Parcul industrial Eurobusiness şi-a atins potenţialul de dezvoltare şi trece într-o etapă superioară. Consiliul Local a aprobat joi transformarea societăţii în Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea.
"Eurobusiness a ajuns într-o etapă de dezvoltare în care trebuie să facă mai mult decât să concesioneze teren potenţialilor investitori. Asociaţia va trebui să se ocupe de promovarea oraşului în domeniul economic şi atragerea de noi parteneri pentru firmele orădene", a declarat primarul Ilie Bolojan.
Printre altele ADL Oradea, cu aceeaşi structură de conducere ca Eurobusiness Parc, va inventaria proprietăţile industriale din municipiu, publice şi private, va lua legătura cu reprezentaţii acestora şi va face eforturi să le promoveze în faţa unor potenţiali investitori şi parteneri de afaceri din ţară şi străinătate.
Ca plan de viitor agenţia va contracta un credit în valoare de 2,5 milioane euro, cu rambursare în 10 ani, pe care îl va folosi pentru construirea unei hale industriale pe o suprafaţă de teren de 8.760 metri pătraţi. Hala va fi pusă la dispoziţia firmelor care ar dori să dezvolte afaceri în Oradea dar nu dispun de suficiente fonduri pentru a-şi construi propriul spaţiu de producţie.
Pariul pe IT
În cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii orădenilor au mai hotărât darea în folosinţă gratuită, pentru un an de zile, a unui spaţiu de 124 metri pătraţi din incinta Cetăţii către Asociaţia Oradea Hub înfiinţată în scopul dezvoltării în Oradea a mediului antreprenorial şi dezvoltării ecosistemului startupurilor cu creştere rapidă şi înaltă valoare adăugată.
Potrivit primarului Ilie Bolojan, reprezentanţii Oradea Hub vor ţine prezentări în marile oraşe pentru a atrage specialişti în domeniu şi potenţiali parteneri de afaceri. Asociaţia cuprinde companii IT din Oradea cu contacte în zona universitară şi vrea să devină un centru local de promovare a acestui domeniu.
Expropriază mai mult!
Pe de altă parte, Consiliul Local a hotărât, la cererea Administraţiei Imobiliare Oradea, suplimentarea coridorului de expropriere a terenurilor de lângă viitoarele pasaje supraterane peste şoseaua de centură din dreptul străzilor Ciheiului şi Nojoridului.
"Aceste măsuri sunt necesare pentru că în urma lucrărilor de trasare în teren executantul şi proiectantul lucrării a constatat că proiectul este uşor deplasat faţă de realitatea din teren iar suprafeţele trebuiesc suplimentate", a declarat primarul.
Pentru derularea în bune condiţii a lucrărilor la cele două pasaje, AIO va demara în perioada următoare procedura de expropriere şi despăgubire a proprietarilor afectaţi.
Construcţia celor două pasaje peste drumul de centură este finanţată în proporţie de 85% din Fondul European de Dezvoltare, diferenţa fiind alocată de la bugetul de stat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.