 a fost din nou condamnat, la 1 an şi 2 luni cu suspendare, pentru conducere sub influenţa alcoolului, conducerea unei  maşini neînmatriculate şi conducere cu permisul suspendat.

După doar o zi, a comis-o din nou. Beat la volan, a ignorat semnalul poliţiştilor rutieri care au vrut să-l oprească pe DN1 în Oşorhei, şi a gonit spre oraş, fiind oprit abia în spatele Oradea Plaza, unde s-a baricadat în maşină, iar după venirea mascaţilor s-a luat la bătaie cu cel care încerca să-l scoată de la volan. Bărbatul avea o alcoolemie de 1,85 gr/l alcool pur în sânge, în 2013 fiind condamnat la 2 ani şi 2 luni de detenţie.

Între timp, însă, s-a făcut nevăzut. Dat în urmărire internaţională, pe 14 mai 2017 a fost prins în Ungaria şi a fost încarcerat, însă doar pentru un an. Pe 29 mai 2018, Judecătoria Oradea a dispus, din nou, să fie eliberat condiţionat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
helen
investitie an gaura neagra nicio data nu se mai recupereaza,femeile asi cauta si gaseste ,
Postat 24 Octombrie 2019, 17:16 de todo
mna
O fi investit omu' in ea si isi vrea poate banii. Dar si ala...tare...in gandire ......s-au terminat femeile in Oradea?? Sau in Romania?
Postat 24 Octombrie 2019, 13:47 de Christa
Kuler
Când o avut Călin bani fără număr? Un șmenar care și-o înțepat tovarășii și nu s-o adaptat vremurilor. Anii ‘90 îs trecuți demult!
Postat 24 Octombrie 2019, 11:25 de User anonimizat
"Milițienii" lui Haniș sunt din aceași "găoază" din care au ieșit și cei din Caracal !?!
Nu trebuie nicio dovadă, așa cum i s-a invocat femeii ... polițistul e obligat, în baza plângerii depuse de reclamantă, să verifice și să solicite procurorului o listă de măsuri ce se impun legal !?! Iar dacă procurorul e după chipul și asemănarea celui de la Caracal, agentul PM poate să-l ignore și să-l audieze pe agresor, să-i pună în vedere contextul legii, să ceară mărturii de la vecini, rude și terți !?! Apoi, după ce a încropit un dosar, trebuie să-l trântească pe masa procurorului ... care nu va avea ce face și va trebui să dispună măsuri de protejare a potențialei victime, ba chiar să-l rețină pe agresor și să ceară judecătorului arestarea !?! Dar cum să se încurce, "milițienii" lui Haniș, cu atâtea hârtii și muncă de teren ... când poate, în timpul acesta cu colegii, să facă interminabile ședințe de instruire teoretică ?!?
Postat 24 Octombrie 2019, 10:47 de CrisDumi
Blondina
Sunt 100% impotriva agresiunii domestice....DAR. Acest individ (Balint) era/este cunoscut de toata Oradea ca un psihopat agresiv. Oare ce credea domnisoara,cu suvitele blonde o sa-l potoleasca..?? Dar, mai mult ca sigur ca o plimbare cu o decapotabila,bani fara numar si-au facut efectul. Din pacate ,doamna a primit cam ce a cautat/meritat.
Postat 24 Octombrie 2019, 10:25 de Kuler
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2813 RON
  • 1 EUR = 4.8319 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON