Peste 150 de orădeni, dar și cetățeni români cu domiciliul în alte țări europene, au fost vaccinați anti-Covid miercuri dimineață la centrul drive-through amenajat în parcarea complexului ERA Shopping Park Oradea.
În ordine
Asigurat cu 7 medici, 14 asistente, 4 registratori și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, centrul și-a început activitatea la ora 8.00 a dimineții, când deja s-au prezentat primii orădeni care doreau să fie vaccinați.
Fără să iasă din mașini, oamenii s-au așezat la cozi, pe patru benzi paralele, trecând întâi prin procedura de triaj, ceea ce înseamnă că le-a fost măsurată temperatura și au completat pe de o parte un formular de triaj, iar pe de alta, pe cel privind consimțământul informat pentru administrarea vaccinului, după care au înaintat până la unul dintre cele patru puncte de vaccinare (fluxuri), unde au primit doza de Pfizer.
La final, fiecare persoană vaccinată, tot fără să iasă din mașini, a așteptat aproximativ 15 minute într-o altă zonă a parcării, sub supraveghere medicală, pentru ca personalul calificat să poată interveni în cazul în care ar fi acuzat reacții adverse, ceea ce, însă, până în jurul orei 11.30 nu a fost cazul.
Sistem picat
După aproximativ o oră de la deschiderea centrului, activitatea a fost îngreunată din cauza unei defecțiuni tehnice înregistrate la nivel național: a picat platforma electronică de evidență a vaccinărilor (RENV - Registrul Electronic Național de Vaccinare), în care trebuiau introduse datele fiecărei persoane vaccinate și care trebuia să elibereze adeverințele de vaccinare.
Deși oamenii care au venit la centrul drive-through nu s-au descurajat și nu au plecat, prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, care a mers să vadă cum decurge activitatea, împreună cu primarul Oradiei, Florin Birta (foto jos), și-a manifestat nemulțumirea pentru acest lucru și a explicat că personalul centrului a găsit o soluție de a continua vaccinarea chiar și în aceste condiții.
„Am venit să ne asigurăm că cele patru fluxuri funcționează normal. Platforma națională RENV este căzută de peste o oră, dar am găsit o soluție: toate persoanele dau o declarație pe proprie răspundere că nu s-au mai vaccinat și îi dăm drumul, ca să nu aștepte prea mult și să nu se creeze blocaje. Ne bucurăm că este un interes mare pentru vaccinare și sperăm să apeleze cât mai multă lume la vaccinare”, a declarat prefectul BIHOREANULUI.
Fără oprire
Cei doi medici coordonatori ai centrului drive-through, dr. Anca Hnatiuc, epidemiolog, și dr. Ioana Urdea, infecționist, ambele de la Spitalul Municipal din Oradea, au explicat că după ce sistemul electronic a început să „tremure”, personalul medico-sanitar a decis să continue activitatea și fără suportul acesta.
„Pentru ca oamenii să nu plece nevaccinați, dumnealor completează și o declarație pe proprie răspundere că nu au mai fost vaccinați. În aceste condiții, singura problemă este că nu își pot primi pe loc adeverințele de vaccinare, pe care fie le-o vom trimite ulterior pe e-mail, pentru că avem datele lor, fie pot veni mai târziu, după ce platforma își revine, ca să le ridice personal, fie le pot descărca singuri de pe platformă, accesând adresa http://adulti.renv.ro”, a spus dr. Hnatiuc.
Cel mai comod
Din cauza defecțiunii tehnice și a necesității de a semna declarația pe proprie răspundere că nu au mai fost vaccinați, oamenii au avut de așteptat între 20 și 50 de minute până să li se administreze vaccinul. Niciunul nu a părut deranjat, totuși, de acest inconvenient.
„Acest sistem (n.r. – vaccinarea în centrul drive-through) este mult mai rapid, noi eram programați la Aleșd pentru vaccinare, dar făceam o oră dus până acolo, o oră întors. În schimb, e mult mai rapidă vaccinarea în orașul nostru”, a spus un bărbat venit la vaccinare împreună cu soția, ambii având de așteptat aproape o oră.
„E cel mai comod, nu a trebuit să ne programăm și a mers rapid. Personalul este de super-calitate, ne-au dat toate informațiile necesare și au fost amabili”, a spus un alt bărbat, venit și el cu soția.
„Pentru mine este mult mai ușor, de vreme ce am permis și mașină, să vin aici și să nu stau la cozi, unde poate nu s-ar păstra distanțarea”, a afirmat și o femeie care a mărturisit că până acum nici nu a încercat să se programeze pentru vaccinare la un centru obișnuit din Oradea sau din alte localități ale județului.
De altfel, la centrul drive-through de la ERA Park s-au prezentat pentru vaccinare și două cupluri de români domiciliați de peste două decenii în Austria, care au profitat de oportunitate. „În Austria am mai fi avut mult și bine de așteptat până să ne vină rândul. Am profitat că aici există această șansă de a ne vaccina gratis, repede și în siguranță”, a spus unul dintre expatriați.
Potrivit informațiilor furnizate de personalul medico-sanitar, până la ora 11.30 în centrul drive-through au fost vaccinate peste 150 de persoane.
Încă un centru în aer liber
Centrul drive-through de la ERA Park se află miercuri în prima zi de activitate, iar alte disfuncționalități - cu excepția defecțiunii RENV - nu au fost înregistrate.
Acesta își va continua activitatea zilnic, între orele 8.00 și 20.00, cu toate cele patru fluxuri unde se administrează serul produs de Pfizer-BioNTech.
Din 10 mai, în Oradea se va mai deschide încă un centru de vaccinare în aer liber, tot fără programare, și unde va fi administrat tot serul Pfizer.
Acesta va fi amenajat după o organizare modulară (cu containere amplasate așa încât să existe circuite separate) în parcarea din Centrul Civic, între Casa de Cultură a Sindicatelor și Catedrala Ortodoxă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.