URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2020, 18:20

Înviere fără public: Pentru prima dată în istorie, creștinii bihoreni vor sta acasă de Înviere, iar preoții vor sluji singuri în bisericile închise

Înviere fără public: Pentru prima dată în istorie, creștinii bihoreni vor sta acasă de Înviere, iar preoții vor sluji singuri în bisericile închise ÎNCHIS! Credincioșii își vor petrece noaptea de Înviere acasă. „Slujba de Înviere și Liturghia se vor ține doar cu preoții în biserică, iar Vecernia de duminică la fel”, spune parohul Bisericii cu Lună, Teodor Cristea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chemarea creştină veche de milenii "Veniţi să luaţi lumină!" nu mai este valabilă. Anul acesta, Învierea Domnului se va derula conform ordinului: "Rămâneţi acasă!".

Pentru prima dată în istorie, creştinii ortodocşi şi greco-catolici vor urmări slujba de Înviere la televizor. "Regulile sunt aceleaşi pentru toată lumea. Nicăieri nu se va sluji în noaptea de Înviere împreună cu credincioşii", spune purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Bihorului şi Oradiei, preotul Cristian Rus.

Fiecare la casa lui!

Pandemia de coronavirus, care a pus lacăt pe uşile bisericilor prin ordonanţă militară, încă din 17 martie, va afecta inclusiv sărbătorile de Paşti. Conducerile bisericilor ortodoxe şi greco-catolice au transmis săptămâna trecută în teritoriu reguli de izolare fără precedent.

Potrivit "îndrumărilor" Cancelariei Sfântului Sinod al BOR, pelerinajul de Florii a fost suspendat, Sfântul Maslu pentru cei bolnavi din Joia Mare va fi anulat, iar spovedirea credincioşilor se face doar la domiciliul acestora, de preoţi special echipaţi. În noaptea de Înviere, clericii vor sluji singuri, iar credincioşii vor putea ieşi la miezul nopţii eventual pe balcoane să îşi salute vecinii cu "Cristos a Înviat!".

PS Virgil Bercea, episcopul greco catolic de OradeaLa fel, potrivit indicaţiilor liturgice date de episcopul greco-catolic Virgil Bercea (foto), anul acesta nu se va ţine nici ritualul din Joia Mare de spălare a picioarelor ucenicilor, nici procesiunea cu epitaful din Vinerea Mare. "Din păcate, dată fiind situaţia cu coronavirusul, în acest an, preoţii vor celebra cu cantorul în biserică, fără popor", a transmis Preasfinţitul Bercea.

Lumină din ... brichetă

Gest până acum de neconceput, anul acesta credincioşii ortodocşi îşi vor aprinde lumina de Paşti acasă, de la brichetă. Cel mai probabil, Lumina Sfântă, care va fi adusă sâmbătă seară la Bucureşti de la Ierusalim, nu va ajunge în Bihor. "Date fiind restricţiile de circulaţie, nu ştim dacă va exista o cursă aeriană", spune preotul Cristian Rus.

preotul Teodor Cristea, Biserica cu Lună din OradeaReglementările impuse pentru limitarea pandemiei au bulversat nu doar credincioşii, ci şi preoţimea. "N-aş fi crezut niciodată că voi trăi să oficiem slujba de Înviere cu biserica goală", spune, vădit afectat, parohul Bisericii cu Lună, preotul Teodor Cristea (foto).

Preoţii vor sfinţi ca în fiecare an Paştile, dar fără să le împartă mirenilor care vor fi acasă. "Consilierii şi diaconii le vor duce Paşti credincioşilor care au cerut, în pahare închise ermetic", spune părintele. Acestea vor fi, însă, mult mai puţine decât în anii trecuţi. "Dacă înainte pregăteam cam 3.000 de pahare, acum vor fi cam un sfert, să nu rămânem cu ele".

Sfinţire home-made

Biserica greco-catolică a mers şi mai departe. "Noi nu vom distribui Paşti în acest an", spune parohul Catedralei Sfântul Nicolae, preotul Ovidiu Duma. În premieră absolută, credincioşii îşi vor sfinţi singuri Paştile!

"După cum recomanda şi PS Virgil Bercea, noi vom face în Joia Mare, la ora 12, binecuvântarea Paştilor şi vom transmite slujba în direct. Concomitent, credincioşii vor lua prescură, vin şi apă sfinţită la Bobotează şi îşi vor sfinţi fiecare acasă la ei Paştile", spune Duma.

Măsura este menită să elimine contactul social, inclusiv în momentul distribuirii Paştilor care au fost sfinţite în biserică. "Importantă este comuniunea în rugăciune", afirmă preotul.

De ce doar noi?

Mulţi preoţi bihoreni cred că restricţiile au fost luate doar împotriva bisericii. "În parcurile industriale lucrează cot la cot 6.000 de oameni, pe aeroportul din Cluj se înghesuiau joia trecută 2.000 de români să plece la muncă în Germania, supermarket-urile sunt pline şi nu le închide nimeni. Numai în biserică se transmite coronavirusul...", spune ironic un preot.

parohul Bisericii Sfântul Spiridon din Oradea, preotul Ciprian MegaGest unic în ţară, parohul Bisericii Sfântul Spiridon din Oradea, preotul Ciprian Mega (foto), i-a cerut săptămâna trecută, printr-o scrisoare deschisă, Patriarhului Daniel să facă demersuri pentru ridicarea interdicţiilor. Concret, să înfiinţeze un comitet de medici, virusologi şi microbiologi "cu ţinută academică", dar "nu neapărat credincioşi", care să stabilească măsurile de siguranţă sanitare necesare pentru ca oamenii să poată participa la Slujba Învierii.

"Slujba s-ar putea organiza în aer liber, pe un stadion, credincioşii ar fi testaţi cu termometrul de voluntari în combinezoane şi ar păstra între ei 2 metri...", spune Mega. Preotul este convins că, speriaţi de boală, 70% dintre credincioşi se vor închide în casă. Iar pentru diferenţa de 30% speră încă într-o schimbare miraculoasă, care să le permită totuşi să participe la slujba de Înviere...

Citiţi şi articolele:

Anul acesta, Lumina de Înviere vine cu Poliţia! Ministrul de interne anunţă protocol cu Patriarhia (VIDEO)

Scandal pe "lumină". Preşedintele Klaus Iohannis le cere lui Orban şi lui Vela să anuleze acordul cu Biserica Ortodoxă (VIDEO)

Parteneriat popime-politruci

Vela, la loc comanda: Credincioşii nu mai ies din case pentru a primi Paştile, iar polițiștii nu le vor mai duce Sfânta Lumină (VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON