URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Noiembrie 2020, 09:57

Ioan Cupşa, candidat PNL Bihor: „Ambiţia mea este să simplificăm legislaţia, să o facem clară, ușor de respectat!”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Avocat, membru PNL din 1990, fost consilier local în Oradea (2008-2012), deputat din anul 2012, fost membru al Comisiei de revizuire a Constituției, vicepreședinte al Comisiei Juridice al Camerei Deputaţilor şi al „infamei Comisii Ciordache”, deputatul Ioan Cupşa este cunoscut pentru gherila prin care liberalii au reuşit să blocheze o parte din modificările toxice ale legilor justiţiei plănuite în ultimii ani de PSD, ALDE şi UDMR.

Candidat - alături de dr. Gheorghe Carp, de deputatul Florica Cherecheş, de profesorii Aurel Căuş şi Adrian Hatos, de avocatul Kiss Janos şi de managerul Cristian Buzlea - pentru un nou mandat, Ioan Cupşa afirmă că obiectivul său va fi cel al „asanării legislative”, adică al reducerii şi simplificării legislaţiei din toate domeniile. „Scopul este realizabil dacă PNL va avea în viitorul Parlament cuvântul hotărâtor”, spune deputatul liberal.

„Am oprit mizerii legislative”

- În ultimii patru ani v-aţi opus constant nefastelor modificări aduse legilor justiţiei de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Care au fost cele mai importante reuşite ale mandatului?

- În această perioadă am fost într-un război de uzură cu reprezentanţii PSD, ALDE şi UDMR, care au vrut să impună legi toxice în toate domeniile, mai ales în justiţie, iar de multe ori au şi reuşit, pentru că au fost şi încă sunt majoritari în Parlament. Uneori, totuşi, am reuşit să blocăm tentative de acest tip, pentru a păstra justiţia independentă.

Am fost vicepreşedinte al infamei Comisii Iordache, unde cele trei partide au masacrat legile justiţiei, iar noi, ceilalţi, a trebuit să fim atenţi la orice virgulă şi la orice cuvânt prin care doreau să îngenuncheze sistemul judiciar, în principal pentru dezincriminarea corupţiei, dar şi a altor infracţiuni de tot felul.

Uneori am reuşit să împiedicăm aceste modificări, cel mai adesea folosind instrumentul sesizărilor de neconstituţionalitate pe legi pe care PSD-ALDE-UDMR le-au făcut atât de grosolan încât chiar şi CCR, care a funcţionat ca o anexă a PSD, a fost nevoită să admită mai mult de jumătate din cele 100 de sesizări pe care le-am făcut. Rezultatul e că o parte din planurile lor toxice nu au mai devenit realitate.

- Dar cele mai mari eşecuri care au fost?

- Prin puterea numărului, a faptului că au fost şi sunt încă majoritari, reprezentanţii PSD, ALDE şi UDMR au reuşit să impună destule modificări nocive ale legilor justiţiei, la fel cum au reuşit şi în legislaţia economică. A fost trist să constat că atunci când prezentam argumente raţionale împotriva acestora, ei aveau un singur răspuns: „pentru că putem!”. E trist când cineva trimis în Parlament de o parte a cetăţenilor este impenetrabil la argumentele de natură profesională care susțin interesul fiecăruia dintre noi, interesul general al societăţii.

- Ce fel de iniţiative legislative aţi avut în acest mandat?

- Împreună cu colegii din PNL am reuşit să promovăm câteva iniţiative pentru îmbunătăţirea legilor în domenii vitale: stimularea absorbţiei fondurilor europene, regimul deşeurilor, stimularea producătorilor agricoli, autorizările şi calitatea în construcţii, debirocratizarea relaţiilor între antreprenori şi instituţii ale statului. Din păcate, parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR ne-au respins iniţiative foarte bune pe care le-am avut în ce priveşte legile justiţiei, funcţionarea CCR, desfiinţarea/impozitarea pensiilor speciale, interdicţia ocupării funcţiilor publice de către persoane cu condamnări penale, votul prin corespondenţă, legea educaţiei, alegerea în două tururi de scrutin a primarilor.  

Proiect de deputat

- Anul trecut, la formarea Guvernului Orban, eraţi în cărţi pentru a conduce Ministerul Justiţiei. Regretaţi că nu aţi „prins” această poziţie? Aveţi şanse în următorul executiv?

- M-am simţit onorat că am fost pe lista scurtă a nominalizărilor la postul de ministru al Justiţiei, dar am spus şi atunci, iar acum repet, că nu am absolut niciun fel de regrete, şi nici nu fac calcule pentru a ocupa o poziţie de ministru.

- Care sunt legile la a căror schimbare vreţi să lucraţi dacă veţi fi reales?

- Eu mă gândesc la un obiectiv mult mai amplu, care poate fi realizat în câţiva ani dacă PNL va avea un cuvânt hotărâtor în viitorul Parlament, şi anume la asanarea normativă în România. Asta înseamnă să inventariem toate actele normative existente, să le sistematizăm, să le reducem şi să le simplificăm, deoarece în prezent sunt multe, stufoase, neclare, ambigue, ceea ce şi creează starea de confuzie normativă în destule domenii.

