URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Martie 2018, 17:05

Investiţii europene de 6 milioane euro în amenajarea a 10 hectare de spaţii verzi, în Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea vrea să facă din locuri virane, pline de moloz şi bălării, parcuri cu verdeaţă şi terenuri de sport.

"Scopul nostru este să întocmim proiecte de cel puţin 6 milioane de euro, în aşa fel încât 10 hectare de terenuri din Oradea, aflate azi într-o situaţie gravă de deteriorare, să fie redate cetăţenilor sub forma unor spaţii verzi", a declarat primarul Ilie Bolojan, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Primăria vrea să atragă finanţări prin Axa Prioritară 4.2 a Programului Operaţional Regional care vizează transformarea zonelor degradate în spaţii verzi. Municipalitatea are în vedere regenerarea urbană a unui număr de şapte amplasamente. Primele proiecte urmează să fie votate în şedinţa Consiliului Local de marţea viitoare, iar cele rămase vor fi dezbătute în aprilie.

"La finalul lunii mai vrem să avem depuse toate proiectele, astfel încât în toamna aceasta să poată fi începute lucrările care vizează regenerarea acestor zone", a declarat edilul.

Şapte coridoare verzi

Unul dintre cele mai importante proiecte se referă la amenajarea coridorului verde din strada Aurel Covaci, situată în Cartierul Soarelui de la ieşirea din Oradea spre Paleu. "Este vorba de amplasamentul de la fosta cărămidărie, plin de moloz, care va fi transformat în zonă verde", a spus primarul Ilie Bolojan.

Potrivit proiectului, investiţia de 5,9 milioane lei fără TVA va cuprinde amenajarea a 3 hectare de spaţii verzi cu zone de relaxare, spaţii dedicate copiilor, amenajări pentru jocuri de şah sau tenis de masă, piste de alergare şi mobilier urban specific.

Un proiect similar vizează zona străzii Coriolan Pop din cartierul Veteranilor. "Este vorba de circa un hectar de spaţii verzi în zona delimitată Calea Sîntandreiului şi pârâul Peţa, unde se construiesc 180 de apartamente ANL. Oamenii care locuiesc aici vor avea nevoie de spaţii verzi", a spus Bolojan.

Ampalsamentul, împărţit în trei arii de aleile care îl străbat, va cuprinde 16 zone de relaxare, o zonă destinată copiilor, suprafeţe destinate tenisului de masă, jocului de şah şi mobilier urban. Investiţia este estimată la 1,9 milioane lei fără TVA.

Promenadă lângă Crişul Repede

Pe lista amplasamentelor vizate de municipalitate se mai numără coridorul verde Ioşia, care va fi amenajat de-a lungul străzii Barcăului, de la şoseaua de centură la strada Oneştilor, cartierul Grigorescu, zona Ciheiului, imediat după supratraversarea peste şoseaua de centură, şi cartierul Nufărul, în vecinătatea străzii Leonardo da Vinci.

Investiţii similare urmează să fie făcute în zona străzii Ion Bogdan, lângă sediul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, unde municipalitatea a amenajat deja terenuri de sport pe un amplasament preluat de la Ministerul Agriculturii, şi în zona Silvaş, în aval de Podul Mareşal Constantin Prezan. "Aici va fi amenjată o zonă pietonală, astfel încât să poţi să alergi sau să te plimbi de-a lungul Crişului Repede între cele două poduri", a spus edilul.

Potrivit primarului, proiectele finanţate prin axa prioritară 4.2 din POR impun ca şi condiţie ca doar 10% din suprafaţa vizată să fie ocupată de construcţii şi ca doar o zecime din fondurile europene alocate să fie cheltuite pentru achiziţionarea de terenuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON