URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Octombrie 2015, 13:23

Învăţămintele sondajelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În pregătirea alegerilor de anul viitor, politicienii bihoreni au început să-şi facă sondaje, cele deja livrate prefigurându-i în top pe Ilie Bolojan (PNL) şi Claudiu Pop (PSD). Paradoxul este, însă, că deşi aceştia au fost primii grijulii să se măsoare, nu e certă candidatura niciunuia din ei. Dacă ar fi după el, Bolojan s-ar retrage, atât din cauza încăpăţânării cu care crede în teza că eficienţa unui "politruc" în administraţie ar fi limitată la două mandate, cât şi din pricina salariilor uriaşe cu care îl tot tentează două companii private.

De cealaltă parte, Pop şi-ar dori să devină primar şi gloria de a fi cel dintâi pesedist care face ţăndări legenda că Oradea e interzisă acestui partid, dar ar merge numai la sigur, evitând o confruntare cu edilul en titre, pe care până şi propriul sondaj îl relevă ca favorit categoric. Altfel ar sta treaba dacă s-ar bate cu Mircea Mălan, căruia ar avea şansa să-i reproşeze prestaţia oscilantă.

Dincolo de disputa indirectă Bolojan-Pop, mai sunt însă de remarcat şi alte consecinţe ale situaţiei relevate de sondajele acestora. Prima observaţie e că ambele trebuie privite cu rezervă, mai ales din cauza factorului UDMR. Până acum, deşi toţi pretendenţii udemerişti la Primărie au fost mai puţin votaţi decât reprezentanţii în Consiliul Local, orădeanul de etnie maghiară mereu a spus una la sondaje şi alta la urne. Morala? Cei 20% etnici maghiari pot răsturna balanţa în favoarea celui care le va promite mai mult.

Întorcându-ne la protagonişti, este de subliniat că actualul primar, spre deosebire de Petru Filip, a încercat să crească pe lângă el coechipieri care nu doar să-l susţină, ci şi să-i succeadă. Dacă Filip îl pusese pe Mircea Matei doar să-i hăituiască rivalii, Bolojan voia chiar să-i lase locul lui Mircea Mălan. Până acum a eşuat, în sondaje vicele liberal prinzând abia locurile IV-V. Explicaţia, zic liberalii, ar fi că sondorii au greşit întrebările, afişându-l ca alternativă la primar, laolaltă cu "ceilalţi". Şi cum să fi răspuns orădenii că-l preferă pe Mălan dacă tocmai le-ai dat ocazia să-l vrea pe Bolojan?

Eu, însă, mai adaug ceva: sigur că Bolojan a încercat să-şi pregătească sincer colaboratorul ca urmaş, dar fără folos. Mălan nu e perceput ca politician, deci posibil candidat, ci ca "tehnocrat", ca un soi de director din Primărie pe care Bolojan îl delegă pe şantiere şi la întâlnirile cu cetăţenii.

Atenţie merită, de asemenea, şi relaţia Pop-Mang. Majoritatea orădenilor nu-l consideră pe prefect ca pesedist tipic, întrucât spre deosebire de şeful său de partid, care a băgat strâmbe de fiecare dată când a avut ocazia, s-a manifestat echilibrat, ba uneori chiar cooperant cu adversarii liberali, în folosul oraşului. Răspunsul orădenilor intervievaţi în sondaj nu-i garantează lui Pop câştigarea Primăriei, evident, dar poate fi o lecţie pentru PSD: dacă vrei să-i cucereşti pe orădeni nu le sabotezi alesul, ci îi dai concursul, cu speranţa că vei fi cândva - sau vei putea pretinde să fi - la fel de apreciat. Şi-o vor însuşi pesediştii noştri?

Citiţi pe această temă articolul Super-Bolo al III-lea: Sondajele îl creditează pe Ilie Bolojan cu aproape 70% din intenţiile de vot ale orădenilor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
să mai treacă timpul
probabil, intr-un an se mai schimbă si câteva percepții, pe alocuri prin punctele esențiale :) dar cred că în turul doi va ajunge cineva de la pesede precum florian bodog, că are popularitatea în creștere cu selfiuri și pare cel mai imaculat din partid, (depinde mult ce campanie desteaptă de medicinist va adopta), dar impotriva lui va candida cineva mai tânăr precum m mălan, de la penele (bineinteles, dacă se mai cizelează, dacă nu mai așteaptă vreo 4 ani, ca să devină justițiarul constructor... doar să nu iasă din decorul politic). in schimb, dacă se hotărește tot actualul primar să candideze, atunci probabil cred că tot el va și căștiga marea finală :) udemereul va prinde probabil ceva posturi secunde, că vor negocia bine :) probabil. până atunci, însă se cam pot schimba multe... :) cred.
Postat 20 Octombrie 2015, 17:28 de vg
stacheta prea ridicata
cred ca, dl Bolojan a ridicat foarte mult stacheta postului de primar cu tot ce implica acest lucru si toti care vor veni dupa, va trebui sa ,,sara,, peste ea, altfel vor avea un mandat greu. Toti posibilii candidati cred ca-si pun aceasta problema si orice om rational cred ca, isi calculeaza bine potentialul si posibilitatile inainte de a intra in gura presei ori a cetatenilor urbei. Ar fi bine ca dl. Bolojan sa mai vrea sa candideze, poate ca, nu va avea ce face, chiar v-a trebuii, capcana propriului succes.
Postat 20 Octombrie 2015, 16:56 de Oradeanuldebine
Aha....
Ce glume de santier!Singurul care putea fi primar era OVIDIU MURESAN!A plecat,a demisionat...sa vedeti cind va incepe sa vorbeasca...se aud zgomote de ...catuse!.......Nu va temeti,Bolo...paaaaaaaaaa!!
Postat 20 Octombrie 2015, 16:03 de grigore
urmasii
Intr-adevar, cam asa sta treaba cu Mircea Malan: o figura decenta, dar care a parut mai degraba ezitant decit tehnocrat, si care deocamdata cel putin nu a convins. Mai are timp, fiindca situatia actuala il obliga practic pe Bolojan sa candideze, daca nu vrea sa lase primaria la PSD. Iar cu Bolojan candidat, nu exista suspans, absolut explicabil de altfel. Mircea Malan trebuie totusi sa-si puna niste intrebari: a avut vizibilitate, a avut context favorabil, a avut pirghii si responsabilitati, a avut credit, a avut de la cine invata. Ca sa nu se pomeneasca si peste 4 ani in aceeasi situatie. In rest, bravo dlui prefect pentru inteligenta politica.
Postat 20 Octombrie 2015, 14:47 de poli
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON