După ce, prin ordin al ministrului Educaţiei, lecţiile online au devenit obligatorii, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a început pregătirea unui plan judeţean, pe care să-l respecte deopotrivă profesorii şi elevii.
Şeful IŞJ Bihor, Alin Novac Iuhas, a declarat joi pentru BIHOREANUL că poartă discuţii cu toţi directorii de şcoli din judeţ, tocmai pentru a identifica problemele care împiedică lecţiile online şi a căuta soluţii.
"Noi, în Bihor, şi până acum am desfăşurat activităţi în online, dar acum este reglementat acest mod de predare, cu care până acum nu ne-am mai confruntat. Voi discuta cu colegii directori, să vedem punctual ce soluţii putem găsi împreună cu administraţiile locale, astfel încât fiecare elev să poată beneficia de aceste activităţi", a declarat Novac Iuhas.
Ordinul 4.135 al Ministerului Educaţiei prevede că directorii şcolilor trebuie să colaboreze cu autorităţile locale, pentru a-i ajuta pe elevii care nu au dispozitivele necesare pentru a participa la lecţiile online. "Acest ordin reglementează ce are de făcut fiecare unitate de învăţământ. Până mâine (n.r. vineri) vom elabora un plan judeţean şi fiecare unitate îşi va elabora un plan local de acţiune, prin care va stabili organizarea şi monitorizarea acelor activităţi. Sunt sigur că colegii mei vor găsi soluţii de a ţine legătura şi de a avea interacţiune cu elevii", a mai spus şeful IŞJ Bihor.
Novac Iuhas a admis că în mediul rural şi, mai ales, în comunităţile defavorizate, elevii cu acces la internet sunt mult mai puţini decât în mediul urban. Şeful IŞJ Bihor spune că dascălii ar putea să vorbească la telefon cu aceşti elevi, care n-au laptopuri ori internet. "Important este să se păstreze o legătură, să nu existe o ruptură între elev şi şcoală", a precizat Novac Iuhas.
Cert este că în momentul de faţă nimeni nu ştie câţi dintre elevii bihoreni nu au condiţiile necesare acasă pentru a putea participa la lecţiile online. Şi, chiar dacă Ordinul 4.135 îi obligă pe părinţi să "ia toate măsurile necesare pentru a asigura accesul şi participarea preşcolarului / elevului la activităţile de învăţare online", este evident că în familiile sărmane prioritatea părinţilor în aceste zile nu este cea de a cumpăra laptopuri pentru copii...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.