URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iunie 2018, 14:54

Ironman 2018: Cei mai puternici pasionați ai sportului s-au luat la întrecere în Oradea şi Paleu (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de sportivi din ţară şi străinătate au luat, sâmbătă, startul celui mai important eveniment din calendarul triatlonului românesc, Cupa Visit Oradea X-Man România. Pe o vreme numai bună, fără caniculă, cu un pic de vânt, dar ocolită de ploi, cursa a debutat sâmbătă dimineaţă, la lacul de la Săldăbagiu de Munte, în aplauzele susţinătorilor.

Concursul a fost programat pe două lungimi de de traseu: distanţa Full Ironman (3.800 m înot, 180 km ciclism şi 42.2 km alergare) şi distanţa Half Ironman (1900 m înot, 90 km ciclism şi 21.1 km alergare). Dacă cei din prima categorie au început la ora 7, ceilalţi au pornit 3 ore mai târziu.

La ora 10 fără 15 minute, pe malul lacului de la Hanul Pescarilor, aproximativ 140 de sportivi se pregăteau să intre în apă, având, pe margine, zeci de susţinători, dintre care unii au adus şi pancarte, iar alţii au venit chiar şi cu căţeii. Cu muzica sunând în boxe, părea o întâlnire între prieteni iubitori de mișcare. "Am emoţii, fiul meu s-a pregătit 3 ani pentru a participa la Half Ironman", a spus, "echipată" cu telefon mobil, mama unui tânăr concurent.

Unii dintre ei au concurat individual, iar alţii pe echipe, predând ştafeta coechipierilor. După 4 ture de lac, concurenţii au ieşit din apă, au fugit să-şi ia bicicletele. A urmat proba de ciclism pe traseul Paleu – Uileacu de Munte – Cauaceu. După parcurgerea buclei de ciclism de 7 ori, concurenţii revin în Oradea pentru ultima probă, de alergare. Aceasta se desfăşoară în centrul oraşului, pe un traseu între Parcul 1 Decembrie – str. Vasile Alecsandri – Piaţa Unirii – str. Independenţei. Finish-ul va fi în centrul competiţional din Piaţa Unirii.

De precizat că traseul, dificil de urmat chiar şi pentru sportivii de performanţă, implică un efort fizic consistent. Și totuși, între concurenți s-au numărat și tinere femei.

Pentru a reuşi, sportivilor li s-a pus în vedere să-şi calculeze bine orice pas, să se alimenteze şi să se hidrateze foarte bine pe traseu. "În total sunt 330 de concurenţi, dintre care o parte sunt la Full Ironman şi o parte la Half Ironman. Pe Half sunt mai mulţi, sunt în total 180 de participanţi. Avem concurenţi din ţări precum România, Ungaria, Franţa, Serbia, Marea Britanie şi Grecia", a explicat pentru BIHOREANUL Szokolszky István, vicepreşedintele Xterra Sport Bihor, organizatorul evenimentului.

Din estimările organizatorilor, primii concurenţi aveau să termine cursa în aproximativ 9 ore şi 20 de minute, în vreme ce ultimii vor ajunge la finish în circa 16 ore.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON