URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iulie 2018, 16:20

Investiţie de peste 700.000 euro. Prima seră hidroponică de roşii cherry din Bihor a fost inaugurată la Toboliu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai modernă nu există în ţară! Prima seră hidroponică din Bihor, în care răsadurile sunt crescute în fibră de cocos pe pat de apă, a fost inaugurată vineri dimineaţă la Toboliu. Investiţia de peste 726.000 euro derulată de studentul orădean Robert Muntean a fost cofinanţată în proporţie de 70% din fonduri europene prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

La inagurarea serei, care va da primele roşii cherry în cea de-a doua parte a lunii viitoare, a participat inclusiv directorul AFIR, Adrian Ionuţ Chesnoiu.

"Investiţia pe care o inaugurăm astăzi le va da încredere tuturor celor care vor dori să iniţieze proiecte similare. Tinerii trebuie să reconsidere ideea de a părăsi ţara pe considerentul că în România nu se poate trăi din muncă cinstită", a spus directorul Chesnoiu.

Numai roşii cherry

Robert Muntean, în vârstă de 22 de ani, a renunţat la studiile de drept în favoarea Facultăţii de mediu, pentru a fi cât mai aproape de domeniul în care şi-a lansat investiţia.

"Aveam casa bunicilor din Toboliu şi terenul aferent moştenire de la bunici. Ideea de a amenaja aici o seră pe fonduri europene a venit de la sine, dar problema era ce anume voi cultiva? Aşa am ajuns la sera hidroponică, pentru că are o productivitate mai mare şi la producţia de roşii cherry pentru că există o nişă pe piaţă", a declarat tânărul.

Sera firmei Valentino Land se întinde pe o suprafaţă de 2.688 metri pătraţi şi este complet automatizată. Tehnologia olandeză folosită a făcut ca întreaga activitate de producţie să fie deservită de numai trei angajaţi care monitorizează aparatele, fac curăţenie şi copilesc plantele pentru a nu se dezvolta haotic. Răsadurile de roşii au fost importate din Grecia.

Pe pat de apă

Cultura hidroponică aleasă de Robert presupune creşterea plantelor în cuburi cu fibră de cocos montate pe jgheaburi din care sunt alimentate cu apă şi subtanţe nutritive.

Spre deosebire de cultura pe sol, aceasta reduce riscul apariţiei bolilor şi dăunătorilor şi permite o productivitate mai mare pe termen lung.

"Producem circa 10 luni din 12, ceea ce în cultura pe sol ar fi imposibil. Sera se opreşte doar două luni pentru curăţenie generală", a povestit antreprenorul.

Producţia de roşii cherry estimată de experţi pentru sera de la Toboliu se ridică la 100.000 de kilograme pe an, echivalentul a 300 kilograme pe zi.

Prima recoltare este aşteptată pentru cea de a doua jumătate a lunii august. Roşiile cherry de Toboliu vor lua calea domeniului Horeca.

"Nu m-am gândit încă unde voi face desfacerea. Fiind la început nu am o cantitate mare de livrat aşa că nu s-a pus problema hypermarketurilor. Probabil mă voi orienta către hoteluri, restaurante şi alte unităţi care caută produse de calitate şi cu gust bun", a spus Robert.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
tot cu picurator si substante
dar pe pat de fibra de nuca de cocos! Robert, felicitari! da-le toate in UE ca multumire pentru cei 70% finantare, ca e o productie buna!
Postat 21 Iulie 2018, 02:35 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON