URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Februarie 2015, 11:39

Între două rele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liberalii bihoreni sunt în ingrata situaţie de a alege între două rele. Să continue alianţa cu pesediştii, cărora le ştiu deja toate metehnele? Să uite obstrucţiile suportate din partea acestora anul trecut, când Ioan Mang visa să-i ducă ofrandă lui Ponta voturi obţinute prin paralizarea unui primar ameninţat cu amendarea CET-ului? Să spere că pesediştii mai lucizi, cum sunt câţiva consilieri locali şi chiar viceprimarul, vor ignora indicaţiile preţioase primite de la şeful de partid şi vor vota pe viitor nu în interesul acestuia, ci al orădenilor? Sau să vireze alături de UDMR?  

Presaţi de Bolojan, dar şi de promisiunea făcută pedeliştilor că vor împărţi cu ei conducerea judeţului, liberalii par gata să bată palma cu oamenii lui Alexandru Kiss şi Szabo Odon. Şi păgubos, şi inutil, cred eu. În primul rând, pentru că sabotajele de anul trecut nu ar fi fost posibile fără largul concurs al acestora. Să ne amintim doar că amenda de 30 milioane euro pentru CET a fost decisă de ministrul Mediului Korodi Attila şi anunţată de acesta în mod expres la Oradea, avându-l alături pe acelaşi Szabo, care nici nu-şi ascundea satisfacţia. La fel s-a întâmplat şi cu proiectele picate în Consiliul Local, unde cei câţiva "contraşi" pesedişti s-au alăturat de fapt întregului grup UDMR condus de Ritli Csongor.

Pe de altă parte, ieşiţi la guvernare, nu văd cu ce ar putea fi de folos udemeriştii în Consiliile Local şi Judeţean. Cu voturi? Dar la ce ar folosi ele? Ce alte hotărâri decisive ar pregăti anul acesta PNL ca să merite efortul? Tot pentru că UDMR nu mai guvernează, dar PSD da, liberalii l-ar putea folosi pe Mang, disperat să candideze anul viitor la şefia judeţului, ca să mai atragă nişte fonduri de la Guvern, oricât de mici. Dacă de pildă iese combinaţia cu finalizarea lucrărilor la Muzeu prin Ministerul Dezvoltării, cred sincer că Mang şi-ar merita păstrarea în funcţie. Oricum, politic, eventuala realizare nu i-ar anula aura de plagiator într-o asemenea măsură încât să devină un adversar redutabil în 2016. Dacă eşuează, cu atât mai puţin va conta în viitoarele alegeri locale atât acesta, cât şi inofensivul vice Mureşan.

Păstrarea relaţiei cu PSD ar putea aduce, deci, un câştig, la costuri mici, constând în conservarea pe nişte posturi a unor protejaţi de-ai lui Mang. Trecerea la un mariaj cu UDMR ar avea, însă, un preţ uriaş, atât politic, cât şi administrativ. Liderii maghiari cer nu două-trei-zece funcţii, ci 25% din totalul lor, un adevărat numerus clausus demn de apusa epocă austro-ungară. Dacă, însă, pe lângă sinecuri pretind şi ocuparea tuturor posturilor din instituţii tot pe criterii etnice, indiferent că-s de conducere sau de execuţie, şi mai ales dacă vor noi şi noi instituţii, doar pentru ei, ar mai dormi liniştiţi liberalii? Ar mai sta cu fruntea sus la statuia lui Brătianu, pe care tocmai şi-au comandat-o? Ar mai putea aştepta voturi de la majoritatea orădenilor şi bihorenilor?

Eu zic că, vorba vecinilor noştri, nem. Nem, nem, soha!

Citiţi pe această temă şi articolul "Pe limbi diferite: În schimbul voturilor, UDMR le cere liberalilor maghiarizarea administrației"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Hei, oamenii lui Coldea!
Spuneţi-le şi liberalililor că urmează să intre în programul de poprire în stil DNA cei din gaşca "verde-n fund", adică Verestoly, Borbely, Kiss, Biro ... precum şi pungaşii lor care se ocupă de păduri şi imobile!
Postat 03 Februarie 2015, 12:58 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON