Deputatul PNL Bihor Ioan Cupșa, de profesie avocat, afirmă că legea adoptată miercuri ce permite unei persoane fizice să scape de rambursarea unui credit imobiliar predând băncii imobilul cu care l-a garantat este un pas înainte în echilibrarea raporturilor dintre clienți și bănci.
”Până acum, băncile acordau credite în baza simulărilor pe care ele le făceau și primeau în garanție imobile a căror valoare era stabilită de evaluatorii proprii sau angajați de ele, dar tot riscul era al clientului. De acum, riscul va fi și al băncilor, cum este normal, deoarece riscul trebuie să fie al celui care face profitul”, a declarat joi, într-o conferință de presă, deputatul bihorean.
Acesta a afirmat că până în prezent, clientul unei bănci care contractase un credit cu garanție imobiliară era defavorizat întrucât putea ajunge în executare silită și trebuia să achite în continuare rate chiar și după ce banca îi scotea imobilul la vânzare, ceea ce nu se va mai întâmpla, pentru că odată ce va alege să predea băncii imobilul va scăpa de orice altă obligație.
”Procedura este simplă: clientul notifică banca prin avocat, notar sau executor judecătoresc că dorește să predea imobilul cu care a garantat creditul, iar banca este obligată să accepte stingerea oricărei datorii”, a spus Cupșa.
Deputatul liberal a arătat că în prezent 800.000 de familii din România au dificultăți sau sunt chiar în imposibilitatea de a-și plăti ratele la credite, iar 30 de persoane s-au și sinucis din acest motiv în ultimii 5 ani, însă noua lege va responsabiliza băncile în acordarea de credite.
Legea va intra în vigoare doar după promulgarea de către președintele României și publicarea în Monitorul Oficial, dar Banca Națională a României i-a cerut președintelui s-o atace la Curtea Constituțională.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.