Surpriză la reuniunea de joi a Consiliului Judeţean Bihor, care a votat în unanimitate prelungirea cu încă două luni a mandatului celor 7 membri ai Consiliului de Administraţie al Aeroportului orădean, pe considerentul că aceştia, deşi nu au demarat procedura de recrutare a unui nou director general în locul lui Gheorghe Pasc, pensionat astă-vară, au pregătit patru proiecte în valoare de peste 20 milioane euro pentru îmbunătăţirea infrastructurii aeroportuare, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare.
Atac moale
Cel mai probabil, acest detaliu - niciodată comunicat public nici de CA-ul Aeroportului, nici de conducerea CJ Bihor - nu ar fi fost aflat dacă unul dintre şefii Judeţului, vicepreşedintele Ioan Mang, nu ar fi luat cuvântul ca să critice Consiliul de Administraţie, fie şi pe un ton neobişnuit de moale.
"Noi (n.r. – consilierii PSD) vom vota această prelungire de mandat, dar totuşi vrem să ştim dacă prelungirea mandatului va avea şi roade, şi nu mă refer la zboruri, prima sarcină a CA era să organizeze un concurs pentru un nou manager. Am auzit, nu ştiu dacă e adevărat, că în prima şedinţă au discutat (n.r. – cei 7 membri ai CA) despre bonusuri. Îi spun domnului vicepreşedinte, să tragă de ei", a zis Mang, referindu-se la omologul său de la ALDE, Traian Bodea.
"Acest CA lucrează!"
Bodea, care din noiembrie 2019, când atât el, cât şi celălalt membru ALDE din CJ, Julien Mateiaş, şi-a asumat sarcina de a prelua coordonarea activităţilor de la Aeroport, i-a dat lui Mang o replică neobişnuit de categorică.
"Acest CA lucrează, se pregăteşte să depună pe POIM patru proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii", a spus Bodea, enumerând obiectivele acestora: un "gard inteligent" pentru împrejmuirea Aeroportului, cu senzori de alarmă, un "drum de utilitate în jurul pistei", extinderea pistei spre Nojorid. "Deci se fac lucruri bune la Aeroport!", a întărit vicepreşedintele Traian Bodea.
În ce priveşte chestiunea viitorului director al Aeroportului, acesta a sugerat că recrutarea lui poate fi amânată până la vară, după alegerile pentru un nou Consiliu Județean. Totodată, el a amintit că "avem un proces cu doamna care a fost în CA-ul vechi (n.r. – Cristina Antik, preferata UDMR pentru funcţia de manager până toamna trecută) care nu a fost finalizat". "Cine va conduce viitorul CJ o să facă toate procedurile să aducă un nou manager. Până atunci, eu consider că avem un CA capabil, care îşi face treaba", a spus Bodea.
Pasztor, cooperant cu Bolojan
Cel care a surprins cel mai tare a fost însuşi preşedintele CJ, Pasztor Sandor, după un schimb scurt de replici între liberalul Călin Gal (care a subliniat că fostul CA, format din reprezentanţi UDMR, PSD şi ALDE nici măcar nu ştia că poate accesa fonduri UE pentru dezvoltarea Aeroportului) şi pesedistul Ioan Mang (care a susţinut că dispariţia curselor externe în 2018 "nu a fost vina CA", aşa cum nici reluarea lor acum nu este "vina actualului CA", explicaţia inexistenţei rutelor internaţionale fiind pur şi simplu "puterea de cumpărare scăzută a orădenilor").
Pasztor nu numai că a confirmat spusele lui Bodea privind sumele pe care le-ar putea atrage Aeroportul orădean prin proiectele făcute de actualul CA, ci a dezvăluit că, la iniţiativa primarului Oradiei, Ilie Bolojan, angajaţii CJ Bihor cooperează cu cei ai municipalităţii pentru depunerea proiectelor.
"Acum trei săptămâni a venit la mine dl primar cu această posibilitate (n.r. – iniţiativă) şi am format echipe care lucrează în comun, trei de la Primărie şi trei de la noi, veţi vedea şi în buget că am prevăzut fonduri pentru asta", a spus preşedintele CJ Bihor.
Totuşi, întrebat şi el de ce fostul CA nu a pregătit proiectele până acum, aşa cum a făcut-o actualul CA, Pasztor a precizat că "cele patru teme (n.r. – obiective prevăzute de cele patru proiecte) nu influenţează problematica zborurilor".
La încheierea discuţiilor, pentru prelungirea cu două luni a mandatului actualului CA, format din 7 specialişti în management, din care 3 în management aeroportuar şi aviatic, votul a fost dat în unanimitate de toţi cei 35 de consilieri judeţeni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.