Avem zeci de mii de acte normative, reglementări împrăştiate în zeci de legi, OUG,  HG, OG, ordine de ministru, texte normative neclare care induc o stare de necunoaștere a legii, de nesiguranță pentru comportamentul nostru social impus de aceste ele, cu consecinţe  negative în toate domeniile, de la justiţie la educaţie, de la sănătate la economie ş.a.m.d. Toate domeniile vieţii sociale din România vor beneficia de această asanare normativă, de o legislaţie care să fie caracterizată prin mai puţine acte normative, dar mai clare.

O legislaţie simplificată, clară şi stabilă, subliniez aceasta nevoie de stabilitate,  ar sprijini dezvoltarea economiei şi a întregii societăţi, în toate domeniile, care ar deveni mai competitive, mai puţin birocratice. Pentru asta, repet, este nevoie însă de o majoritate parlamentară care să-şi dorească acest obiectiv, aşa încât obiectivul să fie atins într-un timp rezonabil. Acesta e proiectul pe care eu vreau să-l pun în prim-plan în următorul mandat. Sigur, mai sunt şi altele, pe care le pot dezvolta în detaliu.

Investiţii şi reforme

- Ce va face PNL dacă va câştiga alegerile şi, implicit, va guverna?

- Dacă oamenii ne dau votul, să se aştepte că vom face investiţii masive. Investiţiile – acesta este un lucru verificat în ultima sută de ani – au fost cheia ieşirii din toate crizele și în toate ţările, aşadar vom investi bani în economie şi în infrastructură, pentru că ele ne asigură dezvoltarea. Nu putem trăi veşnic din împrumuturi, deci trebuie să investim pentru a avea bunăstare reală. De altfel, acest Guvern PNL este cel care a făcut cele mai mari investiţii într-un singur an raportat la toţi cei 30 de ani din 1990 încoace. Peste 30 miliarde de lei au fost investiţi anul acesta (doar până în luna octombrie), cu peste 6,7 miliarde de lei mai mult decât tot anul trecut, iar asta – subliniez – în plină pandemie. Nu întâmplător volumul în construcţii a crescut cu 10%, ceea ce asigură locuri de muncă și venituri pentru sute de mii de români, şi nu întâmplător numărul de angajaţi este în prezent mai mare decât era în luna octombrie a anului trecut. Deşi PSD prevestea că vom avea 1 milion de şomeri, avem cu aproape 30.000 mai multe locuri de muncă ocupate - repet, în pandemie - decât in luna octombrie a anului 2019!

Pe lângă investiţii, vom face, obligatoriu, şi o reformă administrativă. Chiar şi în această criză sanitară şi cu un Parlament dominat de PSD şi sateliţii lui, Guvernul este mai restrâns ca număr de ministere, iar dacă PNL va avea cuvântul hotărâtor în viitorul Parlament va putea adopta legi care să permită şi reformarea celorlalte instituţii ale administraţiei, intens parazitate de clientela politică a PSD. Dau aici exemplul Bihorului, unde după preluarea conducerii  Consiliului Judeţean de către echipa liberală a lui Ilie Bolojan s-a demonstrat că se poate lucra eficient cu o administraţie mai puţin încărcată, iar acest exemplu a fost preluat şi de colegi de-ai noştri din ţară. Arătăm, aşadar, că acolo unde decizia depinde de liberali, reforma administraţiei nu este vorbă goală, chiar se face, iar românii asta îşi doresc – o administraţie suplă şi performantă – şi asta vom face dacă vom avea Parlamentul care să sprijine acest obiectiv.

Un alt proiect important, pentru care va fi nevoie de revizuirea Constituţiei, este reforma administrativ-teritorială, pentru că avem o organizare din 1968, cu sute şi sute de comune şi oraşe mici nefuncţionale, prea mici şi cu prea puţini locuitori și venituri chiar şi pentru a-şi întreţine propriile aparate administrative, nemaivorbind că nu au capacitatea să asigure deservirea cetăţenilor şi dezvoltarea comunităţilor. Evident, va fi un obiectiv reforma întregului stat, inclusiv a unor instituţii degradate puternic, cum ar fi CCR, aşa încât aceasta să nu mai fie aservită politic şi să nu încalce ea însăşi Constituţia, arogându-şi atributul legiferării.

Repet, însă, pentru astfel de proiecte de reformare a statului şi de modernizare a societăţii româneşti, avem nevoie de sprijinul cetăţenilor români, de votul lor la alegerile din 6 decembrie, aşa încât PNL să aibă un cuvânt hotărâtor, iar guvernarea să fie stabilă şi eficientă. Îi îndemn pe cetăţenii români să aibă încredere în echipa PNL Bihor, din care sunt mândru să fac parte împreună cu colegii mei, şi să voteze echipa PNL, care a arătat că vrea, ştie şi poate să lucreze pentru oameni, pentru a dezvolta judeţul Bihor şi a dezvolta România.

Comandat de PNL Bihor, cod mandatar financiar 11200025

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dom' inginer, la concret!
Daca tot ii dati cu ,,legea", va rog sa ne spuneti, domnule usl-ist (ati intrat in parlament pe lista usl Bihor!), TOATE (farade)legile la care ati fost INITIATOR, sa stim cui sa multumim ca ni se ,,expropriaza" (citeste confisca!) imobilele INAINTE de a exista o hotarare DEFINITIVA!
Postat 13 Noiembrie 2020, 18:54 de ili3
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON