URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Mai 2015, 16:38

PPMT îşi îndeamnă susţinătorii să nu se prezinte la referendumul din 10 mai

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderii PPMT îşi îndeamnă electoratul să nu se prezinte duminică la urne pentru a se pronunţa cu privire la fuziunea prin absorbţie a localităţilor Oradea şi Sînmartin. "Sfătuim electoratul nostru să nu participe la referendumul din 10 mai", a declarat Csomortanyi Istvan, liderul PPMT Bihor, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

PPMT-istul spune că ar fi nedrept să susţină unirea celor două localităţi pentru că locuitorii din Sînmartin ar avea doar de pierdut prin alipirea la Oradea. "Ceea ce este cert este că prin fuziune Sînmartinul îşi va pierde dreptul să mai decidă asupra problemelor locale şi va pierde resursele locale care vor intra în bugetul comun. În schimb, nu poate nimeni să garanteze în privinţa dezvoltării economice după alipire", a spus preşedintele PPMT Bihor.

Mai mult, Csomortanyi se îndoieşte că municipalitatea orădeană îşi va ţine promisiunea de a nu majora impozitele din Sînmartin vreme de 10 ani. "Acum li se promite locuitorilor din Sînmartin că impozitele vor fi păstrate la actualul nivel vreme de 10 ani, cu garanţii prin lege, dar ştim noi ce garanţie prezintă o lege în România. Va veni alt Guvern, alt Parlament, şi se vor da alte legi. Şi apoi, e şi neconstituţional ca doi cetăţeni, în aceleaşi circumstanţe, să plătească impozite diferite", a spus Csomortanyi.

PPMT-istul a dat ca exemplu situaţia relativ similară a cartierului Episcopia care s-a alipit oraşului în anul 1956. "În loc să devină cea mai bogată comună din judeţ prin încasarea şi gestionarea taxelor şi impozitelor, cum este Borş, a devenit un cartier periferic, de rangul doi, sub nivelul general al oraşului şi cu toate sursele de poluare posibile: halda de gunoi, halda de şlam, CET-ul, zona industrială...", a argumentat PPMT-istul.

Csomortanyi a arătat că Episcopia este singurul cartier al oraşului străbătut de traficul greu, iar, în ciuda acestui fapt, toate demersurile făcute de localnici pe lângă municipalitate pentru amenajarea unui drum ocolitor au fost sortite eşecului.

În altă ordine de idei, liderul PPMT Bihor a anunţat că în urma alegerilor interne din 24 aprilie, liderul organizaţiei municipale Kristoffy Kristoff a fost înlocuit în funcţie de către Moldovan Lajos, pedagog la Liceul Ady Endre şi fost candidat pentru Senat la alegerile din 2012.

Moldovan şi-a propus să strângă legătura cu membrii organizaţiei municipale prin înfiinţarea a nu mai puţin de 15 organizaţii pe cartiere şi să crească numărul de membri ai PPMT Oradea. Ţinta partidului pentru viitoarele alegeri locale este să obţină două mandate de consilieri în deliberativul orădean. Moldovan va avea un mandat pe doi ani şi va fi sencondat la conducere de fostul preşedinte Kristoffy Kristoff.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Csomortany
Aceasta papusa gonflabila a politicii oradene, doreste unirea cu Biharkerestes si Beretjuifallu!!
Postat 05 Mai 2015, 22:10 de Mekla
Ciomarlanul si ai lui spun nu.
Era de asteptat de la aceste frane sociale separatiste.
Postat 05 Mai 2015, 18:06 de Valhalla-Asgard
Bravo lor! Bravo PPMT-iștilor!
Foarte bine fac! În situația de acum, se pare că cel mai bun vot este chiar un boicot! Nu trebuie uitat că, iniţial, referendumul de unificare urma să fie organizat odată cu alegerile prezidenţiale din luna noiembrie 2014, iar pentru ca referendumul să fie valabil, la urne trebuiau să se prezinte 50% plus 1 din cetăţenii cuprinşi pe listele electorale. Ulterior însă iniţiatorii mişcării unificatoare au anunţat amânarea datei de organizare a referendumului pentru 10 mai 2015, motivând că din luna decembrie 2014 vor intra în vigoare noi reglementări cu privire la organizarea referendumurilor locale, în sensul că prezenţa la vot a celor înscrişi în listele electorale, pentru ca un referendum să devină valid, scade de la 50% – cât era atunci, la 30%. Adică să fie mai uşor de realizat cvorumul necesar. Teama manifestată de organizatori era justificată, dacă ţinem cont de experienţele din ultimele cicluri electorale, când de foarte puţine ori s-a realizat o prezenţă de 50% la vot. Iar eşecul referendumului din vara lui 2012 le era încă destul de proaspăt în memorie… Pentru o informare corectă asupra avantajelor, dar mai ales asupra dezavantajelor unificării, vizitaţi https://referendumoradea2015.wordpress.com/
Postat 05 Mai 2015, 08:52 de Profesorul
recolta si apa minerala
galaxy, relax, omule! investitorii unguri era o chestia ironica, insa probabil ca din graba si mai putin spirit literar, nu ai sesizat nuanta. de acord ca ungurii s-a vandut rusiei. au noroc cu campia lor intinsa bine lcurate, care le asigura recolte bogate an de an, ca altfel ar fi vai de ei. iar unii ar spune ca au noroc si cu apa lor minerala, exploatata cat pot si care atrage europeni vecini.
Postat 05 Mai 2015, 07:39 de roger
@roger
bai udemeristule, adevarul e ca sunteti niste unguri prosti si voi si pepemetistii. ungareia e deja o colonie a imperiului bolsevic rusesc, aflat sub conducera lui putin. ce mari investitori unguri ? ungurii vor plati datorii, desigur cu dobanzile aferente, rusilor pe o suta de ani. ungurii o duc mai rau ca si romanii. audi este unul din putinii investitori vestici din ungaria. ungaria este datoare vanduta rusiei. Unirea ORADIEI CU SANMARTINUL este in avantajul tuturor atat romani cat si unguri.
Postat 05 Mai 2015, 04:43 de Galaxy
BOICOT
Chiar daca din motive diferite sustin si eu BOICOT-ul! BOICOT-ul a fost practicat cu " SUCCESURI" DE PDL PRELUNGIND REGIMUL ORIBIL PDL/BASESCU! Acum insa va fi de bun augur(cel putin asa cred eu!) asa ca PNL/PDL nu are(nu au)vreun motiv de suparare! EI NE-AU INVATAT! Si postam si pe FB texte in acest sens! Daca textele DIASPOREI au mers la alegerile prezidentiale, de ce n-ar merge acum textele noastre?
Postat 05 Mai 2015, 00:04 de TDS
populatie fara viziune de partid. jalnic
astia care sunt neutri in politica si razboi sunt cei mai mari prefacuti. e ca si cum o vulpe sta in spatele leului care ataca o biata caprioara, ranjing cu speranta capoate ii mai ramane si ei o bucata de ceafa dupa ospatul felinei. nu exista indemn oamenii sa stea acasa. asta e viziune de partid? poate doriti sa atrageti voi mari investitori unguri la Oradea, sa faceti politica asa cum visati. poate chiar mutati fabrica Audi de la Gyor in Oradea, ca si asa populatia e mai mare ca acolo si mana de lucru mai ieftina. ce ziceti, despre asta aveti o viziune?
Postat 04 Mai 2015, 23:25 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON